Hunter

Kvantumtrükkökkel a gyorsabb adattárolásért

Új módszert talált egy kutatócsoport a mágneses állapotok közötti váltásra, ami legalább ezerszer gyorsabb, mint a jelenlegi mágneses memória technológiák által alkalmazott.

A Nature szaklapban publikált felfedezés elvileg megnyitja az utat a terahertzes és az ennél magasabb memóriasebességek felé, állítja az USA Energiaügyi Minisztériumának Ames Laboratóriuma, az Iowa Állami Egyetem, valamint a görög Krétai Egyetem tudósaiból álló csoport.

A jelenlegi mágneses tárolóeszközökben és magneto-optikai rögzítő technikáknál mágneses mezőket, vagy folytonos lézerfényt alkalmaznak a mágneses állapotok közötti kapcsolásokhoz. A lézeres gerjesztés például arra készteti a ferromágneses anyagok atomjait, hogy felhevüljenek és rezegni kezdjenek, majd a rezgés egy mágneses mező segítségével mágneses flipeket idéz elő. Ezek a flipek az információ eltárolódási folyamatának részét képzik. "Ezeknek a termális mágneses váltásoknak a sebességét azonban korlátozza, milyen gyorsan tudja egy mágneses mező a mágneses területeket átfordítani" - magyarázta az Ames fizikusa, Jigang Wang. "Ennek következtében nagyon nehéz túllépni a mai mágneses írási/olvasási technológia gigahertzes kapcsolási sebességkorlátját"

Az akadály leküzdéséhez a tudósok a kolosszális mágneses ellenállású (CMR) anyagokra kezdtek összpontosítani, melyek a már korábban felfedezett "óriásnál" (GMR) is jóval nagyobb mágneses ellenállást adnak, különösen a külső mágneses mezők esetében, melyeket az adatok memóriába írására használnak, azonban nincs szüksége hőre a mágneses kapcsolás kiváltásához.

Wang és csapata a Nature-ben részletezi, hogyan alkalmaztak rövid lézerimpulzusokat ultragyors változások előidézésére a mágneses szerkezetben Az egyik CMR manganit anyagban 100 femtoszekundum hosszú lézerimpulzus kellett csupán az állapotok közötti váltáshoz, ami azt jelenti, hogy a kapcsolódás a spin és a töltés kvantummechanikus manipulálásával ment végbe, magyarázta Wang.

A gyors kapcsolási sebesség és a hatalmas mágneseződésnek köszönhetően a CMR anyagok megfelelőek az ultragyors, terahertzes mágneses memóriákban és logikai eszközökben történő alkalmazásához. "Stratégiánk lényege teljesen optikai kvantum módszerek alkalmazása a mágneses kapcsolódás és a mágnesesség kontrollálásának eléréséhez, lefektetve a végső kapcsolási sebesség és a CMR anyagok képességei kutatásának alapjait, ami meghatározza a teljes spin-elektronikát" - összegzett Wang. "Reményeink szerint egy nap képesek leszünk olyan eszközöket alkotni, melyek minden eddiginél gyorsabb információírásra és olvasásra képesek, miközben kevesebb energiát fogyasztanak"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #11
    Szerintem ezzel a hozzászólással elkéstél pár évet, talán már a mai vinyókban is hőhatás melletti mágnesezéssel írják az adatot, de legalábbis bevezetés előtt áll a technológia. Ebben a cikkben azonban már a következő szintről van szó.
  • dez #10
    Ami azt illeti, egyes macskák képesek felismerni magukat a tükörben. Az én egyik macskám ilyen volt. Erről a klasszikus "pirospontos" teszttel győződtem meg. De már előzőleg is észrevettük. (Csányi Vilmos persze sosem fogja ezt elfogadni, mert az ő macskái nem képesek rá. Nem is csoda, a macskákat eleve nem sokra tartja, ő tikikus kutyás. Ezt most csak azért írtam ide, mert korábban gyakran hangot adott ezen véleményének, miközben a saját macskáin tett megfigyeléseket általánosította.)
  • kvp #9
    Erdekes, de nem tul uj dolog. A jelenleget megfigyeltek mar osi vulkanikus kozetekben is, csak azoknal nem lezer adta a hoforrast es a Fold magneses tere szerint alltak be. Ezt a jelenseget sikerult kis meretekben es nagy sebesseggel reprodukalni laboratoriumi korulmenyek kozott. A folyamatban a trukk az, hogy megfelelo homersekleten az anyag magatol elveszti a magnesesseget, ezert nem atforditani kell, csak lehuleskor beforditani, azt viszont nagyon kis kulso energia hatasara is megteszi magatol. Fontos, hogy csak rovid impulzust kapjon es csak kis teruleten, igy nincs ideje es helye szetfolyni.
  • pasi29uk #8
    Felettébb furmányos egy dolog lehet
  • bvalek #7
    Ilyet tipikusan egy 6-7 évesnél fiatalabb kisgyerek mond. Az idézett kolléga nem jutott el arra az értelmi szintre, hogy meg tudja különböztetni egymástól a jel és a jelentés fogalmát. Esélytelen elmagyarázni neki hogy miröl van szó, mintha egy halat próbálnánk gyözködni a tüz fogalmáról, vagy egy macskát arról, hogy a tükörképe nem egy másik macska, egyik sem fog sikerülni. Egyszerüen a kognitív képesség hiányzik hogy feldolgozza az információt. Ezen az sem változtat, ha az egyéb értelmi képességei az átlagos felnött szint közelében vannak, és müködöképes tagja a társadalomnak. Az utóbbihoz meglepöen kevés is elegendö...
  • uwu420 #6
  • fszrtkvltzttni #5
    "Egyrészt nem működik, másrészt nem ezért működik, tehát nem bizonyít semmit." willcox
  • halgatyó #4
    Érdekes fejlesztés. Nagyon feszegetik már a határokat. 100 femtosec alatt a fény 30 mikront tesz meg.
    Mondjuk azt a rengeteg kiolvasott meg beírt adatot el is kell továbbítani valahová, aztán fel kell dolgozni... Nem holnap lesz ebből szuperszámítógép
  • Archenemy #3
    http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/komment/20130408-kisbolygot-vontat-a-fold-melle-a-nasa.html?cmd=gettid&status=ok#komment

    erről is lehetne egy hír
  • pasi29uk #2
    Meg sem merem említeni, hogy annó volt egy nagy rakás Quantum vinyóm... :)