SG.hu

Nehéz helyzetben az IT-cégek hazai képviseletei

Szegények a hazai fogyasztók, nincs bővülés az informatikai piacon, ezért a gyártók csökkentik közvetlen jelenlétüket Magyarországon. Az eddigi tevékenységüket egyre inkább a disztribútoroknak kell átvenniük, azaz gyakorlatilag közvetett márkaképviseletté válnak, ami ha felkészülnek az új szerepükre egyben új lehetőségeket is teremt számukra.

Az Apcom Hungary az Apple egyik legnagyobb hazai disztribútora, a három kontinensen 30 országban jelen lévő Midis Group tagja. Vezetője, Szeidl Tibor egy sajtótájékoztatón ismertette hogyan látják ők a magyar piacot, közvetítő szereplőként szerintük hogyan lehet alkalmazkodni a válság okozta változásokhoz, és ez mit jelent nekünk, fogyasztók számára, illetve a gyártók hogyan reagálták le a csökkenő keresletet. Közlése szerint míg a régió többi országában évente 7-8 százalékkal emelkedik az informatikára költött összeg, addig nálunk ez idén csak 3% lesz, de ez is csak az okostelefon-vásárlásoknak köszönhető, azok nélkül zsugorodtunk volna.

2007 óta nálunk volt a legnagyobb a visszaesés, a cégeknél előtérbe lépett a költségtakarékosság, lényegében csak szinten tartásra és karbantartásra költenek, a kormányzati szféra megrendelései pedig esetlegesek, volumenében harmadára estek. A végfelhasználói piacra sem lehet stabilan építeni, mivel rendkívül gyorsan változnak a fogyasztói igények (lásd a PC-eladások csökkenését és a táblagépek robbanásszerű terjedését), szoftverekre, szolgáltatásokra viszont kevesebbet vettünk, mint korábban. Erre a töpörödésre gyártói oldalról is elkerülhetetlen a leépítési reakció, sok társaság bezárta magyar képviseletét vagy csökkentette hazai létszámát, illetve kevesebbet költenek marketingre, reklámra, a végfelhasználók oktatására.


"Azt látom, hogy a gyártók leépítenek, azt látom, hogy kivonulnak. A feladatok, amelyeket eddig megoldottak azok most nincsenek megoldva, vagy nem lesznek megoldva a közeljövőben." Szeidl Tibor szerint a kiskereskedőket a gyártókkal összekötő disztribútorok nincsenek felkészülve erre a folyamatra, mert ugyan rengeteg cég van jelen a területen - közlése szerint tíz éve túlzsúfolt a piac -, de többségük tőkeerő nélküli vállalkozás, amely képtelen megfelelő támogatás biztosítására. Véleménye szerint az új helyzetben a disztribútoroknak kell a hiányzó gyártói jelenlétet átvenniük, markánsabb szerepet kell játszaniuk a termékláncban.

Vélekedése szerint erre a válsághelyzetre a dedikált disztribúciós modell a jó válasz, mely arról szól, hogy részben átveszik a gyártói feladatokat, egyfajta "közvetett márkaképviseletként" működnek. Természetesen ez csak félmegoldás mert az igazi profizmus a gyártónál van, de ha annak 20 - 50 fős képviselete nem fenntartható, meg kell próbálniuk néhány fős szakértő csapatokkal, projektcégekkel betölteniük a kivonulás nyomán támadó űrt. Ehhez persze bizalmi kapcsolatot kell kiépíteni a gyártóval is, ami lehetőséget is teremt, mert adott esetben hozzájárulást lehet tőle kapni az elvégzett feladatokért. Konkrét igényt látnak erre a tevékenységre a gyártók részéről, hiszen azok sem akarnak felégetni maguk mögött minden hidat.

Rendkívül rosszul érinti őket a forintárfolyam gyors változása, hogy az pár hét alatt 290 körüli szintről jóval 300 fölé ugrott. "Ez a halála a disztribúciónak. Ha valamivel tönkre lehet tenni a kereskedőt akkor az ez. Nagyon sok termék, nagyon sok gyártó több hónapos szállítással dolgozik; mire a hajó ideér, mire a terméket kiteszik eltelik három hónap és még ki se került az óriásplakát." Ebből következően is a szürkepiac részesedését háztartási elektronikában - ahol a hozzáadott érték korlátos - két számjegyű részesedésűre becsüli, melynek aránya a termékek árának növekedésével emelkedik.


Az itthon leginkább az alma logóról ismert cég vezetője a magyar elektronikai kiskereskedelmi piacon leginkább az Extreme Digital kontra többiek elleni harcát emelte ki. Közlése szerint a területen élet-halál küzdelem zajlik, és szerinte nem véletlen, hogy kihullott a Keravill, az Electroworld (többször is), a Murányi stb., és örülne, ha a magyar piac el tudna tartani egy nagyformátumú szakbolt-hálózatot.

"A magyar piac a gyártók marketingbüdzséjében a kerekítési hibahatáron mozog, ergo brandkommunikációt, rossz szóval élve 'néptanítást' a gyártó oldaláról nem látunk, vagy nagyon ritka. A Samsungnak van bőven pénze, csinálja, az Apple speciel nem nagyon - pedig az Apple-nek is van pénze... Ki az aki meg tudja tanítani a vásárlót, hogy mi a különbség egy okostelefon és nem okostelefon között, hogy mire jó a tablet, mi a különbség az operációs rendszerek között? A kereskedő. Vevőként nagyon nagy igény lenne arra, hogy tanítsanak minket, de nem nagyon akarunk fizetni érte, emiatt a nagy alapterületű plázás elektronikai boltok iszonyú problémákkal küzdenek. A költségük nagyon magas, de elviszi tőlük a forgalmat a hiper és elviszi az online."

"Nagyon nehéz helyzetben van ma a piacon mindenki, beleértve az Apple kereskedőket is, akik szakbolt jelleggel működtetik a tevékenységüket. A vevők igénylik a tudást, de nincs még meg az tudatosság, hogy ez többe kerül, nem fogadják el, hogy itt a termék 5 százalékkal drágább." Véleménye szerint a magyar fogyasztók nem biztos, hogy el tudnak tartani ilyen sok Apple-boltot, ez attól is függ, hogy a vállalat megjelenik-e egy olyan termékkel, ami az iPad-hez hasonló hatást gyakorol a piacra.

"Az oktatást egy online kereskedő is meg tudja tenni, könnyebb neki a tudás megosztása, mint élőszóban. A hajlandóság arra, hogy a webről tanuljunk azt gondolom nő, legtöbben már a termék kiválasztást is ott kezdjük. Sokan vannak, akik nem mennek be a boltba, mert csalódtak néhányszor, vagy nem megfelelő információt kaptak, hanem elkezdenek blogokat olvasni, online teszteket, összehasonlító oldalakat néznek, de ilyenkor egy plázában áruló szaküzlet már vesztett helyzetben van, mert ha kifizetni nem is fogja az ember a weben, de megrendelni biztosan meg fogja."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FoodLFG #59
    Mostanában eléggé felkapták a bitcoint.
    Egyesek már odáig mennetek, hogy össze fogja omlasztani a most uralkodó pénzrendszert.
    http://youtu.be/WAjL_X_ZesE
    http://youtu.be/wmfLTKRphxU

    Persze majd meglátjuk... Mindenesetre lehetnek még itt érdekes fejlemények a témában.

  • fonak #58
    Dehogynem, lehetne pl. privatizálni a komplett eü. rendszert, mindkét oldalról (biztosító, kórház) vagy először csak az egyikről. Nyugdíjrendszert detto, bár a manyupokat épp leatomozták 2 éve, de elvileg fel lehetne állítani őket ismét. Vagy akár a felsőoktatást is, erre is voltak tervek. A tömegközlekedést is részben, ez amúgy meg is kezdődött a BKV-nál a buszok alvállalkozóknak való kiszervezésével (hogy-hogy nem, ezek politikailag baráti alvállalkozók). Autópályákat is. Amit írsz persze az is úgy van.
  • mauser81 #57
    Kínából ezer forint alatt itt van minden egy hónapon belül e-bay-ről (vagy ingyen is, pl. dealextreme-ről) 2kg alatt. De felette sem vészes a szállítás. Németből egy 12kg-os kerék szállítása 2eFt. Sok mindennél ingyenes a szállítás (még autógumikat is tudsz így rendelni, pedig azok nem apróak) és még olcsóbb a kisebb áfa miatt. Nem véletlenül fogott padlót a magyar kisker forgalom.

    Elég ha megnézed a netes boltokat árgépen. Két éve még magyar netboltokkal volt teli, ma már az áfa difi miatt a legolcsóbb ajánlatok rendre Szlovákiából vannak itt is. Na így teszi tönkre az adó (meg a balfasz kormányok) az országot.
  • mauser81 #56
    A kormány nem a nyugdíjjak csökkentése miatt fázik (IMF egyébként is a felső sáv csökkentését kérte), hanem az alábbiak miatt:
    - átlátható közbeszerzés
    - ingatlanadó, de persze nem a Mari néni paneljára, hanem 300-500e€ feletti házakra/villákra
    - ne legyen többé automatikus offshore amnesztia (eddig pártoktól függetlenül minden évben volt, évi 40-60mrdFt-ot hoznak csak így haza a kilopott pénzből, pl. arra, hogy az előző pontban említett villákat felépítsék...)

    Privatizálni meg már nem tudsz semmit.
  • sanyicks #55
    ja mindössze csak egy "pici" szállítási díjat kell megfizetned
  • nlght #54
    A világgazdaság nem fog növekedni egy idő után a növekvő populáció, növekvő automatizálás, csökkenő munkahelyek és csökkenő nyersanyagok mellett, gyakorlatilag halálra vagyunk ítélve ebben a rendszerben... vagyis a rendszer van halálra ítélve ilyen trend mellett...

    Idézek a linkelt cikkből, mert valszeg van itt egy pár előítéletes ember akiket elriaszt a kuruc szó, pedig érdemes elolvasni ezt a pár sort:

    1. A pénzügyi rendszerünk eleve összeomlásra van ítélve jellegéből adódóan. Ez mindig is így volt és a rendszer működtetői egytől egyig pontosan tudják ezt. Mindig is tudták és ha valaki az első pillanatban, amikor fedezetlen bankjegyet bocsátott ki, végiggondolta, már tudhatta minden jóstehetség nélkül. Igazából az a csoda, hogy nem hamarabb következett be.

    2. Ennek ellenére senki nem tesz ellene semmit a működtetők közül, de nem azért, amit gondolunk, hogy a gonosz Rotschild-klán így döntött és kész. Nem ők döntöttek így: ők csak meglátták benne a lehetőséget és veleszületett parazita hajlamuk azonnal átlátta, hogyan kereshetnek e rendszer révén milliókat mások nyomorán és azon a tényen, hogy az egész akkora szélhámosság, hogy senki nem gondol rá. A valódi ok, amiért nem tesznek semmit, az az, hogy egész egyszerűen nem tudnak. Az emberiség létrehozott egy monstrumot, amely túlnőtt rajta és immár a saját belső szabályszerűségei szerint működik, irányíthatatlanná vált, elszabadult. És mivel a végtelenségig fejlődő gazdaság téves képzetére van építve, nem lehet a realitás talajáról megoldani a problémákat, mert maguk a problémák túlmutatnak a reálison. A vezető befektetési bankárok, guruk sem tudják az órát, mikor jön el a pillanat, amikor nincs tovább. Csak túlélésre játszanak, már a '60-as évek óta: próbálnak addig is a legjobban kijönni ebből a katyvaszból, és hogy mi lesz a többiekkel, az nem érdekli őket.

    3. Szól viszont egy nagyon fontos érv amellett is, hogy nem fog összeomlani a pénzrendszer: nevezetesen az, hogy nem érdeke senkinek. Persze mondhatjuk, hogy az egyszerű népnek érdeke lenne, de igazából ez sem állja meg a helyét, mert a káosz és éhséglázadások kora után ugyanez történne. Próbálták már pénz nélkül, nem ment: akkor lett új pénz. Lesz akkor só, vagy bazaltkő, vagy karburátor vagy bármi, amiből kevés van. Ez sajnos bele van kódolva az emberi társadalomba.
  • fonak #53
    Ez még nem technikailag államcsőd, mindaddig, amíg az állam tudja refinanszírozni az adósságát. Elárulom, a legtöbb állam soha nem fogja tudni visszafizetni a hiteleit, a legtöbb ország költségvetése deficites, a GDP arányos államadósság sok helyen még magasabb mint nálunk (csak nekünk többe kerül a refinanszírozás, mint a "jó adósoknak", mivel leminősítettek minket "bóvli" kategóriába, és nem is fogunk feljebb kerülni, amíg a kormány nem hajlandó úgy táncolni, ahogy az EU és az IMF fütyül - akkor kapnánk fele akkora kamatra IMF hitelt, de cserébe fel kéne mutatni pár dolgot - további teret kellene engedni a külföldi tőkének (privatizáció), csökkenteni kéne a kiadásokat - közalkalmazotti bérek, nyugdíjak csökkentése pl. - na ettől fáznának, mert garantálná a választási vereséget)).
    Na szóval az adósságra visszatérve, ez a "rendszer" úgy van kitalálva, hogy az államok folyamatosan törlesztenek, miközben a tőketartozásuk rendszerint nem is csökken, inkább nő. Így működik a globális pénzrendszer, ellenkező esetben csökkenne a forgalomban lévő pénz mennyisége. A visszafizetett adósság azt jelenti, hogy az a - hitelnyújtással a semmiből létrehozott - pénz azzal "eltűnt". Amíg növekedni tud a világgazdaság, addig a rendszer működőképes, ellenkező esetben össze fog omlani, mindenhol.
  • narumon #52
    Szerintem meg fordítva. Kurvára rájöttek, hogy felesleges egy Magyar képviseletet fenntartani amikor Szlovákiában úgyis van - négyszer akkora forgalommal fele akkora költséggel. A Magyar is meg tudja rendelni külföldről a cégnek meg az jó, a megrendelőnek jó - a magyar államnak meg kurvaszar, de aki hülye haljon meg...
  • narumon #51
    Erről mesélhetnél. Éppen most gondolkodom hogy nekem is valami ilyesmit kéne csinálni. Hogy lehet ebből megélni? Milyen fronton? Hogy lehet értékesíteni a terméket? Vagy ne kérdezzek ilyeneket mert konkurencia lennék? (szerintem nem, de nem nagyon tudom, hogy megy ez csak kamerázgatok amúgy is... :D)
  • nlght #50
    Sajnos én is hasonlóképp látom a helyzetet :(
    Volt egy jó cikk a kuruc-on nem olyan rég egy sikeres magyar tőzsdeguru tollából. Aki még nem olvasta volna: Tények és tévhitek a tőzsdéről és a pénzről