Gyurkity Péter

A Windows biztonságosabb az alkalmazásoknál

Ezt a következtetést vonhatjuk le a Secunia biztonsági cég legújabb jelentéséből, immár nem az első alkalommal. A biztonsági résekkel kapcsolatos adatok ugyanis azt mutatják, hogy a külső fejlesztők által elkészített alkalmazások jelentik a legszélesebb támadási felületet, míg a Windows és a Microsoft saját szoftverei ennek elenyésző hányadával bonyolítják életünket. Az elkövetkező években tovább súlyosbodhat a helyzet, mivel a mobil szféra térhódítása és a vállalatok jelenleg tapasztalt magatartása romló tendenciát vetít előre.

A Vulnerability Review 2013 elnevezésű anyag fő állítása, hogy a 2012-ben legnépszerűbbnek számító 50 alkalmazásban felfedezett biztonsági rések 86 százalékban olyan programokban jelentek meg, amelyek külső fejlesztőktől, vagyis nem a Microsofttól származnak. Támadási felületet mindössze 5,5 százalékban nyújtottak maguk az operációs rendszerek, míg a szoftvercég egyéb termékei ebből 8,5 százalékkal vették ki részüket. 2011-ben a harmadik féltől származó programok aránya a sebezhetőségek terén 78 százalék volt, az operációs rendszereknél ez 10, a Microsoft további szoftvereinél pedig 12 százalékot mértek.


A biztonsági problémák alig 5 százalékáért felelős a Windows

A tavalyi év folyamán a megvizsgált 50 legnépszerűbb alkalmazásban összesen 1137 biztonsági rést fedeztek fel, ami önmagában is óriási szám. Öt év alatt ezzel csaknem megduplázódott (98 százalékkal nőtt) a sebezhetőségek száma, ráadásul a Secunia ezek nagy részét, 84,1 százalékát, kritikusnak minősítette. Tovább rontja a képet, hogy az említett 1137 rés mindössze 18 alkalmazáson belül tűnt fel, ez szoftverenként 63 ilyen hibát jelent, míg ha a teljes képet nézzük a tavalyi évről, az összesen megvizsgált 2503 termék 9776 sebezhetőséget vonultatott fel, ami átlagban 4 rést jelent.

Jó hír ezzel szemben, hogy az összes sebezhetőség 84 százalékára már a felfedezés napján elkészült a javítás, a megfelelő frissítéseket a felhasználók és vállalatok már akkor letölthették - 2011-ben ez az arány még csak 72 százalék volt. Aggodalomra ad okot viszont, hogy a vállalatok egy része nem vesz tudomást a problémáról, igyekszik a szőnyeg alá söpörni azt, nem frissítik idejében az általuk alkalmazott szoftvereket, márpedig egyetlen ilyen sebezhetőség elegendő ahhoz, hogy illetéktelenek megkaparintsák a bizalmas információkat és átvegyék a hozzáférést a számítógépek felett. A dokumentum elkészítői hivatkoznak a Gartner kutatócégre, amely szerint 2015-ben már a sikeres támadások 80 százaléka épül majd egy ismert sebezhetőségre, éppen ezért saját ajánlásaik között is ott szerepel a külső alkalmazások időben történő, folyamatos frissítése.


Az 50 leggyakoribb alkalmazás hibáinak zömét egy napon belül javították

Érdemes megemlíteni, hogy a Secunia már a sokadik alkalommal figyelmeztet a fentiekre, 2010-es dokumentumukban például a mostanihoz nagyon hasonló kijelentéseket tettek. Már akkor is a böngészők, az Adobe egyes termékei, illetve az iTunes bizonyultak kedvelt célpontnak, a harmadik féltől származó programok esetében pedig 3,5-szer gyakrabban fordultak elő biztonsági hibák.

A tavalyi listán a Google Chrome végzett az első helyen a maga 291 sebezhetőségével, ezt a Mozilla Firefox követte 257 réssel, utánuk az Adobe Flash Player lett harmadik 67, a Java pedig negyedik 66 ilyen problémaforrással. A Java egyébként heteken keresztül visszatérő téma volt a sajtóban, egymás után több komoly sebezhetőséget fedeztek fel a futtatókörnyezetben, amelyek némelyikét a gyors frissítés dacára sem sikerült azonnal kijavítani. A védekezést ebben az esetben a szoftver kikapcsolása jelentette, már amennyiben az érintett személyek valóban komolyan vették a figyelmeztetést. Jellemző, hogy a tengerentúlon a hivatalos, ilyen és hasonló sebezhetőségekre figyelmeztető portált is támadás érte, ennek következtében pedig napokig nem volt elérhető a kormányzati oldal.

Amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy a Windows 8 megjelenésekor többnyire pozitívan fogadták az új Defender alkalmazást, amely a korábbi változatokkal ellentétben immár a vírusirtás feladatát is magára vállalta. A szoftver többnyire megfelel az átlagfelhasználó igényeinek, sokan már a külső vírusirtók feleslegességéről beszéltek, igaz, itt a vélemények megoszlanak, már csak azért is, mert az azonos adatbázisra épülő Microsoft Security Essentials nem felelt meg a független AV-TEST intézet minimális elvárásainak. Az is jól látható, hogy a biztonsági szoftverek egyre nagyobb hányada szorít helyet saját felületén a külső programok összegzésének, figyelmezteti a felhasználót azok frissítésére. Ezek egyike az új Avast 8, amely szintén külön opciót szentel az egyéb programok állapotának folyamatos felmérésére, már amennyiben igényt tartunk erre.

A mobil szféra, a különböző hordozható eszközök gyors terjedésének tudható be, hogy az Android lassan de biztosan elfoglalja azt a nem éppen kitüntető pozíciót, amelynek a Windows a kilencvenes évek során örvendett. A felhasználói bázis (a laikusok tömegének) kiszélesedésével, a rengeteg eltérő, sokszor nem túl magas színvonalú külső szoftver megjelenésével előtérbe került a biztonság kérdése. Egyre több sebezhetőségre derül fény, amivel párosul a felhasználók és vállalatok nemtörődése, márpedig ez utóbbiak is egyre több területen támaszkodnak a mobil alkalmazásokra és platformokra.


Egyes írásokban már egyenesen az új Windowsként hivatkoznak a Google mobil platformjára, míg mások azt boncolgatják, hogy ez a hasonlat mennyire helytálló. Valószínűnek tűnik, hogy az operációs rendszer idővel összekapja magát, a biztonság terén is egyre hatékonyabb védelmet nyújt majd, ahogy az a Windows esetében is történt, ám ehhez sok-sok munka és idő kell. Jelenleg még a pénzszerzési céllal indított támadások 81,5 százaléka az Android ellen irányul, ami egyben tökéletesen jelzi a platform kiemelt helyét.

A friss pletykák szerint egyébként a Windows 9 2014 novemberében fut majd be, bár ennek bétája már januárban elérhetővé válhat. Azt még nem tudni, hogy pontosan milyen újításokat kínál majd a következő verzió (illetve, hogy ez pontosan miként is viszonyul majd az eddig emlegetett Windows Blue változathoz), ám arra jó esély látszik, hogy további javításokra kerül majd sor a biztonsági funkcióknál, ahogy ezt az elmúlt években megszokhattuk. A Google a maga részéről a májusban esedékes rendezvényén ismerteti az Android következő verzióját, amely nyilván szintén tartogat majd biztonsági jellegű újításokat, hiszen ezt már nemigen kerülhetik meg - meglátjuk, hogy a felhasználók mennyiben használják majd ki ezen fejlesztéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lamer the true #5
    Ugyan. Ha én írok egy progit, ami a normál működés mellett ellopja az adataidat, miért tudná bármi is kiszűrni? Amíg nem terjed nagy számban senki nem jön rá a rejtett dolgaira.

    Ehhez egy komoly megfigyelés kell, hogy mit és hová küldözget. De még ez sem garancia, mert mondjuk havonta vagy évente csak egyszer fog küldeni kényes adatot és kész. Vagy titkosítja stb.

    Az idióta vírusok persze tolják ezerrel a ddos támadást meg a reklámklikkelést, ezeket nem nehéz elkapni.
  • gergely1991 #4
    A conficker maradandó nyomot hagyott a op.rendszeren.
  • Narxis #3
    Minden alkalmazás max. annyira tud biztonságos lenni mint az op. rendszer.
  • lordmorden #2
    semmit? sajnos az ms ebben tényleg egész jó, tapasztalat. de a lényeg, hogy a felhasználón múlik az egész.
    de ha fizetett érte, és jól átvert minket akkor meg orhadjon emg mint réten a tök, nem muszáj a hülye programjaikat használni senkinek(:
  • wiIlcox #1
    Ezért mennyit fizetett a ms?