Berta Sándor

Táblagépekre is érkezik az Ubuntu

A Canonical Ltd. bejelentette, hogy mától elérhető a Linux-disztribúció tábla PC-ken futtatható változatának fejlesztői verziója, és a véglegesre sem kell már sokat várni.

Mark Shuttleworth, a Canonical első embere elmondta, hogy az Ubuntu for Tabletet kifejezetten érintésvezérlésre optimalizálták. Az új kiadás nagyon hasonlít az okostelefonokra kifejlesztett Ubuntura, a kezelőfelület központi eleme segít a keresések elvégzésében, az alkalmazások és a különböző tartalmak elérésében. Ezt egészíti ki az üzenetközpont, amelyből könnyen elérhetők a beállítások, az elektronikus levelek, a tweetek és más üzenetek.

Az operációs rendszer előnye, hogy ha valaki összeköti az Ubuntut futtató tábláját vagy okostelefonját egy monitorral vagy televízióval, akkor a kezelőfelület ezeken a készüléken is használható. Az Ubuntuban a Windows 8-hoz, illetve a Windows RT-hez hasonlóan két alkalmazás egymás mellett is megjeleníthető, ez a Side Stage funkció. A tartalmak fogd és vidd módszerrel szintén megoszthatók két program között. Van benne titkosítási funkció, a kezdőképernyőn akár alkalmazások vagy a legutóbb hallgatott zeneszámok is megjeleníthetők. Az új verzió támogatja a különböző tartalmak megosztását a legnépszerűbb közösségi portálokon, továbbá az Ubuntu One Cloud-szolgáltatás használatát is. Az operációs rendszerben előre lesznek telepítve a Facebook-, a Twitter-, a Google Maps-, a Gmail- és a Spotify-kompatibilis alkalmazások.


A disztribúció minimális hardverkövetelménye kétmagos ARM Cortex-A15 processzor, 2 gigabájt RAM-mal és legalább nyolc gigabájt flashmemória, a kijelzők 7-10 hüvelykesek lehetnek. Jelenleg csupán egyetlen olyan táblagép van, amelyben Cortex-A15 chip van, ez a Samsung Nexus 10. Az üzleti célú tábla PC-k esetében a minimális hardverkövetelmény négymagos ARM chip vagy egy Intel x86-os processzor, 4 gigabájt RAM, 10-12 hüvelykes képernyő. Az érintésvezérlés mellett természetesen használható egér és billentyűzet is. Az úgynevezett Ubuntu Touch Developer Preview mától elérhető, és egyaránt telepíthető lesz a Google Nexus 4 okostelefonra, illetve a Nexus 7 és a Nexus 10 táblákra.

Mark Shuttleworth tavaly decemberben azt mondta, hogy két év múlva jelenhet meg az Ubuntu a mobil eszközökön, majd kiderült, hogy az idén ezekre a készülékekre koncentrálnak a disztribúció fejlesztői. Lesz okostelefonokon futtatható Ubuntu is, amely októberben érkezik, mindez februárban vált hivatalossá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #6
    "Hat ezt azert ketlem, annak vannak technikai akadalyai. De a dual boot lehetseges."

    Inkabb csak jogi. Az android keretrendszer ugyanugy linuxon fut, tehat telepitheto a google linuxtol eltero linux valtozatokra is. Mint ahogy a google fele linux disztribucio alatt is telepithetoek a hagyomanyos linuxos desktop programok. (telefonon ugyan kisse nehez a hasznalatuk, de lehetseges)
  • nextman #5
    Hat ezt azert ketlem, annak vannak technikai akadalyai. De a dual boot lehetseges.
  • sedward #4
    Gondolom az android alkalmazásokkal is kompatibilis lesz.
  • sola #3
    ELőször Nexus7 és 10-re jön ki. Arra saját magad fel tudod tenni az Android mellé, feltételezen, lehetséges lesz dual-bootolni a kettőt.

    A jövőben a Canonical szeretne meggyőzni gyártókat, hogy az Ubunru-val is hozzanak ki termékeket, ne csak Android-al illetve Win8-al.
  • ugh #2
    Felejtsd el.
  • tenkenorman #1
    Most akkor valaki magyarázza már el hogy hogy is van ez. Azt várják hogy egy gyártó kidobja az androidot és ezt rakja a készülékére? vagy recovery-ből flashelhető lesz? vagy hogy rakom fel a táblagépemre?