Hunter

Úttörő módszer a levegő tisztításában

Európa-szerte számos ipari szereplőt fenyeget a leállítás réme az EU károsanyag kibocsátási szigorításainak köszönhetően. Rajtuk segíthet a Koppenhágai Egyetem új levegő tisztítási találmánya, amit a kémia tanszék és egy befektető a legnagyobb titoktartás közepette valósított meg és tesztelt le a dániai Aarhus városában.

A titkolózás oka abban rejlik, hogy a feltaláló, Matthew Johnson és a befektető, az INFUSER a közzététel előtt meg akart győződni az eszköz hatékonyságáról. A mérések lezajlottak és beérkeztek az eredmények is az egyetemhez. A forradalmi eszköz valóban működik.


Johnson, a tanszék légköri kémikusa, egy a Föld légkörének öntisztító képességén alapuló megoldást dolgozott ki. A természetes folyamatot a napfény indítja be, a magasabb légrétegekbe emelkedő szennyező gázok részecskéket kezdenek formálni, amikor olyan természetes előfordulású összetevőkön haladnak keresztül, mint az ózon. A létrejövő részecskéket azután az eső kimossa a légkörből, lecsapódva a talajra a légkör megtisztul. "Évek óta vizsgálom a légkör öntisztító mechanizmusát. Hirtelen felismertem, hogy ez a folyamat annyira egyszerű, hogy bezárhatjuk egy dobozba és alkalmazhatjuk a beltéri levegő tisztítására. Ez kellemesebbé teszi a belterek levegőjét, és ebben az adott esetben eltávolítja az ipari folyamatok szagait, lehetővé téve a vállalatnak a szomszédokkal történő békés együttélést" - utalt Johnson a hajók fenékvizében felgyűlt olaj kinyerésével foglalkozó Jysk Miljoerens cég ipartelepén elvégzett kísérletre.

Johnson szabadalmaztatott eljárása a légköri fotokémiai gyorsító nevet kapta. A teljes folyamat öt alumínium dobozban megy végbe az aarhus-i üzem tetején. A hagyományos módszerekkel összevetve az új megoldás kiemelkedik, mivel a szennyeződést nem egyszerűen enyhíti, hanem eltávolítja. A módszerhez nincs szükség szűrőkre, így a karbantartása is olcsó, emellett nagyon kevés energiát fogyaszt, tehát az éghajlati hatása is elenyésző. Végül alkalmazásával nincs szükség kéményekre, ami ugyancsak egy költségcsökkentő tényező.

A Jysk Miljoerens-nek a szennyvízkezelő telepéről áradó szagok okozták a legnagyobb problémát, a város ugyanis már komolyan fontolgatta a telep bezáratását. "Nem titok, hogy a kezelő telep jelentős kihívással állított szembe minket. Ennek okán nagyon boldogok voltunk, amikor az INFUSER jelentkezett, mondván van egy megoldásuk a problémánkra" - nyilatkozott Bent Naldal, a cég vezérigazgatója. "A korábban általunk megvizsgált szag- és légszennyezési megoldásokkal szemben az INFUSER által felajánlott működött. Megoldották a Jysk Miljoerens-re és Aarhus városára nehezedő problémát"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • johnfly #13
    Még jó, hogy nincs! Ha valami egyszerűen működik, azt védheti akárhány szabadalom, a kínaiak úgy is legyártják akárkinek, aki fizet érte.
  • Desiderata #12
    jaja!

    "légköri fotokémiai gyorsító nevet kapta. A teljes folyamat öt alumínium dobozban megy végbe"

    ezt a részt még jobban körülírhatná a cikk, de gondolom nincs hozzá adat
  • Tau Tang Wou #11
    Orvos már látott ma?
  • Szefmester #10
    És olyat tudsz magadtól idézni amikor egy komolyan és normálisan feltett kérdésre válaszolsz? Mert szerintem elég könnyen találnánk olyat ahol 10en kérnek hogy válaszolj, de minden másra írsz/reagálsz csak arra nem. ;) Szóval várd a Nibirut, meg az UFO/Istened és ennyi. :)

    Én pl egy zombiapokalipszisnek kifejezetten örültem volna, de hát elmaradt.

    ON: Persze hogy titkolózott amíg a szabadalom meg nem lett. Amerikában a patent trollok simán szétkapták volna a fickót, a bíróság meg segített volna nekik.
  • Tau Tang Wou #9
    Ne rágalmazz!
    Mutass már egy hozzászólást, amiben a világvégét propagáltam, te ostoba rosszindulatúság.
  • NEXUS6 #8
    Ez a cég vajon nem az Apple tulajdona? Mert nagyon jól csinálja.
  • kvp #7
    Ez nem ozonos viztisztito, hanem ozonos levegotisztito, fustgazmosoval kombinalva. Amig nem volt levedetve azert titkoloztak, mert a ket komponens trivialis es egyutt is az. Viszont most mar akarmilyen egyszeru, nem gyarthatja mas. A gond egyebkent itt nem fustgaz volt, hanem biologiailag szennyezett viz es annak a szaga. Az aktiv szenes rendszerhez kepest ez tenyleg jobb es olcsobb.
  • Szefmester #6
    Valszeg elég lett volna annyi is, de gondolom a megfigyelés alatt jött rá erre biztosan miközben jóval összetettebb rendszerekben gondolkozott.

    Tau te nagyon hülye! Menj már vissza a szektádhoz és várjátok a Nibirut!

    Amúgy mesélj.. hogy hogy még életben vagy? Nem kellett volna eljönnie a világvégének nemrég? Bár tudom hogy kimagyarázod majd valamivel hogy miért nem volt.. de nem érdekel. ;)
  • Tau Tang Wou #5
    Lehet, hogy újra feltalálta az ózonos víztisztítást.
  • NEXUS6 #4
    Meg valami vízmosással szedi ki a levegőből a nagyobb részecskéket.

    UV forrásként működnek a otthoni ionizátorok, vízmosásos légtisztítót is vehetsz.
    Szal ha tényleg ez az alapja az egésznek, akkor a Médiamarktba kellett csak lemenni az emberkének és nem kell ez a púder a légkör megfigyeléséről, meg a természetből ellesett titkokról.