Berta Sándor

A Facebook segítségével számoltak fel egy botnetet

A közösségi portál jelentős mértékben részt vett az FBI Butterfly nevű botnetet célzó felderítésében és kiiktatásában. A hálózat 11 millió fertőzött számítógépből állt.

Az FBI közleményében hangsúlyozta, hogy a botnetnek "köszönhetően" 850 millió dolláros kár keletkezett. A Butterfly rendszerét a Facebook és az FBI mellett számos rendőri szerv közreműködésével számolták fel. A hálózat a Yahos kártevő által megfertőzött számítógépekből állt, s a Yahos többek között hitelkártya-számokat, banki és más, személyes adatokat lopott el a felhasználóktól.

A Szövetségi Nyomozó Iroda eddig nem árult el részleteket arról, hogy a bűnözők mit kezdtek a megszerzett adatokkal. A legvalószínűbbnek természetesen a fájlok feketepiaci értékesítése tűnik. A nyomozás során számos helyiséget kutattak át és tanúkat hallgattak ki. A szövetségi ügynökök és a rendőrök összesen tíz gyanúsítottat vettek őrizetbe Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban, Macedóniában, az Egyesült Királyságban, Új-Zélandon, Peruban és az Amerikai Egyesült Államokban.

Az FBI tájékoztatása szerint a Facebook munkatársai segítettek többek között a bűnözők és a Yahos által megfertőzött számítógépek tulajdonosainak a felkutatásában. A kártevő 2010 és idén október között kifejezetten a közösségi portál látogatóit támadta. A platform szakértőinek sikerült azonosítaniuk az érintett felhasználói profilokat és olyan programokat is elérhetővé tettek, amelyek segítségével el lehetett távolítani a Yahost.

Az elmúlt években ez már a hatodik jelentős spamellenes siker. 2010 márciusában sikerült lekapcsolni a Waledac és a Rustock botneteket, majd tavaly szeptemberben a Kelihos nevű fertőzött számítógépekből álló hálózatot. Idén márciusban meggyengítették a Zeus botnetet, majd ezt követte a Grum leállítása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)