Hunter

Számítógép a főnököm

"Inkább egy számítógép legyen a főnököm, mintsem valami mitugrász" - mondta Daniel Barowy, az első olyan rendszer megalkotója, ami képes teljesen automatizáltan feladatokat kiosztani, értékelni és jutalmazni a különböző crowdsourcing platformokon, mint például az Amazon Mechanical Turk-je.

A mesterséges intelligencia töretlen fejlődést mutat, a számítógépek azonban még mindig küzdenek bizonyos feladatok megoldásával, legyen az egy autó rendszámtáblájának leolvasása, vagy egy vicc megértése, melyek számunkra egyszerűek. Ennek megoldására az emberek elküldik az ilyen feladatokat a fent említett platformokon másoknak, hogy némi juttatás fejében megoldják. Barowy ezt a folyamatot kívánta automatizálni, így született meg rendszere, az AutoMan."Egy újfajta számítástechnikaként tekintünk rá" - mondta az Amherst-i Massachusetts Egyetem számítógéptudósa.

Az AutoMan-t úgy tervezték meg, hogy képes legyen kiosztani a munkát, irányítani a dolgozókat, elfogadni, vagy elutasítani az elkészült munkákat és kifizetéseket eszközölni. "Az emberek vezetőit egy számítógéppel helyettesítjük" - mondta Barowy, hozzátéve, hogy a minőségbiztosítás az egyik legfőbb hozzájárulás egy munkához. "A dolgozói teljesítmény minőségét vizsgáló mechanizmus nélkül lehetetlen a teljes automatizálás."

A jelenlegi crowdsourcing platformokkal ellentétben az AutoMan munkásai megbízhatóságát nem a korábbi teljesítményük alapján próbálja megbecsülni. Ehelyett, ha nem biztos abban, hogy megfelelő válasz érkezik, újra kiadja ugyanazt a munkát, minden egyes alkalommal emelve a díjazást, amíg bizonyosságot nem nyer. "Úgy is nézhetjük, hogy az embereknek csak a munka érdekes, kreatív részével kell foglalkozniuk" - magyarázta Barowy. "Ez mindkét világnak a legjobb. A számítógép végzi a monoton munkát."

Az AutoMan-t olyan alkalmazások fejlesztői is használhatják, mint például a VizWiz, mellyel látássérültek fényképeket készíthetnek környezetükről, a rendszer pedig szövegesen beszámol a látottakról. Az algoritmus beültethető az alkalmazásba, elküldve a fényképeket a crowdsourcingban résztvevőknek, kiválasztva a helyes leírásokat, amiket visszaküld az alkalmazást használónak.

Természetesen az emberi munka nincs ingyen. Az AutoMan számára az alkalmazás fejlesztője megszab egy bizonyos keretet és beprogramozhatja a költségek alacsonyan tartására. A gyorsabb, vagy magasabb minőségű válaszok többe kerülnek, mindezt azonban az AutoMan automatikusan kezeli. Egy ilyen hibrid szoftver használói nem fogják tudni, hogy kivel állnak kapcsolatban: egy géppel, emberek egy csoportjával, vagy esetleg mindkettővel?

A Google szereti azt a látszatot kelteni, hogy a világban felgyülemlő információhalmazt kizárólag algoritmusokkal rendezi, az emberi osztályzók számára kiadott kézikönyv azonban egészen másról árulkodik. A Google alkalmazottak kis seregének igen nagy a befolyása arra, hogy mi jelenik meg a képernyőnkön, ha beírunk valamit a keresősávba. A The Register által közzétett kézikönyv leírja hogyan bírálják el a keresési találatok a felhasználó szándékának való megfelelőségét. Arra is megkérik őket, hogy győződjenek meg a weboldalak "helytállóságáról" - amit a közhiedelem szerint kizárólag a PageRank algoritmus végez - és a "minőségről". Mindemellett az osztályzóknak ki van adva, hogy olyan weboldalakat keressenek, melyek tartalma nem régebbi négy hónapnál.

Térjünk vissza a Mechanical Turk alkalmazottaihoz. Hogy érzik vajon magukat azok az emberek, akik közvetlenül egy számítógép vezetése alá vannak rendelve? Barowy eddig pozitív visszajelzéseket kapott. Amikor egy emberi főnök visszadobja a munkánkat, azt érezhetjük személyesnek, vagy tisztességtelennek részéről, az eddigi tapasztalatok alapján ugyanez az érzés nem jelenik meg az AutoMan esetében. "Az emberek megkedvelték a rendszert a pártatlansága miatt" - összegzett Barowy.

"Bármelyik programozó szert tehet rá és használhatja" - mondta Michael Bernstein, a kaliforniai Stanford Egyetem munkatársa, aki maga is hibrid számítógépes rendszerek kifejlesztésén dolgozik, ilyen a Soylent, egy szövegszerkesztő, ami crowdsourcing munkásokat használ a szövegek szerkesztésére. "Ez egy rendkívül hatékony dolog." Barowy csapata reméli, hogy rendszerük meghatározó irányzattá emeli a crowdsourcingot, egy olyan szoftvert eredményezve, ami világszerte feladatokkal látja el az embereket. "Az AutoMan segíthet a munkahelyek új osztályának a megteremtésében, ami a világgazdaság egy új ágazatává nőheti ki magát" - mondta Emery Berger, a csapat egyik tagja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #27
    Ez butaság. Nem tudsz elvonbatkoztatni a saját kis világodtól.
  • NEXUS6 #26
    Igen ezt hívják kommunizmusnak.

    A gond viszont az, hogy ilyen társadalom akár most is lehetne. Hiszen mondhatni az a lényeg, (Marx után szabadon), hogy senkinek ne kelljen azért megrövidíteni az életét, mert hogy részt vesz a társadalom újratermelésében. Egyik embernek ne kelljen azért meghalnia, hogy a másik élhessen. Mert amíg kevés volt a kaja,a termék, addig kb erről volt szó.
    A gépesített, kemikalizált mezőgazdaság elterjedése óta, úgy a múlt század 40-es éveitől a nyugati társadalmak elérték azt a szintet, hogy folyamatosan annyit termeljenek, ami minden egyes állampolgárnak elvileg elég kaját biztosít, a közegészségügy bevezetésével pedig eltűntek a népbetegségek is.
    Király!

    Fenét, mert Marxék egy anarchisztikus utópiában gondolkodtak, ami sajna elég kidolgozatlan volt, és amit Lenin elvtársék azért elég rendesen a saját szájuk íze szerint értelmeztek. A szabadság és a kreativitás hona helyett pedig megvalósítottak valami állammonopolista berendezkedést, amit viccesen elneveztek szocializmusnak, esetleg kommunizmusnak.

    A gond ugyan is az, hogy a termékek (és termék alatt most a lehető legszélesebb kategóriát értem) többségének előállítása megköveteli a munkamegosztást, azt hogy pontosan időzített, emberekből álló "gépeket", szervezeteket hozzunk létre. Mert teszem azt robotizáljuk a termelést a kreatív munka kivételével, de a kedves tervező meg nem akar bejönni, mert xar kedve van, vagy menszesze és különben is mindenki kapja be. A termelés meg leáll.
    Vagy jön egy katasztrófa, ne adj isten egy háború, mert ugye történelmi tény, hogy a magasabb technológiával nem igazán jár együtt a magasabb erkölcs is, akkor a sok kreatív egyedülálló roppant boldog emberke, mit is fog csinálni? Mondjuk intenzíven sopánkodik, ami viszont nem egy hatékony problémamegoldási módszer.

    Sokkal inkább az tűnik valószerűnek, szerintem, hogy a jövő társadalma nem lesz sokkal másabb, mint a mai. Sőt esetleg még forradalom sem kell ahhoz, hogy oda elérjünk. Lesz ugyan így, mint most egy közfeladatokat ellátó állami szektor (közegészségügy, közbiztonság, közlekedés, oktatás, katasztrófa- és honvédelem, stb) lesz egy versenyszféra, ahol az olyan termékeket állítják elő, ami jelentős munkamegosztást, tervezést igényel, meg lesz egy nagyon erős civilszféra, ahol kreatívkodhat az ember kedvére, családot alapíthat főállásban, meg kommunákban keresheti az életértelmét, vagy várhatja a világvégét kedve szerint.
    Ami most nincs az az a szabadság, hogy a 3 szféra között belátásod és szabad akaratod szerint bármikor választhass!

    Ez is lehetne már akár ma is, és a skandináv országokban, vagy Németországban már kezdik pedzegetni az alanyi jogon járó alapjövedelmet, ami mindenkinek bármikor jár. Mint egy 0 évtől járó minimál nyugdíj. Ez adna egy egzisztenciális alapot arra, hogy akkor és olyan feltételekkel csatlakozz akármelyik szférához, amikor te úgy érzed felkészültél rá.
    És kb ennyi.
  • Kornan #25
    Hát ahány ember annyi féle dolog lenne valószínűleg, hogy mit kezdenének az emberek a rengeteg idővel. Vannak akik most is dolgoznak a szabadidejükben, mert szeretik csinálni, amit csinálnak. Én pl elég jól érezném magam egy olyan társadalomban , ahol minden ingyen van és nincs pénz és még így is elmennék dolgozni, ha azt mondják szükség van rá. És tudom, hogy nem vagyok egyedül. Szerintem jobb világ lenne. De nyilván nem dolgozna annyi ember és lehet, hogy egy ember is kevesebbet dolgozna átlagban. Szóval szükség lenne arra a magas fokú automatizáltságra, ami jelenleg még nem létezik.

    Amúgy nem vennék rá mérget, hogy a kreativitást vagy magas intelligenciát igénylő szakmák védve lennének a gépek elől hosszú távon. Teljesen is le lehet másolni az embert és ha meg is értik mi mit csinál, akkor csinálhatják jobbra is, kreatívabbra, okosabbra. Kérdés csak az, hogy mennyire nehéz megcsinálni.
  • qrd0xQSt2rdvnu #24
    Úgy emlékszem, hogy arra az esetre, hogy a nagymamám meghalt még törvény is van ami részletesen szabályozza, hogy milyen formában és hány nap szabadságot kérhetek rendkívüli módon. Másrészről az én munkahelyem amúgy is elég rugalmas és együttműködő, de persze ha a melóban épp olyan helyzet van akkor nem bólintani rá arra, hogy holnap elmegyek szabadságra. Olyankor marad a papírforma szerinti határidők és eljárási rend betartása.
    A gép meg szerintem nagyon egyszerűen kezeli az egészet: fáj a fogad, fronthatás van, fosol stb: ne menj be dolgozni (már amennyire a szerződésed engedi), ők úgyis csak a használható emberi kapacitást fogják tudni eladni. Egy ilyen rendszerrel viszont sokkal jobban ki fog bukni az, ha bemész és nem dolgozol vagy folyamatosan szar munkát végzel.
  • qrd0xQSt2rdvnu #23
    Majd asszimilál minket is a Borg és akkor ez mind megoldódik :D
  • noland #22
    Egyes utópisztikus elméletek szerint, igen, mindenki kreatívkodni fog, vagy lóbálja a lábát. Aminek nem sok teteje van, több a probléma vele mint a látszólagos haszna. Bűnözés, kábítószerezés, adó nuku, és amit te is írsz, a választások. Előbb utóbb nagy tömegek megunnák a semmittevést és jó kis felkelés, polgárháborúba torkollna az egész :) Mert a népnek kell az elfoglaltság, hogy megtalálja az identitását. Mindenki nem lehet kreatív, már így is annyi mint égen a csillag. Az ok hogy egy ilyen társadalomban ingyen lenne minden, csak a fejek mit csinálnának akkor?
  • NEXUS6 #21
    Ma is vannak robotgyárak, ott értelem szerűen robot/számítógép a főnök.;)
    A legtöbb monoton melót már ma is lehetne robotizálni, számítógépesíteni.
    Egy kreatív munkát viszont értelemszerűen nem tud hatékonyan értékelni egy számítógépes program. Szétosztani szét tudja, meg megnézi, hogy határidőre van-e válasz, de hogy az milyen, mennyit ér, azt nem tudja a számítógép eldönteni.

    És mindenz azt jelenti, hogy eljön valami ipari forradalom, egyre kevesebben dolgoznak, az ember felszabadul a futószalag mellöl és mindenki kreatívkodik majd?
    Ha valami szaki/politikus azt látja a makrogazdasági mutatókban, hogy csökken az aktív dolgozók száma, akkor kitalálja, hogy hogyan lehet/kell az állami szektort is csökkenteni, mert kevesebb melós, kevesebb adót jelent. Max az embereket átirányítják a gazdaság szolgáltatási szektorába. De nézzük meg Amerikát, működik?
    Szal, hogy adózik/fizet tb-t egy ipari robot? Vagy hogy fogyaszt? Kire szavaz a választásokon?

    A robotokra épülő gazdaság, hatékonyabb lenne, ember és környezet kímélő, csak éppen a jelenlegi gazdasági/pénzügyi/sőt politikai rendszerrel nem kompatibilis.
    Ezért aztán nyugaton nem fogják megcsinálni, Kínában pl. valószínűbb.
  • Kornan #20
    Amúgy a fejlődés tendenciája azt mutatja, hogy lassan közeleg egy második ipari forradalom, akár 50 éven belül. A gépek intelligensebbé válásával egyre több és több területen tudják kiváltani az embert. Felszabadítva azt a munkavégzés terhe alól, legalább részben. A jelenlegi rendszer nem bírna kezelni egy ilyen mértékű változást. Kérdés csak az , hogy az átmenet hogyan zajlik majd.
  • Kornan #19
    Nyilván attól függ milyen helyen dolgozol. Informatikában pl elég rugalmas szokott lenni általában. Egy gép által irányított rendszer is lehet rugalmas ha a megrendelők olyanra akarják.
  • caprocorno #18
    Észrevehetted volna, hogy ennek a világnak vége, hogy szarul érzed magad, és tegnap meghalt a nagymama, ma hagyjatok gyászolni, nem dolgozom a munkahelyen, sajnáljatok már, és simogassátok meg a buksimat. Vagy dolgozol, vagy nem, ha igen jó, ha nem úgy is jó, csak akkor mehetsz. Nagyon nagy koponyának kell lenned ahhoz, hogy elnézzék az emberi érzéseidet, vagy a másik verzió, hogy tudnod kell bizonyos kompromittáló dolgokat másokról. Na most ez ebben a rendszerben kiküszöbölve :) Akkor lesz a gond, mikor már megérti a viccet is, mert attól kezdve részrehajló is lesz.