Hunter

Nem a neandervölgyiektől örököltük a világos bőrt

Egy kutatás szerint az európai populáció mindössze 11.000 évvel ezelőtt veszítette el afrikai őseitől örökölt sötétebb bőrét, jóval azután, hogy a neandervölgyiek kihaltak. A felfedezés megerősíti, hogy a modern európai Homo sapiens nem a neandervölgyi embertől szerezte világos bőrét, új bizonyítékkal szolgálva a két faj jellemzően plátói kapcsolatára.

A bőr pigmentációja és az égövek között egyértelmű összefüggés van. Az északabbi területeken hosszú időn át élő populáció tagjai bőrpigmentációjuk elvesztésével is alkalmazkodnak az éghajlati körülményekhez, a világosabb bőr ugyanis több D-vitamint állít elő a napfényből, mint a sötétebb, ezáltal egy fontos alkalmazkodási tényezőként szolgál az egyenlítői területekről elvándorolt emberek számára. Ezek a vándorlások körülbelül 45.000 éve hozták a modern embert Európába, az azonban mindeddig nem volt egyértelmű, hogy a bőrük mikor alkalmazódott a helyi körülményekhez.

Sandra Beleza és munkatársai, a portugál Porto Egyetemen három pigmentációhoz kapcsolódó gént tanulmányoztak. Bár ez a gén az emberi populáció minden tagjában megtalálható, sokkal gyakoribbak Európában, mint Afrikában, megmagyarázva a bőrszínbeli különbségeket. A kutatók 50 európai ősökkel és 70 fekete-afrikai ősökkel rendelkező ember génállományát tanulmányozva megbecsülték, mikor vált általánossá ez a három gén, és általuk a világos bőr az európai lakosság körében. Az eredmények szerint ez valamikor 11.000-19.000 évvel ezelőtt zajlott le, jóval az első bevándorlásokat követően.

A felfedezés összhangban van azokkal a korábbi tanulmányokkal, melyek azt sugallják, hogy az Európában letelepedő emberek nem rövid időn belül vesztették el sötét bőrüket. "Az új tanulmány azért érdekes, mert egy nagyon késői pigmentációs differenciálódásra utal a modern emberek között" - mondta Katerina Harvati, a német Tübingeni Egyetem paleoantropológusa.

Egy korábbi elemzés, amit 40.000 és 50.000 éves, Spanyol- és Olaszországból származó neandervölgyi csontok DNS-ével végeztek el, arra utal, hogy rokonaink világos bőrrel és vöröses hajjal rendelkeztek, ők azonban 28.000 évvel ezelőtt kihaltak, ami jóval azelőtt volt, hogy a modern európai ember bőre "kifakult", emellett nincs egyértelmű paleontológiai, vagy genetikai bizonyíték sem a két faj kereszteződésére, vagyis elvileg nem tőlük örököltük ezeket a hasznos helyi adottságokat.

Ez persze nehezen tűnik elképzelhetőnek, mivel a közös őssel rendelkező Homo sapiens és a neandervölgyi ember évezredeket töltött egymás közelében az európai kontinensen. Közös ősünk körülbelül félmillió évvel ezelőtt élt Afrikában, ezt követően a neandervölgyiek ősei észak felé vándoroltak, eljutva Európába és Ázsiába. A mi őseink azonban csak körülbelül 100.000 éve merészkedtek ki Afrikából. Chris Stinger, a londoni Természettörténeti Múzeum szakértője azoknak a táborát erősíti, akik szerint történt ugyan kereszteződés, de még jóval az európai egymás mellett élés előtt, amikor a két faj először találkozott a Közel-Keleten. Ebben a régióban a neandervölgyiek bőre is sötétebb lehetett, ami megmagyarázná, miért nem kapott világosabb bőrszínt a modern ember közvetlenül a kereszteződést követően.

A sötétebb bőrű neandervölgyiek elméletét alátámasztja egy év eleji tanulmány, ami a mai Horvátország területéről származó neandervölgyi csontok DNS-e alapján az ott élő egyedekről megállapította, hogy bőrük és hajuk is sötétebb színű volt, mint a fentebb említett olasz és spanyol populációé. "A neandervölgyiek bőre is valószínűleg változatos volt, ahogy az elvárható egy nagyobb területi kiterjedésen szétoszlott, jókora populációtól" - összegzett Harvati.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zero 7th #11
    Nagyon kurvajó lehet ott neked, hogy ide kell járnod, egy magyar fórumba, magadat győzködnöd, hogy neked ott milyen jó.

    Nem ízlik a mosogatás, meg a szar aljadék bevándorlónak nézés, mi?
  • Archenemy #10
    te mondd csak, youtube kommenteket láttál már? :) biztos azokat is mind magyarok írják XD
  • Yagami #9
    Én is azt nézem, hogy a magyar "ember" (igen, így idézőjelben) megint hozza a szintet...de jó is, hogy eltakarodtam abból az országból (nektek, kedves kis lokálpatriótáim, "ebből az országból") További szép napot.
  • csimmasz #52
    Elnézést kérek a külföldön élő magyarok nevében, mi nem mind vagyunk ilyenek mint Yagami.
    Sajnos ez a 20. század adu ásza a gyökerek kezében hogy rasszizmussal dobálóznak.
    Kell egy kicsit a nyóckerben éldegélni kissebségek szomszédjaként, és akkor lehet úvölteni, hogy igenis a rasszizmus a rossz.

    Csak hozzáteszem a rasszizmus az amikor a fehért elküldik a segélyért folyamodók közül , hogy te nem kapsz, te menj el dolgozni.

    Vagy amikor a rendőrség a kissebséget nem meri kilakoltatni, nem feltétlen Magyarországról beszélek.


  • fecg21 #50
    Na megszólalt a külföldiek csicskája.....majd akkor is így pofázz ha odakint ki telik a becsületed, és már nem kellesz a gazdáidnak. De ne is akarj majd ide visszajönni, szánalmas , okoskodó hülyegyerek.....
  • Guerilla #37
    Ha nem akarsz szájkaratéba belemenni, mire vered itt magadat te proli hülyegyerek?
    Közkincsé teszed a butaságodat, rendben van. De ezt még megfejeled azzal, hogy semmibe veszed a szülőhazádat.
    Jobb is, hogy elmentél, az ilyenekre nincs szükség.
  • fityisztma #26
    Ha nem is szisztematikus, de folyamatos az lehetett esetleg?
    A népirtással kapcsolatban csináltam egy kis videót pár napja:
    Magyarország
  • Archenemy #22
    "Ha valamihez nem értesz, jobb ha csöndben maradsz."

    Merméris?
    1. Mindenkinél van még okosabb, aki még többet tud a témáról.
    2. globint többször is leírta, hogy nem ért hozzá, nem játszotta az agyát, hogy mindent tud, leírta a gondolatait, ennyi. Nehogy már te mondd meg, hogy ki írhat ide, meg ki nem.
    3. A válaszod második részéből lehetett új információt tanulni. Ha nincs a "buta" hozzászólás, akkor ez a válasz se keletkezett volna.
  • SeriusLame #65
    Egy kutatás szerint a rasszizmus az alsó-középosztálybeli szegényekre jellemző leginkább, mert nekik már nem maradt más csak a "faji felsőbbrendűség" illúziója.

    Hsz-k alapján itt mindenki egy csóró betanított munkás :D

    Egyépként arra nem is gondoltok hogy a "fehér faj" is különböző rasszokra tagolódik, nem véletlenül van európának is 50 különböző országa.
    Ott van pl a magyar, aki abban a tévhitben él hogy ő a nagy világhódító kegyetlen népírtó fehér faj-tól származik.
    Megadják a magyar embernek ezt az illúziót, így elégedetten él, dolgozik aprópénzért, és közben még büszke is magára xD

    Más országokban, más fajok meg pontosan ugyanezt gondolják magukról, és a fehéreket nézik le. Az egész csak azon múlik mit tanítanak a buta kisgyereknek az iskolában. Pl A közelkeleti országokban a hivatalos tananyag szerint hitler nem írtott ki 1etlen zsidót se, csak kitoloncolta őket az országból. Elég nagy külömpség, és ez csak 1 példa volt.

    Itt meg azt tanítják hogy a fehéreket az ufók hozták a földre uralkodó népnek.

    A valóságban meg modern rabszolgák vagytok mindd, csak nem veszitek észre.
  • senki687 #51
    Gratulálok. Akkor most úgy érzed, hogy kollektívan hülyézhetsz le mindenkit virágnyelven? Ezért kár volt iskolába járnod...