Hunter

Félig élő, félig elektromos szövetekkel kísérleteznek

Ugyanúgy működnek, mint az igazi szívizomsejtek, a Harvard Egyetem petri csészéjében található patkány kardiomiociták azonban egy igen fontos dologban különböznek. Vezetékek és tranzisztorok kígyóznak közöttük, figyelve minden egyes sejt elektromos impulzusait. A jövőben a vezetékek a sejtek viselkedését is kontrollálhatják.

Ezeknek a "kiborg-szöveteknek" létezik agysejtekhez, izomzathoz és vérerekhez készült változata. Alkalmazhatók gyógyszerkísérleteknél, vagy a jelenlegi implantátumok, mint a pacemakerek biológiai változatának alapjaként. Ha sikerül jeleket küldeni a sejtekhez, a kiborg-szövet protézisek, vagy parányi robotok előállításához is felhasználható lehet. "Lehetővé teszi az elektronikus, szervetlen rendszerek és a szerves biológiai rendszerek közötti határvonal hatékony elmosódását" - mondta Charles Lieber, a kutatás vezetője.

Mesterséges szövetek már jelenleg is növeszthetők biológiai anyagokból készült háromdimenziós vázakon, ezek azonban elektronikusan nem aktívak, az elektromos komponenseket a már kitenyésztett szövethez adják hozzá, nem integrálódnak be a szerkezetbe, ezért csak annak felületéről képesek információt kinyerni. Lieber csapata egy elektromosan aktív vázat alkotott. Létrehoztak egy háromdimenziós vezető nanovezeték-hálózatot, amit szilícium szenzorokkal tűzdeltek tele. A technika kulcsa, hogy a vezetékeknek hajlékonynak és rendkívül kicsinek kell lennie, hogy ne gátolja a szövet növekedését. A vázban természetesen hagyományos biológiai anyagok is helyet kaptak, mint például a kollagén.


Konfokális fluoreszcens mikroszkóp felvétel a nanovázról (x és y tengely mentén), a bekeretezett részek a tranzisztorok

A kutatóknak sikerült ezekben a hibrid hálókban patkány agysejteket, szívizomsejteket és izomsejteket növeszteniük. A szívizomsejtek esetében ugyanúgy létrejött az összehúzódás, mint a hagyományos sejteknél, a kutatók pedig a hálózat alkalmazásával ki tudták olvasni a dobbanások gyakoriságát. Egy szívizomsejt kontrakciót stimuláló szer befecskendezésével gyorsulást tapasztaltak a ritmusban, ami a szövet normális működését bizonyította, illetve azt, hogy a hálózat képes érzékelni a változásokat.

Lieber csapatának sikerült emberi sejtek és nanovezetékek alkalmazásával egy teljes, körülbelül 1,5 centiméter hosszú ér növesztése is. Az ér külseje és belseje elektronikus jeleinek rögzítésével - korábban ez elképzelhetetlen volt - a csapat olyan elektromos sémákat észlelt, ami elmondásuk szerint utalhat különböző gyulladásokra, a daganatos megbetegedések kockázatának növelését előidéző elváltozásokra, vagy egy közelgő szívbetegségre. "Használhatjuk a gyógyszerek hatásainak közvetlen mérésére anélkül, hogy egy tényleges emberi lényt tennénk ki a kockázatoknak" - magyarázta Daniel Kohane, Lieber csapatának tagja, aki szövet "tapaszokat" is el tudna képzelni, melyek például a szív felszínéhez csatolva, figyelemmel kísérhetnék a működését.


a/ Konfokális fluoreszcens mikroszkóp felvétel egy hibrid nanováz/kollagén mátrixról (zöld a kollagén, sárga a vázat alkotó epoxy, a nyíl a nanovezetéket elhelyezkedését jelöli) b/ Nanováz/alginát mátrix felül- és oldalnézetből (a barnás színben az epoxy szálak)

Vladimir Parpua, az Alabama Egyetem neurobiológusa, aki nem vett részt a tanulmányban, parányi biomimetikus robotok vagy implantátumok megalkotására használná a szöveteket, amik elektromos impulzusokkal javítanák ki a sérült területeket. Eddig azonban a kutatók az elektromos vázakkal csak rögzítették a jeleket, utasításokat még nem adtak a sejteknek, ezért Lieber következő lépésként olyan komponenseket akar hozzáadni a nanovázhoz, amik képesek kommunikálni a neuronokkal. "A cél a szövet elektromos összekapcsolása, és a vele való kommunikáció, mindezt ugyanolyan módon, ahogy azt egy biológiai rendszer teszi" - mondta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • whisper #25
    rajtam kiserletezhetnek ha akarnak. 8)
  • errorista #24
    ,,Tehat az emberek teste iranyithatova teheto, de a tudatuk nem."

    Szoktál sikátorokban estefelé kockacukrot vásárolni?
  • kvp #23
    "Ez valahogy így nézne ki:"

    Ez nem augmented reality, hanem egy mesterseges intelligencia. Semmilyen beultetes vagy biotechnologia nem kell hozza. Teljesen mas terulet es nem vagyok benne biztos, hogy jobb ha egy gep gondolkozik helyettunk.

    "ehelyett itt görnyedünk ezek fölött a digitális könyvek fölött és gombokkal lapozgatunk meg keresünk mint az aktakukacok."

    Ez gyorsabb es hatekonyabb, foleg ha az ember beszeli a gepek nyelvet. (pl. a google query language-et) Mivel ez egyszerubb mint az emberi nyelv, ezert konnyebb egy embernek megtanulnia, mint egy gepnek az emberet.

    "A cikkhez nem kapcsolódik, de ez itt kialakult beszélgetéshez talán igen:"

    Kapcsolodik a cikkhez is, mert pont ez a technologia amit ki lehet fejleszteni, viszont ha csak annyi kell amennyit a srac hasznal az utolso percig, akkor erre a celra a google fele uj szemuveg boven eleg. Pont ugyanazt tudja, csak beultetesek nelkul. Arrol nem beszelve, hogy le lehet venni, ha valami nem 100-as es limitaltabb az agy-gep kapcsolat, mert csak kulso periferiakon keresztul mukodik.

    ps: Jelenleg csak a periferialis idegrendszerre tudnank barmit is kotni, mivel csak annak a mukodeste ertjuk. Tehat megoldhato, hogy azt lassa/hallja/tapintsa az ember amit a gep szeretne, megoldhato, hogy blokkolja vagy iranyitsa az izomzatot, megoldhato a latott/hallott informaciok kinyerese, de az emlekezetet nem lehet ilyen modon befolyasolni, mint ahogy a szabad akaratot sem. Tehat az emberek teste iranyithatova teheto, de a tudatuk nem.
  • philcsy #22
    Ezt úgy hívják, hogy tripp. :)
    El tudom képzelni, hogy fog reagálni a társadalom az ilyenekre, elég a srác szemébe nézni...
    Ha valakinek mond valamit: Shadowrun JMÉ (ez a magyar rövidítés, angolul nem tudom).
  • samebadi #21
    Ez valahogy így nézne ki:
    Mikor jön a vonat?
    - megint az apjához megy
    Igen
    - 20 óra 25-kor indul.
    Mikor induljak?
    - körülbelül 15 perc múlva.
    útvonal?
    - Ha 15 perc múlva leérsz a buszmegállóba, el fogod érni a buszt ami pontosan odavisz. Javaslom, hogy 10 percen belül indulj el.
    Rendben, jegyfizetést kérek előre.
    - xy járatra, 32 kilóméter érkezés, stb vonatra jegy kifizetve. érvényes visszaigazoló kártyával felszállhat.

    Kiírták már a filozófiát?
    - a szokásos rendszerre gondol?
    Az idei félévre, kiírták, és van még hely?
    - a hely szabad
    Felvételt kérek
    - felvéve

    mennyivel egyszerűbb lenne, mint egy telefonhívás, nem?
    ehelyett itt görnyedünk ezek fölött a digitális könyvek fölött és gombokkal lapozgatunk meg keresünk mint az aktakukacok.
  • samebadi #20
    Ezzel az egésszel csak egy baj van.... nem ugyanazt látjuk.
    Eddig ez volt a közös az emberiségben.

    Nekem csak egy dolog hiányzik nagyon. Hogy kérdezni lehessen az internettől.
    Most megkérdezhetném a googletől, hogy mikor jön a vonat, és megkérhetném rá, hogy jelezze mikor fog elindulni, sőt, arra is megkérhetném, hogy előre fizesse ki nekem addig a jegyet.

    Ehelyett mit csinálok? Itt nyomorodok egy bonyolult valami előtt és kidülledt szemekkel túrok az információban.
  • Quantizs #19
    A cikkhez nem kapcsolódik, de ez itt kialakult beszélgetéshez talán igen:
  • samebadi #18
    te igazából őrült vagy
  • errorista #17
    még mindig jobb trollnak lenni, mint segghülyének ;)
  • errorista #16
    az elektronyosság megjelenésétől kezdve valószínű, de miután nagy tételben használták információátadásra nyílvánvaló volt, hogy ez lesz belőle. Utópiákat nem olvastál még? Tudod a világháborúk előtt keletkezett egy csomó, globális tudattal és információáramlással. De például Paul Otlet látta a videókat, a közösségi webet, a peer-to-peer kapcsolatokat, etc '34-ben.

    De mondom, áram előtt is megvolt a globális információtárolás víziója, a telefon feltalálása és a korlátlan és pillanatszerű adatátvitel mainstreemmé válásakor ( Puskás, Edison ) meg már nyílvánvaló volt.