Berta Sándor

Biztonsági funkció kerül az Intel chipjeibe

A chipgyártó másfél évvel ezelőtt vásárolta fel a McAfee IT-biztonsági céget és a két vállalat most ismertette a jövőbeli együttműködése részleteit. Az Intel processzoraiba számos továbbfejlesztett biztonsági funkció kerül majd.

Az Intel 2010 augusztusában 7,68 milliárd dollárért vásárolta meg a biztonsági szoftvereket gyártó céget. A tranzakciót érthetően fokozott érdeklődés övezte, azonban a két vállalat eddig gyakorlatilag semmit sem közölt a terveiből. Most viszont az Intel és a McAfee képviselői nyilvánosságra hozták az első részleteket. Az elképzelések között szerepel a számítási felhő technológián alapuló, de asztali számítógépeken alkalmazható biztonsági stratégia kidolgozása, amely egyaránt tartalmazni fog hardver- és szoftverfunkciókat.

Az Intel a Xeon E5 processzoraiba beépített Trusted Execution Technology-t ötvözné a McAfee megoldásaival. A McAfee ePolicy Orchestrator (ePO) nevű termékének köszönhetően pedig az Intel chipsetjei a jövőben képesek lesznek a hálózatok elemzésére, a biztonsági szabályok betartására, valamint a frissítések továbbítására és megosztására.

Az Intel a Core i3, a Core i5 és a Core i7 sorozatú CPU-i mellett a számítási felhő technológiát is kiegészítené a McAfee biztonsági technológiájával. A két cég közösen kifejlesztette a McAfee Management for Optimized Virtual Environments (MOVE) AntiVirus nevű cloud-programot. Emellett az óriáscég együttműködik a Cloud Security Alliance és az Open Data Center Alliance nevű szervezetekkel azért, hogy elősegítse a megfelelő szabványok kidolgozását.

Az Intelnek stratégiai célja erősíteni jelenlétét a biztonsági alkalmazások piacán. A konszern a McAfee felvásárlását az online alkalmazások számának gyors bővülésével indokolta. Míg eddig elsősorban az energiahatékonyság és az összekapcsolhatóság határozta meg az elvárásokat, előretekintve a biztonság is csatlakozik ezekhez, mint a fogyasztók egyik legfontosabb kívánalma a számítástechnikával szemben - mondta az üzlet kapcsán Paul Otellini, a vállalat elnök-vezérigazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lordsithlord #3
    Van ennél egy sokkal jobb biztonsági technológiájuk, az anti-theft technológia. A dolog lényegében arról szól, hogy ha be van regelve a laptopod az Intel felületére és esetleg elhagyod vagy ellopják, képes vagy kiküldeni egy üzenetet a gépnek, hogy tiltsa le magát BIOS szinten és ha úgy állítod be, adjon ki egy személyes üzenetet is. A dolog akkor is működik, ha esetleg a géppel nem mennek fel a netre, be lehet állítani, hogy ha x ideig nem jelentkezik fel a netre, offline módon aktiválódjon ez a zár.

    A dolog pikantériája persze megvan. Ha valamelyik jóakarónk esetleg feltöri az Inteles acc-unkat és átírja a jelszavunkat, kényelmetlen helyzetben találhatjuk magunkat. Elméletileg ugyan léteik egy felülíró kód, amit a felhasználó megadhat, csakhogy a rendszer automatikusan bekapcsolja a WiFi kártyát és még az oprendszer előtt ellenőrzi a gép státuszát az Intel rendszerében. Ha pedig ott azt találja, hogy le van tiltva a gép, automatikusan ismét aktíválja a zárat.

    Tehát a technológia ugyan megvan, de elég egyszerűen használhatják fel a laptop tulajdonosa ellen is.
  • kvp #2
    A trusted execution rendszer azt jelenti, hogy csak alairt kod futtathato a processzoron. Ilyen vedelem van az xbox360-ban is es idaig eleg jol megvedte a platformot a hazi barkacs szoftverek (pl. linux) megjelenesetol. Masik elonye, hogy csak azok a programok indithatoak el, amihez van a prociban licensz kulcs, amit a halozaton keresztul tud beszerezni a felhasznalo account-janak ellenorzese utan. Erre a mukodesre jo pelda az xbox arcade rendszer, ami lehetove teszi a rendszer fejlesztoje szamara, hogy csak rendesen kifizetett tartalom (programok) indulhassanak el az adott gepen. Ezzel a technologiaval viszonylag konnyen megakadalyozhato a virusok es barmilyen kozpontilag nem jovahagyott kereskedelmi szoftver letrehozasa es futtatasa az osszes erintett hardveren.
  • ugh #1
    Kb annyira lesz majd hasznalhato mint az 1155-os szeria videovezerloje.
    Kifizettetik a plusz arat, de senki nem fogja hasznalni.
    bullshit