Berta Sándor

Ingyenes WiFi a bázeli villamosokon

A Baselland Transport AG (BLT) bejelentette, hogy ingyenes WiFi-szolgáltatást indít a villamosain. Hasonló bejelentésre készül a közeljövőben egy másik bázeli közlekedési társaság is.

A tömegközlekedési járműveken való internetezés egyre több városban általános, sokan olvassák a munkahelyükről hazafelé menet már a buszon vagy a villamoson az e-mailjeiket. Február eleje óta a BLT tíz villamosa gyakorlatilag gördülő WiFi-hotspotként szolgál az utasok számára. A szolgáltatást teljesen ingyen vehetik igénybe az utazók. A cél, hogy a WiFi-elérések a cég egész működési területén elérhetők legyenek. A közlekedési vállalat példáját hamarosan az egyik helyi konkurense, a BVB is követi majd. "Mi akarunk lenni az első olyan városi tömegközlekedési társaság Svájcban, amelynél mind a villamosokon, mind a buszokon lesz WiFi-hozzáférés" - jelentette ki Stefan Schaffner, a BVB marketingvezetője.


A BLT rendszere rendkívül egyszerűen működik, az utasok egy SMS-ben kapott kóddal léphetnek be a hálózatba. Ugyanakkor komoly korlátozások vannak, a vállalat blokkolja a hozzáférést a pornó- és a szélsőséges tartalmakat kínáló oldalakhoz, ráadásul két hétig tárolják a forgalmi adatokat. Ennek ellenére a szolgáltatás már most rendkívül népszerű. Andreas Büttiker, a BLT igazgatója közölte, hogy néhány nap alatt 4700-an regisztrálták magukat. Csúcsidőben villamosonként akár 25-en is használják a WiFi-eléréseket, ami jóval több annál, mint amire a BLT vezetői számítottak. Pont a nagy érdeklődés miatt fogják hamarosan a kétszeresére növelni a járművekbe beszerelt routerek kapacitását. Büttiker szerint a technika olcsó, kiforrott és zökkenőmentesen működik.

Más svájci cégek is ezt az utat választották. A Postauto AG már mindegyik buszát felszerelte ingyen WiFi-szolgáltatással. Ugyanakkor a zürichi, a berni, illetve a genfi közlekedési társaság vezetői értelmetlennek tartják az ilyen projekteket, mert úgy vélik: a villamosoknak túl rövid a menetidejük ahhoz, hogy bárki kihasználhassa a vezeték nélküli internetezési lehetőséget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vazeratti #6
    Szeged? :D
  • sanyicks #5
    persze aztán egy wifi aktiválása 20 millió forint lenne. amiből 100 forintot kap az informatikus, 19999900 pedig megy a vezetőség zsebébe meg az elvtársak zsebébe, meg offshore számlákra, lásd az 50 milliós jelzőlámpa átállítás. nem szabad ötleteket adni a lopásra.
  • Tetsuo #4
    Japan turistak.
  • sempron07 #3
    Biztosan lenne... (Nagy számok törvénye) :D
    De az meg ha nem is a neten, rátölti a telefonjára, oszt úgy. xD

    Nálunk is biztosan szívesebben ülnének az emberek a BKV-ra egy ilyen rendszeren. Néztem még anno a buszpályázatokat pár hónapja itthon, és a legtöbb pályázni kívánó buszban volt WiFi... (Az már más kérdés, hogy aktiválnák-e)
  • okosan gyerekek #2
    van, aki egyetemi könyvtár durván 200 látogató számára helyet biztosító, egy légterő, elválasztatlan számítógépes kabinetjében neki áll recskázni. ami meglepőbb, hogy éppen egy Bázelben kell ettől félni...
  • finizlik #1
    Fain. Bár nem értem minek blokkolni a pornót, van olyan ember aki pornót néz villamosozás közben? :D