Berta Sándor

Lámpafény is elég az Intel Claremont chipjének

Eredetileg a konszern fejlesztési részlegének néhány munkatársa hobbiprojektként foglalkozott a napenergiával működő CPU létrehozásával, azonban a Claremont program ma már jóval többet jelent puszta hobbitevékenységnél.

A Claremont projekt célja egy olyan rendkívül kis fogyasztású processzor létrehozása, amely adott esetben akár a felületén elhelyezett napelem segítségével is energiához juthat. Az ötlet az Intel fejlesztési részlegén dolgozó szakemberek fejében született meg, ők azonban eredetileg csak egy hobbinak tekintették a chip megalkotását. Mostanra viszont világossá vált, hogy a Claremontból több is lehet: a kidolgozott technológiai megoldásokat alkalmazhatják a jövőben a grafikus processzorokban, a memóriákban és a lebegőpontos egységekben (FPU). A fejlesztés részleteibe az Intel az International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) nevű rendezvényen enged majd bepillantást.


A társaság már egy évvel ezelőtt bemutatta a Claremont első prototípusát, ami akkora volt, mint egy bélyeg, a tetején pedig egy napelemes felületet helyeztek el és a rendelkezésre álló energiától függően rugalmas teljesítményre volt képes. 1,2 volt feszültség mellett sikerült elérni az 1 GHz-es órajelet, ugyanakkor az órajel 3 MHz-re esett vissza, ha a feszültség 280 millivoltra csökkent.

Az első tesztek során a rendszer egy animációt jelenített meg, miközben a napelemes felületét egy hagyományos olvasólámpa fényével világították meg. Amennyiben a kutatók letakarták a fényforrást, úgy a teljesítménye azonnal erősen lecsökkent és a teszteléshez használt számítógép gyakorlatilag lefagyott. A fejlesztők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nem egy napenergiával működő számítógépet akarnak megalkotni, hanem olyan technológiát szeretnének kifejleszteni, amelyeknek köszönhetően a számítógépek még hatékonyabban működtethetők. A Claremont-technológiákra épülő processzor ugyanakkor elegendő lenne például egy notebookba és jóval kevesebbet fogyasztana a mai CPU-knál, igaz, a teljesítménye is kisebb lenne azoknál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #5
    Ahogy irtak, nem az a lenyeg, hogy napenergiaval menjen. Azzal csak azt akartak megmutatni, hogy olyan keves energiat fogyaszt, hogy akar akar par negyzetcentimeter napelem is elegendo lenne a mukodesehez. Ami nagysagrendileg nehany tized watt fogyasztast jelent, de akar szazad wattokkal is beeri ha nagyon muszaly.
  • kiborg #4
    Nem feltétlenül.
    Ha a proci felületére van integrálva, finomabb szerkezetű cellákat tudnak létrehozni, ezáltal nőhet a cellák teljesítménye (egy hagyományossal összevetve).
    Másrészt ez jót tehet a napelem kutatásoknak is.
  • Mardekár #3
    Szerintem hülyeség. Mintha olyan jót tenne a nyáknak a napfény xd Veszel egy bazi nagy napelemet, és rákötöd a tápra vagy ilyesmi, de hogy magán az alkatrészeken legyen egy, az beteg.
  • Szefmester #2
    Mekkora az uccsó mondatod! Nagyon jót nevettem rajta. :D Pedig sajnos igaz.. :/
  • NEXUS6 #1
    Eddig a barátnők azzal szórakoztak, hogy a monitor elé állva, meg az asztalra, a billentyűzetre ülve akadályozzák a jólfejlett kockákat rendes napi tevékenységükben.

    Ezután sztriptíztáncot lejtenek és a ruháikat a számítógépre dobják.
    Fúj micsida fertő!

    Get a life, sign up to the Facebook!