Hunter

Közelről nem is olyan unalmas a Merkúr

Sok éven át a bolygótudósok többsége nem sok érdeklődést mutatott a Merkúr iránt, szürke felszínével és krátereivel a Hold egy valamivel nagyobb változataként tekintettek rá. A NASA Messenger űrszondájának csütörtökön közzé tett adatai azonban egy jóval élénkebb képet festenek a Naprendszer legbelső bolygójáról.

"A Merkúr nem a Hold" - hangoztatta Ralph L. McNutt Jr., a küldetés projekt tudósa a NASA sajtótájékoztatóján. A bolygó körül márciusban pályára állt műhold több érdekességgel is szolgál. A Merkúr topográfiájának egyes elemei, például a perem nélküli mélyedések egyedülállónak nevezhetők, ásványtana pedig nagyban különbözik a Holdétól, aminek kőzetei sokkal kevesebb káliumot tartalmaznak, ugyancsak éles különbség, hogy a Holddal szemben a Merkúr mágneses mezővel is rendelkezik.

A legújabb adathalmaz minden korábbinál tisztább képet ad a bolygó sarkvidéki területeiről, valamint a kéreg elemeiről, ami segít átrostálni az égitest eredetéről alkotott elméleteket is. A Messenger felfedezte, hogy a bolygó mágneses mezeje erősebb az északi féltekén, ami valamilyen furcsaságra utal a Merkúr mag-szerkezetében. Az új információk elárulhatják, hogyan alakult ki, és változott meg a Merkúr a Naprendszer 4,5 milliárd éves története során, ami segíthet más csillagok körül keringő Föld-méretű bolygók teljes arzenáljának megismerésében, meghatározva és az élet számára barátságos körülményeket. A NASA Kepler távcsövével több tucat lehetséges Föld-méretű bolygót fedeztek fel, az észlelésekből azonban a méretükön kívül nem sok tudható meg.

"Naprendszerünkben négy kísérletet is láthatunk arra, hogyan fejlődhetnek a Földszerű bolygók némileg eltérő körülmények között" - utalt a belső-Naprendszer négy sziklás bolygójára, a Merkúrra, a Vénuszra, a Földre és a Marsra Sean C. Solomon, a Messenger szonda főfelügyelője. "Egyértelműen kitűnik, hogy a négy kísérlet teljesen más és más végkimenetellel zárult. Ezek egyikében élünk mi, ezért nagyon is fontos, hogy megismerjük a Földszerű bolygók kialakulását, fejlődését és működését"

A Merkúr egyik rejtélye a méretéhez képest szokatlanul nagy vasmagja, ami átmérőjének háromnegyedéig, miközben a Föld magja valamivel több mint a feléig terjed. Az egyik elmélet szerint a Merkúr eredetileg nagyobb volt, a fiatal Nap heves sugárzása azonban lehántotta a bolygó külső rétegeit, meghagyva a ma látható Merkúrt. Ez az elmélet azonban több elem, köztük a kálium esetében is alacsony koncentrációt sugall, ezek ugyanis könnyedén elpárolognak az intenzív hő hatására, ennek azonban homlokegyenest ellentmondanak a Messenger mérései. "Ezt a modellt kizárhatjuk" - összegzett Larry R. Nittler, a Carnegie Intézet tudósa, a Messenger csapat tagja.

Egy másik elmélet szerint a Merkúr fémben gazdag meteoritokból alakult ki. Mindent összevetve, a felszíni kőzetek észlelt összetétele alapján ez az elképzelés sem állja meg a helyét, bár ebben az esetben nem vethető el egyértelműen az elmélet. Egy harmadik elv szerint a Merkúr korai történelme során bekövetkezett hatalmas becsapódás jókora részt szakított ki a fiatal bolygóból, ezért tűnik kicsinek a magjához viszonyítva. "Ez még mindig állja a sarat" - tette hozzá Nittler. "Valószínűleg számos más modellt is végig kell gondolnunk, mire eljutunk a válaszhoz"

A kráterekről készült nagy felbontású felvételek szabálytalan mélyedéseket fedtek fel, melyek méretüket tekintve a több száz méterestől a több kilométeresig terjednek. A mélyedéseknek nincs peremük, mint a becsapódási krátereknek, amiből a tudósok arra következtetnek, hogy valamilyen instabil anyag vájhatta ki, ami gyorsan elpárolgott a becsapódást követően.


Jól példázza a műszaki fejlődést a Mariner 10 (kis kép balra) és a Messenger felvétele a Degas-kráterről

A Messenger szonda egyéves küldetésének csupán negyedét teljesítette, tehát még számos érdekes, új információra számíthatunk a bolygóval kapcsolatban. A szonda máris eloszlatta azt a hiedelmet, hogy a Merkúr egy sivár, unalmas hely, illetve azt, hogy a NASA Mariner 10 űrszondájának 1974-es és 1975-ös átrepülései már mindent megmutattak. "Többen még a bolygótudósok közül is alacsony prioritást adtak a Mariner 10 küldetés után a Merkúrhoz való visszatérésnek, arra alapozva a véleményüket, hogy a bolygó nagyon hasonló a Holdhoz, ahol már ember is járt" - magyarázta a New York Times-nak Solomon. "Egy nagyon híres űrtudós a Naprendszer kiégett salakjának nevezte, pedig erről szó sincs"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • petrov144 #92
    Mennyi színes és tartalmas hozzászólás a Merkúrhoz...
  • JMáté #91
    "Miért ne lehetne valami jobbat kitalálni a kapitalizmusnál meg a kommunizmusnál?"

    Hajrá! Aztán ha megvan a nagy ötlet már csak rá kell venned még néhány 1000/10000 embert. Biztos könnyű lesz...
  • Hugo Chavez #90
    "Sőt pillanatnyilag a dolog úgy áll hogy vagy ez vagy a kommunizmus. És akkor szerintem már inkább ez."

    Nagyon jó példa ez a mondat arra a beszűkült gondolkodásra, ami jellemez téged.
    Miért ne lehetne valami jobbat kitalálni a kapitalizmusnál meg a kommunizmusnál?
    Fantáziahiányban szenvedsz?
  • Molnibalage #89
    PM-ben elmagyaráztam neki. Vagy megértette vagy nem, mert nem válaszolt...
  • JMáté #88
    Arra válaszolj hogy hogyan ellenőrizted hogy a szimuláció hibás. Ránéztél és megállapítottad hogy több ezer tonna, általad nem ismert anyag általad nem ismert elrendezésben márpedig nem így dől?
  • JMáté #87
    Hát nekem elég nagy az arcom, úgyhogy magamra veszem. De, tulajdonképpen reagáltam. Leírtam hogy az alapján amit én tudok kb. igazad van (nem mindenben, de abban igen hogy az adósság tartja mozgásban a gazdaságot) csak azt felejted el hogy ez szükségszerű. Nincs tökéletes gazdasági rendszer. Mindenhol lesznek vesztesek. Sőt pillanatnyilag a dolog úgy áll hogy vagy ez vagy a kommunizmus. És akkor szerintem már inkább ez.
  • JMáté #86
    "A csillagászatban meg pl. sorakoznak a téveszmék, néhányról még cikk is megjelent itt az sg-n, de ezzel is csak érintőlegesen foglalkoztam."

    Itt is jó lenne valami konkrétumot mondani. Nekem most így hirtelen tényleg nem jut eszembe semmi. Einstein meg köszöni szépen jól van. Az hogy valaki nem ismeri az elmélet érvényességi tartományát az nem jelenti azt hogy más sem. És még ha esetleg senki sem ismeri az érvényességi tartományt, az sem jelenti azt hogy ez egy "hibás" elmélet.
  • Hugo Chavez #85
    Úgy látom a bankos témában nem mertek a nagyarcúak leállni vitatkozni.

    Ez önmagáért beszél.
  • Hugo Chavez #84
    "Csak szajkózól két szót. Hivatalos közeg. Mia faszomat jelent ez egyáltalán?"

    Van a neten egy video. BBC csinálta. (Az elég hiteles neked?)
    Van benne egy részlet. Riportercsaj interjút kér a Pentagon szóvivőjétől.
    Elküldi neki előre a kérdéseket, mert csak akkor adnak interjút, ha van pár napjuk kitalálni a helyes választ.
    Majd kap egy emailt, hogy ezekre a kérdésekre a Pentagon nem válaszol és küldenek egy témakört, amivel kapcsolatban lehet feltenni kérdéseket.

    Ez egy jó példa arra, hogy mi az a "hivatalos"-di.
    Ha nem a "hivatalos állásponton" vagy, akkor még kérdést sem fogalmazhatsz meg.
    Most már érted?

    Az emlegetett video
  • Molnibalage #83
    A természettudomány az nem hit kérdése, de oda se neki...

    Az egyenletek a valóságot közelítik, mert végtelen sok változóval nem lehet mit kezdeni. Minden természettudományos matematika a valóság egyszerűsített absztrakciója.

    Egyes elméletek nem tévesek, hanem pontatlanok. Attó, hogy a g értékeét vagy a hangsebességet régen nem tudták pontosan mérni, attól még volt gravitáció és a hang sem fénysebességgel terjedt...