MTI

A világ legjobb természetfotói a Természettudományi Múzeumban

A 2010-es év legjobb természetfotóit vonultatja fel a Magyar Természettudományi Múzeumban ma nyílt tárlat, amelyen mintegy száz fénykép látható. A kiállítás társrendezvénye a fődíjat nyert Máté Bence Láthatatlanul című szatellit kiállítása.

Radisics Milán, a naturArt - Magyar Természetfotósok Szövetségének elnöke megnyitójában kiemelte: a BBC Wildlife Magazin és a Londoni Természettudományi Múzeum által rendezett fotópályázatot a "természetfotósok Oscarjának" is nevezik. A megmérettetésre minden évben mintegy negyvenezer kép érkezik a világ mintegy száz országából; Radisics Milán 2006-ban zsűritagként vett részt a pályázat lebonyolításában. Mint felidézte, a legjobb képekből szervezett tárlat először a Londoni Természettudományi Múzeumban volt látható egy éven keresztül, ezt követően indult el a vándorkiállítás, amelyet egymillió ember néz meg évente. A magyar tárlatra mintegy húszezer látogatót várnak, de bíznak abban, hogy mivel tavaly a magyar Máté Bence nyerte a fődíjat és a legjobb 26 év alatti fotósnak kiírt Eric Hosking-díjat is, ez a szám akár több is lehet.


Máté Bence a Costa Rica-i őserdőben készített fotója

A kiállításon Haarberg Orsolya Behavazva című képe is megtekinthető: a Norvégiában élő fotós az Állatok a környezetükben kategóriában kapott kiemelt dicséretet. A digitális és analóg képeket három forduló során szűkítik négyszázra, ezekből kerülhetnek ki a díjazott alkotások. Radisics Milán kiemelte: a tíz-tizenkét kategóriában általában csak egy fődíjat osztanak ki, és csak akkor neveznek meg második helyezettet, ha a zsűri nagyon nehezen tudott dönteni. A kategóriák fődíjas képeiből választják ki az Év természetfotóját, a kép készítője automatikusan megkapja az Év természetfotósa díjat is. Az elnök bejelentette: a hazai pályázatot már kiírták, nevezni június 10-ig lehet, a díjkiosztót ősz végén szeretnék megtartani.


Bridgena Barnard Dél-Afrikában készített felvétele nyerte az Állatok kategóriát

A megnyitón jelen volt Máté Bence, aki rövid előadásban számolt be a díjazott képek elkészítésének módjáról. "Mindegy hogy mit, sokkal fontosabb a hogyan" - fogalmazta meg saját ars poeticáját. Elmondta, hogy a képeket Costa Ricában és a brazíliai Pantanal mocsárban készítette 2009-ben. Azért utaztak ilyen messzire, hogy új leseket építsenek a természetfotós turizmus népszerűsítéséért. A fiatal fotós a természetfotózás legszebb részének azt tartja, amikor a fotósnak kell rávennie az állatokat, hogy azok a képkészítés szempontjából a lehető legjobb pillanatban mutassák meg magukat.

A kiállítás augusztus 22-ig tekinthető meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kukacos #5
    - Nem állt fel nagyon a fülem, Bridgim?
    - Nem, nem, tökéletes voltál.
    - A szemceruzám is kicsit elkenődött... azért szólhatnál szívem annak a kis tökös gepárducinak, hogy fésülködjön meg, nagyon necces a sérója.
  • Tetsuo #4
    Na igen, ez a muviseg kicsit furcsa (nekem termeszetidegen), de egyre kevesebb lehetoseg lesz ilyeneket fotozni vagy csak latni is... unokaink (ha lesznek), majd csodalkoznak mikor meseljuk nekik, hogy mennyi fele madar, rovar stb. volt gyerekkorunkban.
  • bottika #3
    "a fotósnak kell rávennie az állatokat, hogy azok a képkészítés szempontjából a lehető legjobb pillanatban mutassák meg magukat"

    jah, mint Sir David Attenborough... "a világon már csak két példány él ebből a rovarból. Jé, épp itt az egyik ez alatt a levél alatt"

  • Sliderx #2
  • Tetsuo #1