Alex

Tanulásra képes mozgásérzékelős kamerarendszer

Egy angol egyetemista olyan intelligens kamerát fejlesztett ki, amely nem csak követni képes a tárgyakat, de tanulni is képes az előforduló követési hibákból.

A University of Surrey tanulója, Zdenek Kalal rendszerét Predatornak nevezte el, célja pedig a fogyatékosok számítógéphasználatának megkönnyítése volt. A "Ragadozó" képes figyelni egy szájba vett tollat, és annak mozgását például számítógépes egérként kezelni. Ezáltal a végleges bénulásban szenvedők is teljesértékűen használhatják a számítógépeket. A jó eredmény eléréséhez egy olyan technológiát dolgozott ki, ami képes a hibáiból tanulni és növeli saját hatékonyságát. Ez viszont már messze túlmutat az eredeti célokon, és bárhol alkalmazható az egyszerű hanyattegerektől kezdve a tökéletesen azonosító biztonsági kamerákon át a villámgyorsan célzó fegyverrendszerekig.


A Predator hardvere alapvetően nem sokban különbözik az olyan mindenhol előforduló mozgásérzékelős rendszerektől, mint az Xbox 360 konzol Kinect kiegészítője, vagy a komolyabb teljesítményű, arcot is figyelő webkamerák. Ami kiemeli közülük az az emberekéhez hasonló hibajavítási és tanulási képessége.

Kalal munkájával megnyerte az IBM által szponzorált "Technology Everywhere" díjat, és a vele járó 3000 dollárt, de az igazi győzelem az ezzel járó ismertség lehet a számára. Munkájának bemutatására meghívást kapott Japánba, kínába, az Egyesült Államokba és több európai országba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #4
    1. Rengeteg egyetem van, és többségükben van kutatás-fejlesztés. Az, hogy egy diák az egyiken mit fejleszt ki fogalma sincsen a hadseregnek. Látható, hogy ez nem egy nagy projekt, nem kell hozzá komoly pályázati pénz, "csupán" kódolni kell.

    2. Rég vége annak a világnak, hogy a hadseregek titokban birtokolják a legfejlettebb eszközöket. Teljesen más igényeik vannak, mint a civil szférának (pl. strapabíróság, titkosítás, hordozhatóság, hibatűrés stb.), és közel sem fontos számukra a felhasználói élmény vagy az ár.
  • Lateralus #3
    Ha alkalmas lenne katonai célra a csávó már rég egy új-mexikói titkos katonai bázison dolgozna, vagy zsíros borítékkal és egy titoktartási nyilatkozattal a zsebében éldegélne.

    Hír az nem lenne belőle. Legfeljebb 10 év múlva a szórakoztatóelektronikának (mozgáskorlátozottaknak) átpasszolt lebutított verzióról.
  • thsanyi5 #2
    Filmekben ha vadászrepülők harcolnak, gyakran ott vannak az olyan jelenetek ahol a pilóta próbálja befogni az ellenséges gépet és rajta tartani célt majd kilőni rá a rakétát. Ezentúl csak rákattint a monitorján aztán a gép nem ereszti akárhova megy :D
  • novo #1
    zseniális:D