MTI

Önsebzésést népszerűsítő felvételek a YouTube-on

Aggasztó mértékben terjednek az interneten az önsebzést népszerűsítő felvételek - derül ki abból a tanulmányból, amely szerint a YouTube videomegosztóra töltött, szinte minden részletet elmagyarázó felvételek segítik át a fiatalokat a "kezdeti nehézségeken".

A Pediatrics amerikai gyermekorvosi szaklapban megjelent beszámoló szerint a magatartászavar egyik tünetének tekintett borotvapengés vagdosásokról készült - a fiatalok kedvelt zenéivel és egyéb képi elemekkel összeállított - videók azért keltenek aggodalmat, mert ezek alapján egyre többen tekinthetik trendinek is az önsebzést. Stephen Lewis kanadai pszichiáter, a tanulmány társszerzője szerint a YouTube-on több mint ötezer önsebzésről szóló videót találtak. A kutatók a 2009 decemberében vizsgált felvételek közül elsősorban arra a százra koncentráltak, amelyek több mint kétmillió nézőt, illetve sok kommentelőt vonzottak.

A szakemberek arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy ezek a videók csak erősíthetik a problémát. A YouTube hivatkozásai ráadásul még kész receptekkel is szolgálnak arra, hogy az önsebzésbe menekülők miként tehetnek úgy kárt magukban, hogy ne kelljen orvoshoz fordulniuk sérüléseikkel. A videomegosztó szóvivője szerint a YouTube felhasználási feltételeivel ellentétes a tanulmányban említett tartalmak közzététele, ezért, ha ilyen videóval találkoznak, nyomban eltávolítják azt az oldalról.

Az önsebzést általában a tizenévesek és a fiatal felnőttek 14-24 százaléka legalább egyszer kipróbálja, és ezek közül a pengés módszer a leggyakoribb. Tracy Knight, a Western Illinois Egyetem tanára szerint a kérdéses videók talán akaratlanul is népszerűsítik az önsebzést, azonban a felvételekkel generált társadalmi vita segítheti is a problémák igazi okainak feltárását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #5
    ....hát nemtom én ököllel szoktam verni jó kemény dolgokat, de az nem eladható a youtubén....
  • Szlajos #4
    Kérem a címet javítani.
    Többször elolvastam, mert nem fogtam egyből, hogy ma az az "Önsebzésést".
  • Armagedown #3
    nem hinném hogy lenne bennük akkor bátorság
  • JethroHUN #2
    2M nézőt? motoros húrésszel vágta le a fejét vagy mi?
  • Tikal #1
    kis hülye emók...