Berta Sándor

E-olvasók - 2013 lehet az áttörés éve

Az ABI Research piackutató cég legújabb előrejelzése alapján nem az idén, hanem a 2013-as esztendőben következik be az igazi áttörés az elektronikus olvasók piacán.

Az iPad elterjedésével kissé háttérbe szorultak az e-olvasók, azonban közel sem tűntek el a piacról, ellenkezőleg: a készülékek jelentősége a közeljövőben várhatóan nőni fog. Az ABI Research prognózisa szerint 2013-ban már világszerte 30 millió ilyen eszköz talál majd gazdára. Jeff Orr, a társaság vezető mobilpiaci elemzője kijelentette: ugyan az új kijelzőtechnológiák miatt hamarosan már akár színes videók megjelenítésére képes modellek is kaphatók lesznek a boltokban, azonban ez a termékcsoport nem fog tudni sikeresen harcolni a multimédiára kihegyezett tábla PC-kkel.

"Nem gondoljuk, hogy az e-olvasók le tudják majd váltani a tábla PC-ket, igaz ez fordítva sem valószínű, hogy megtörténik. Az elsősorban olvasási célokra kifejlesztett termékek és a mobil operációs rendszerekhez létrehozott, számítógépekre hasonlító tábla PC-k túlzottan különböznek egymástól" - tette hozzá a szakember. Ráadásul az ABI Research munkatársa úgy vélte, hogy a piac követelményei miatt is fontos, hogy egymástól különböző készülékek jelenjenek meg, ne pedig olyanok, amelyek minden funkciót támogatnak.


Orr szerint a színes megjelenítést biztosító kijelzőtechnológiák ellenére sincsenek veszélyben a hagyományos, fekete-fehér képernyőkkel szerelt e-olvasók, mivel ez utóbbiak előállítása jóval olcsóbb. Ráadásul ezek a készülékek még az Egyesült Államokban is csak éppen most érték el az alsó piaci árszegmenst. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a 200 dollárnál olcsóbb modelleket már kipróbálják a felhasználók. Ugyanez a helyzet Nyugat-Európában, Japánban és Dél-Koreában is, Kínában ugyanakkor ez a határ valamivel még lejjebb van. Az igazi áttörés azonban akkor következhet majd be, ha ezek az eszközök száz dollárnál olcsóbbak lesznek.

A siker kulcsa azonban, hogy mennyi digitális tartalom lesz elérhető a következő években az elektronikus olvasókészülékekre. Emellett fontos az is, hogy ezek a kiadványok és anyagok milyen formában válnak hozzáférhetővé. Eddig ugyanis a tartalmakat külön hozzáigazították az új termékekhez, vagyis nem voltak kifejezetten az e-olvasókhoz készített anyagok. Emellett hiányoznak az egyszerű terjesztési csatornák, amelyen keresztül a tartalomszolgáltatók az újságok digitális változatait eljuttathatják az emberekhez. A következő 2-3 évben viszont megváltozhat ez a helyzet és egyre több régióban jelennek majd meg digitális művek. A folyamat először Nyugat-Európában lesz érzékelhető, később Kelet-Európában, végül Ázsiában, ezen belül is Kínában. Ezután már az elektronikus olvasók is vonzóbbak lesznek a felhasználók számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lith #23
    40-ért vettem a kindle-met. mire 20 lesz az ára, igen hosszú lesz a szakállam, viszont több százezret érő könyvmennyiséget olvasok el rajta... ha csak emiatt nem veszed meg, nincs is rá szükséged, egy kacattal több lesz otthon.
  • B0nFire #22
    Jó. Így a 40 felé ballagva gőzöm sincs róla, mi az, de nem is hiányzik. Feltételezem, hogy egy játék. Hát könyvolvasón könyvet kell olvasni, nem játszani. Így is a tököm tele van a multifunkciós kütyükkel, aminek a háromnegyedét ki sem használja az ember. Mint a smartphone. Nekem egy telefonban hasznos dolog, ha lehet vele telefonálni, esetleg sms-t küldeni, hasznos a cím és telefonszám tár, meg mondjuk naptár, számológép és pussz. Kamerának gyenge, tévézni kicsi, könyvet olvasni dettó, zenét hallgatni nem takarékos.

    Jó lesz az az e-inkes mono könyvolvasó. Csak adják 20 alatt, és máris veszek egyet. Legalább, ha kórházba megyek, nem kell egy bőröndnyi könyvet magammal cipelni, és ezt fél kézzel is lehet olvasni (ha az ember másik keze le van mondjuk kötve...) Nekem tökéletesen megfelel.
  • gothmog #21
    "Mi a baj a monokróm könyvolvasóval?"
    Nemmegy rajt' a krájzisz. Az.
  • B0nFire #20
    Ávud lájk tu báj a hembör... ebuk-ríder.
  • B0nFire #19
    ""Emellett hiányoznak az egyszerű terjesztési csatornák, amelyen keresztül a tartalomszolgáltatók az újságok digitális változatait eljuttathatják az emberekhez."

    torrent ^^"


    Hát hogy mondhatol ilyent, te bűnöző, tenorista, pedofil, szélsőséges, kirekesztő, trappista, masiniszta, amikor jól tudod, hogy a torrent a Zördög kanálisa; a Szájberbebűnözés melegágya; minden rossz djökere; a nyomor, a szegénység, a bubó- és tüdőpestis, az ÉCC, a kolera, malária, cunami, földrengés és repülőgép-szerencsétlenségek okozója!

    Aki nyílt fórumon le meri írni ezt a szavat, aztat hat hónapi kötél általi főbelövésre ítéli a rögtönítélő hatbíróság.

    Gyerekek! Ne torrentezzetek, mert miattatok pusztulnak a fák, és ömlik a vörösiszap, továbbá a cián a Tiszába! Menjetek a bótba eredeti DVD-t lopni, esetleg fegyveresen rabolni. Az enyhébb elbírálás alá kerül.
  • B0nFire #18
    "Cserébe viszont monokróm és kurvanehéz a kezelése."

    Van nekem vagy 10 köbméter könyvem. Képzeld: mind monokróm! A színes képeskönyvekről kábé 8-10 éves koromban leszoktam. Mi a baj a monokróm könyvolvasóval?

    Van nekem egy két kötetes Technika kisenciklopédiám, még 1975-ből, a Műszaki Könyvkiadótól. Ennek is kurvanehéz a kezelése. Hanyatt fekve fél kézzel ezt sem forgatod, az tuti. Kb másfél kiló, A4-es és 600 oldal (kötetenként). De ettől még nem dobnám ki.
  • keysersoze #17
    "Emellett hiányoznak az egyszerű terjesztési csatornák, amelyen keresztül a tartalomszolgáltatók az újságok digitális változatait eljuttathatják az emberekhez."

    torrent ^^
  • Omega #16
    "Nem gondoljuk, hogy az e-olvasók le tudják majd váltani a tábla PC-ket, igaz ez fordítva sem valószínű, hogy megtörténik..."

    Ez tök nagy tévedés szerintem. Nyilvánvaló, hogy az e-ink fejlődésével nem lesz értelme külön könyvolvasó és külön tábla pc kategóriának, ez csak egy időleges szétválás a kezdeti ár és technológiai problémák miatt.
  • QuippeR #15
    persze-persze smartphone-on könyvet olvasni. telefonálni meg majd a vízcsappal fogok, tévét nézni meg a ceruzahegyezőmön.
  • asysoft #14
    Kezelés nem a képernyőhöz köthető, monokróm meg... Tudtommal van már színes ePaper, nomeg mindenki el tudja dönteni, hogy mi számára a fontosabb. Sokat olvasok monitoron (weblap, forráskód, miegymás), és bizony fáradtabb a szemem, mintha papírral tenném ugyanezt (ha meg valami fényforrás van a hátam mögött, sokkal hamarabb lefáradok, Isten áldja a Glare képernyőt kitalálókat!). Személy szerint szemezek egy Kindle-el, bár egyelőre még nincs rá a keret. Legjobban a garanciától tartok, mindig belenyúlok a tutiba...:(
    Cikkhez meg: elmúlt 1 héten 3 embernél láttam eBook readert az utcán emberek kezében, ebből egyik olyan 60 éves férfinél lehetett...:)