HENT hírlevél

Kalózkodás elleni fronton erősít a Google

A Google a következő hónapokban olyan technológiai megoldásokon fog dolgozni, amelyek megkönnyítik a jogérvényesítést, módosítják a hirdetési mechanizmust és a legális szolgáltatásokra mutató linkeket helyezik előtérbe.

Kalózkodás elleni intézkedéseket érintő változtatásokat jelentett be a Google. Kent Walker, a cég vezető jogásza szerint a cég négy területen vezet be módosításokat az elkövetkező hónapokban, amelyekkel a kalóztartalmakhoz a keresőmodulon keresztül történő hozzáférést igyekszik megnehezíteni. Az intézkedések egyik iránya a kalóztartalmak eltávolítására irányul: a bejelentés szerint a jövőben 24 órán belül reagálnak majd a jogtulajdonosoktól érkező eltávolítási kérelmekre, ugyanakkor egyszerűsítik a téves eltávolításokkal szembeni fellebbezések folyamatát is.

Akadályozni fogják, hogy a kereső által felajánlott automatikus befejezésekben a kalózkodáshoz szorosan kötődő fogalmak jelenjenek meg. A jogtulajdonosokkal együttműködve finomítanák a Google reklámpiaci csomagja, az AdSense kalózkodás elleni irányelveit, annak érdekében, hogy a jogsértők ne tudjanak szponzorált keresőszavakkal saját hasznot húzni. Végül, prioritást adnának a legális tartalmaknak az előnézetben, vagyis ha például egy dalra keresnek az internetezők, a keresőmodul a legális szolgáltatásokon elérhető meghallgatási lehetőségeket fogja kiemelni.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy a Google mindezeket a célokat hogyan és milyen megoldásokkal kívánja elérni. Bár vállalásuk fontos előrelépés lehet, a most bejelentett kalózkodás elleni lépések könnyen kikerülhetőnek tűnnek. Ugyanis ha az internetező csak egy előadó nevére keres rá, akkor a Google valóban a legális tartalmakat adná ki találatnak, de ha a név mögé hozzáírja például, hogy torrent, akkor a legális oldalak már egyáltalán nem jelennének meg.

A Google bejelentésére reagáló zeneipari képviseleti szervek, köztük a nemzetközi IFPI, az amerikai kiadókat képviselő RIAA és a brit BPI pozitívan fogadták a cég terveit, és támogatásukról biztosították az üzemeltetőket. Ugyanakkor úgy vélték, hogy a most megfogalmazott célok csak az első lépést jelentik, és a tervek végrehajtásának részletei képezik a kritikus elemet a program sikeressége szempontjából.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jaspercry #7
    Na akkor marad a torrent,még jó, hogy 6 magyar oldalon fen vagyok!!!!(google.hu-ról lépek mondjuk be......de be kaph......ák)
    Warez élni fog!
    emléxem C-64-esen másolgattuk a gameseket,kazirol betölt ,felvesz,turboprogram,magnófej elálítodott,kiscsavarhúzó van nálam félcsavar jobbra.......
    volt vagy 600games-em 1985-88(utána ugyan ezt Amiga500-600-on lemezzel)
    Most meg .......
  • chuky123 #6
    Akkor te mivel keresed? Elárulnád?
  • Narxis #5
    Ki az a fogyatékos aki guglival keres serialt, cracket meg warez cuccokat? :D Az első 10 találat kamu, vírusos oldal amik hozzáillesztik a keresett szóhoz/szavakhoz a crack,serial, download szavakat.
  • torzsvendeg #4
    Akkor a közeljövőben már nem a gugli lesz a legnépszerűbb kereső.
    Ezt benéztétek!
  • uniu #3
    Inkább begurult valami. Úgy néz ki van az a pénz amiért megnyerték maguknak a google-t ehhez a kiadók.
  • psishock #2

    Nem mintha eddig már nem tették volna a nagyon kényes tartalmakkal, de gondolom ahogy haladunk előre az idővel és halmozzák fel az erőt, egyre neccesebb lesz ez a kérdés. :)
  • Merces #1
    ....nah elgurult nekik.....