Hunter

Újabb csavar kerülhet a pánspermia elméletbe

A földi élet megjelenésének mikéntje a modern tudomány egyik legnagyobb nyitott kérdése. Sokak számára túl egyszerűnek tűnik az az elgondolás, mely szerint az egyszerű életformák az aminosavak egy ősleveséből alakultak ki, ez ugyanis nem igazán magyarázza a ma tapasztalható genetikai sokszínűséget.

Számítások szerint az aminosav-leves csupán 194 "bitnyi" információt állítana elő, míg egy átlagos vírus esetében ezt a számot 120 000-re becsülik. Paul S. Wesson asztrofizika és elméleti fizika professzor, a kanadai Herzberg Asztrofizikai Intézet kutatója két lehetséges magyarázaton elmélkedik. Az egyik szerint a földi élet kialakulásakor a kémiai kölcsönhatások nem véletlenszerűek voltak, hanem "valamilyen irányított molekuláris folyamat" vezérelte azokat. Másik elgondolása szerint - aminek a Physorg.com-on hangot is adott - az élet olyan szerves anyagokból ered, ami már máshol kifejlődött genetikai tartalommal rendelkezett.


Paul S. Wesson
Egy igen régi feltevés szerint az élet csillagközi eredetű, a csillagközi por szemcséin utazva a napszelek szárnyán jutott el egy másik naprendszerből bolygónkra. Ezt a koncepciót nevezik pánspermiának, mellyel kapcsolatban rögtön fel is merül a kérdés, vajon hogy élik túl a hosszú és viszontagságos utat az idegen élet magjai. Akármilyen szívós legyen is egy organizmus, az űrben uralkodó sugárzás, vákuum és rendkívül alacsony hőmérséklet hatalmas kihívás. "Biológiailag az ultraibolya fény és a kozmikus sugárzás pusztító hatása miatt az organizmusok nagy része szétroncsoltan és halottan érkezik egy új világba" - írja tanulmányában Wesson. "A pánspermia hagyományos formájának valószínűsége ezért alacsonynak mondható."

A fenti okfejtés önmagában még nem zárja ki a pánspermiát, mint kozmikus élet-terjesztő mechanizmust, Wesson azonban felhívja egy fontos tényre a figyelmet. Bár tudjuk, hogy a földi élet emberi léptékekkel nézve hosszú időn át képes túlélni az űrben, arról nincs információnk mi történik ezekkel, vagy a hozzájuk hasonló idegen mikroorganizmusokkal egy ennél jóval terjedelmesebb időskálán. Egy cianobaktérium a kísérletek szerint 553 napon át volt képes fennmaradni az űrállomás védelmet nyújtó közegén kívül elhelyezett tárolóegységben. Orosz szúnyoglárvák ugyanebben a környezetben 18 hónap után is életben voltak, miközben a sugárzás mellett a -150 és +60 Celsius fok között váltakozó hőmérsékletet is el kellett viselniük.

Ezek a kísérletek valamelyest választ adnak arra, hogyan képes elviselni az élet ezt a szélsőséges közeget hónapokon vagy éveken át, alapot adva a bolygóközi pánspermiára. Egy csillagközi utazás időtartama azonban nem napokban, hónapokban, vagy akár években, sokkal inkább évmilliókban mérhető, vagyis a hosszú, napszéllel történő csillagközi utazással terjedő pánspermia már nem igazán tűnik valószerűnek.

Éppen ezért Wesson azt javasolja, hogy a koncepciót módosítani kellene a csillagközi ugrásokra, amikor az utazás alatt az élet elpusztul, genetikai kémiai kötéseik pedig megbomlanak. Wesson ennek érdekében létrehozott egy kifejezést, ami első hallásra inkább egy sci-fi horrorban állná meg a helyét, sem mint bármilyen tudományos okfejtésben. A "nekropánspermia" azt fogalmazná meg, hogyan képesek halott organizmusok hozzájárulni egy új élet kialakulásához.

Ahogy azt Lin Edwards, a Physorg.com egyik publicistája is kiemeli, Wesson munkájából nem derül ki, milyen mechanizmussal érhető el ezeknek a régóta halott idegen utazóknak az életre keltése, csupán az, hogy a genetikai információk eljuthatnak az új világokba. Ugyanakkor Wesson szerint amennyiben a célállomás barátságos, a körülmények megfelelőek lehetnek ahhoz, hogy a halott mikrobák genetikai kódjai újra összeálljanak. "Bizonyos mikroorganizmusok elképesztően hatékony enzim rendszerekkel rendelkeznek, amik képesek kijavítani számos (DNS/RNS) száltörést" - összegzett Wesson.

Mindezek mellett a nekropánspermia - akárcsak a pánspermia elmélet összes megtestesülése - jelenleg nem több puszta találgatásnál. Wesson szeretné letesztelni elméletét, amihez a földi szennyeződések kizárása érdekében a Naprendszer legkülső területeiről gyűjtetne be porszemcséket, hogy lássák, tartalmaznak-e bármilyen információt, ami egy halott csillagközi mikrobiális életre utalna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #148
    A "beszűkült látókörű fanatikusokat" a tudósok pribékjei természetesen gyilkosnak állítják be, mivel a tudosók teremtik az életet az őssejtkutatással és mindent amit nem lehet bizonyítani az nem létezik. De egyszer ők is meghalnak.. és halálos ágyukon majd imádkozni fognak.
  • gybfefe #147
    :) -jogos
  • Artak #146
    Az nem derült ki, hogy a szúnyoglárvák meddig bírják csak az hogy 18 hónap után még életben voltak.
  • gybfefe #145
    "Orosz szúnyoglárvák" - na ez az! Tegnap néztem meg a Csalóka Napfény című filmet aminek a végén elmondják, hogy már 1956-ban rehabilitáltak poszthumusz. Idejöttek a ruszkik, lepetéztek kövér kommunista pártelnökök képében, és nálunk még csak 56-ban kezdődött az igazi móka. Szerintem ha a Duna mellől vittek vón gyötrőszúnyogtól, még ma is élne ha meg nem hallot vóna...
  • Merces #144
    ..igen én egy büdös nagy troll vagyok ,de nem támadok olyanokra akik tisztában vannak a saját korlátaikkal
  • Merces #143
    ..te tényleg nem tudod ebben az esetben én kérek elnézést.
  • polarka #142
    Csak arra kívántak rámutatni, h matematikailag lehetséges (pontatlanul fogalmaztál). Nem szabad egybemosni a matekot a tapasztalható világgal, még ha az utóbbi jelenségeire a matematikai modellek 1 része illeszthető is.
  • Artak #141
    Akár még az is kehet, hogy űrlények voltak. Ki tudja?
  • Kara kán #140
    Lehet, lehet, lehet...
    Az is lehet, hogy kis zöld manók hátizsákban hozták ide az ősspermákat.
  • paraszgyerek #139
    Hello Balumann,
    Köszi a reagálást - az "egymásnak esést" nem is veszem magamra, csak amiatt írtam mert olyan mintha átment volna ez a fórum flame-be...

    Az alapproblémákat ott látom, hogy vannak akik egész egyszerűen összemossák az általuk nem is ismert bibliát az általuk szintén nem ismert keresztény egyházzal - így tök felesleges szóba is hozni a reformációt illetve bármilyen ezzel kapcsolatos kérdést. Szótár nélkül felesleges nyelvtant tanulni...

    Az evolúció és a biblia összeférhetőségéről szintén felesleges vitatkozni olyannal aki nem ismeri mindkettőt.

    Másfelől azt is látom hogy az evolúció azoknak a vesszőparipája akiknek Isten létezését elfogadni valamiért kellemetlen. Ezt azonban csak úgy tudjuk tisztázni ha magunkba mélyedünk, nem pedig egy internetes fórumba.

    A végtelennel, nullával kapcsolatos dolgok pedig megint egy másik dolog - arra ott a matematika :-)

    Üdv, PGY