Hunter

Mesterséges méhszemet kaphatnak a repülő robotok

Neurobiológusok kifejlesztettek egy 280 fokos látómezővel rendelkező mesterséges méh szemet, amit a miniatűr repülő robotokban alkalmaznának.

A projekt mögött álló Wolfgang Stürzl és a Bielefeld Egyetem kutatócsoportja a lehető legszélesebb látómezőt akarta elérni egyetlen kamera alkalmazásával, a mikro-repülőjárművek súlyának minimalizálása érdekében. Céljuk elérése érdekében egy úgynevezett katadioptrikus képfeldolgozó rendszert használtak, ami a képek megörökítéséhez tükröket és lencséket is használ. Esetükben egy domború tükröt helyeztek - közepén egy lencsével - a kamera töltés-csatolt eszköze, közismertebb nevén CCD képérzékelő chipje elé, úgy, hogy a domború felülete a kamera felé nézett.

A lencse a kamera előtti terület fényét a CCD-re fókuszálja, ami így egy 110 fokos látómezőt eredményez. Ezzel egyidőben a tükör domború felülete megörökíti a kamera mögötti világ visszatükröződését, amit ugyancsak a CCD-re fókuszál, 280 fokosra szélesítve a látóteret. A két képsorozatot egy számítógépes algoritmus fűzi össze, ami a művelet után úgy néz ki, mintha halszemoptikával készítették volna. Az optimális látás érdekében a robot apró fedélzeti számítógépének elég gyorsnak kell lennie, hogy az összefűzést 25 fps sebességgel futtassa, figyelmeztetnek a kutatók.

Az utolsó lépés a 280 foknyi információ egy kétdimenziós képben történő megjelenítése; itt lép be a méh szem megoldás. A kompozit felvétel átmegy egy rendszeren, ami a méh összetett szemének több ezer hatszög alakú lencséjét imitálja. Ez bár csökkenti a kép felbontását, ugyanakkor megkönnyíti a robot irányítója számára a rendkívül széles látómezejű felvétel értelmezését.

Hod Lipson, a New York államban működő Cornell Egyetem robot szakértője szerint a méhszem lencse "nagyszerű adaléka a robottechnikának, különösen a mikro-légijárműveknek, ahol a széles látómezejű rendszereket egy rendkívül kis helyre kell bezsúfolni". Mások is a rovaroktól merítik az inspirációt ezekhez a parányi repülő szerkezetekhez, sokan próbálják átültetni a rovarok repülési stabilitását, a változó környezeti hatásokkal szembeni rugalmasságukat, és elképesztő energiahatékonyságukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Marshallair #8
    félelmetesen buta vagy, de látom más is van így ezzel...
    a robotra nem azért kell kamera hogy a robot lásson hanem hogy az irányító lássa merre vezesse a robotot... ennyi erővel minek az autódra szélvédő üveg mikor a vaslemez olcsóbb....
    jah és nem a hold másik oldalára küldenek egy miniatűr robot repülőt ami kb akkora lehet mint egy légy... viszont ha az említett manőverező képesség is meglesz, akkor nagy sikerrel használhatják pl: romok alá szorult emberek felkutatására, vagy veszélyes, esetleg szük helyek feltérképezésére...
    szóval ti minek írtok ha nem gondolkoztok?, arra ott van nektek a chat
  • brueni #7
    mert a robot a képből lát? minek az neki? ha nem ember által van irányítva, akkor elég neki ha érzékeli a környezetét.
  • Kara kán #6
    jógos
  • osztmivan #5
    hogyan kommunikálsz a robottal, ha éppen a hold túlsó felén van?
    vagy az Antarktisz 4km-es jege alatt?
  • teddybear #4
    Az ilyesfajta összeköttetés bármikor megszakadhat, vagy azért, mert a robot kilép a hatótávból, vagy mert valami zavarja.

    A kép alapján tájékozódás amúgy sem egyszerű, évtizedek óta fejlesztgetik, de még most sem az igazi. Ráadásul itt még nem is földi felhasználását akarják kifejleszteni, hanem a légit,
  • brueni #3
    azt nem értem, hogy miért kell a robotnak dolgozni izomból, hogy összerakja a képet? 1*űbb lenne csak a továbbítással foglalkozni és a fogadó operátornál már elfér egy izmosabb pc, laptop, akármi, ami konvertálni tud. vagy nem?
  • readswift #2
    Na úgylátszik mégis haladnak vele.
  • readswift #1
    Jó, hát ez egy konkrét mikrolencsés rovarszemtől seholsincs, pedig már kezdtem örülni. Természet - tudomány / 2010, 1-0