Szekeres Viktor

Csökken az amerikai mozizók ereje

Bár itthon Hollywood erősebbnek tűnik, mint valaha, a legtöbb országban csökken a hollywoodi filmek részesedése a mozibevételekből. Az amerikai mozifilmes piac mögött Japán és Franciaország helyezkedik el a rangsorban.

A Screen Digest felmérései szerint tavaly tovább emelkedett a nemzetközi, Amerikán kívüli bevételek aránya a mozifilmek által produkált bevételekben. Míg az ezredfordulón Amerika a mozifilmek bevételének 40%-át termelte meg, addig 2009-ben már csak 33% volt ez az arány. A trend várhatóan folytatódni fog, s 2014-re a becslések szerint a mozifilmes bevételtortának már csak 30%-a lesz Hollywoodé.

Jelenleg Japán számít a második legnagyobb mozifilmes piacnak, a szigetország világ jegybevételének 7,5%-áért felel. A harmadik legfontosabb filmes piac pedig Franciaország, mely az 1999-es 5,3%-ról 2009-ben már 5,9%-ra növelte a mozis bevételekből való részesedését. E két ország dobogós helyezése egyáltalán nem meglepő, hiszen mind a japánoknál, mind a franciáknál nagyon magas a hazai filmek bevételeinek aránya, Amerika egyre inkább veszít pozícióiból.

A bevételmegoszlás nagyságát figyelembe véve a leggyorsabban növekvő ország az elmúlt 10 évben Oroszország volt, mely 2625%-kal növelte a mozis világpiaci részesedését, mögötte Románia (423.3%), Kína (347%), Kolumbia (255%) és Szlovákia (255%) a sorrend.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bobi64 #4
    Észak koreában milyen százalékokat mutattak ki?
  • JASON13 #3
    Mert az erő velünk van európaiakkal! HA-HA-HA
  • winnie #2
    a mozi prosperál, a bevételek mindenhol nőnek. amerikában kábé minden évben rekordot dönt a mozis összbevétel. nemzetközileg is. akár itthon is összejöhet minden idők legnagyobb bevételű mozis éve. gondolom a nemzetközi növekedés egy fokkal erősebb.
  • mynameisbence #1
    Ebből nem derül ki hogy az amerikaiak költenek kevesebbet filmre vagy a világ többi része többet vagy mindkettő