Felföldi Beáta

Elkészült a világ legnagyobb panorámaképe

45 gigapixeles kép készült Dubajról, amit ha kinyomtatnánk, akkora lenne, mint 1200 hirdetőtábla együttvéve. Az óriás 4250 képből tevődik össze.

A GigaPan csoport legújabb fejlesztése a Global Connection Project. Ennek célja, hogy szorosabbra fűzze a nemzetközi kapcsolatokat, valamint fontosnak tartja azt is, hogy könnyebben ismerkedhessünk meg Földünk látványosságaival. Az óriási felbontású képek segítségével a GigaPan akár a Föld másik felén élő embereket, közösségeket is összehozhatja. Ennek kapcsán a cég három nagy fejlesztéssel foglalkozik: az Epic robotállvánnyal, egy szoftverrel, ami lehetővé teszi a nagyfelbontású panorámaképek szerkesztését és egy weboldallal, ahova a megszerkesztett képek feltölthetők, közzétehetők és véleményezhetők.

A GigaPan Epic robotállvány használatával úgy vághatjuk a fotókat, hogy végeredményül gyönyörű és nagyon részletes panorámaképeket kapunk. Ilyen állványt használt Gerald Donovan is, amikor megalkotta a világ legnagyobb fotóját. Donovan 45 gigapixeles képet készített Dubajról, amit ha kinyomtatnánk, a GigaPan állítása szerint akkora méretű lenne, mint 1200 darab hirdetőtábla együttvéve. Az óriás 4250 fotóból tevődik össze, amiket körülbelül három és fél órába telt elkészíteni.


"Az egész egy technikai teszt volt, aminek az volt a célja, hogy megismerjem a hardver és a szoftver határait" - nyilatkozta Donovan. A GigaPan Epic állvány korábbi próbáinak eredménye egy 18 gigapixeles kép Prágáról és egy 26 gigapixeles panorámakép Párizsról. A GigaPan márciusban dobta piacra az Epic állványt. A tartó már DSLR fényképezőgépekhez és különböző lencsekombinációkhoz is alkalmazható, egészen 4,5 kg-ig. A korábbi verziók könnyebb, kompakt kamerákhoz voltak tervezve. A pro verzió magnézium alváza és alumínium karja körülbelül 3,6 kg (beleértve az akkumulátortáskát is). Be lehet rajta állítani az időt az expozíciók között, a motor sebességet, a képek átfedettségét.


A Dubajt ábrázoló kép egy Canon 7D kamera segítségével készült, a Pro állványt használva. Donovan a GigaPan mérnökeinek segítségével, és az Autopono szoftvert alkalmazva állította össze egyetlen hatalmas képpé a több ezer fotót, amit feltöltött a GigaPan weboldalára.. A kép tetszés szerint nagyítható, és részletesen látható rajta Dubaj, és a világ legmagasabb építménye, a Burj Khalifa. Azonban a kép nem teljesen tiszta, amiért Donovan szerint a rossz légköri viszonyok okolhatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csak77 #18
    Az a torony ott középen nem semmi... kíváncsi lennék, hogy egy pesti átlagos tíz emelet magas panel milyen hozzá viszonyítva.
  • who am I 7 #17
    A pénzen (hitel) kívűl, nem hinném, hogy sok közük lenne az araboknak hozzá...
  • duke #16
    "legmagasabb tornyát elég szép kanyar van benne:D "

    Ja egy csomo epulet girbe gurba, nagyon benak ezek az arabok, hogy nem tudnak egy fuggoleges hazat epiteni.
  • bippo #15
    Ha kanyar kell, akkor: http://www.gigapan.org/gigapans/39432/
  • mjevsrsh #14
    Ejha:D Van még mit fejleszteni azon a szoftveren..Nézzétek meg Bruj Dubai legmagasabb tornyát elég szép kanyar van benne:D aztán lehet valójában is ilyen:O:D
  • duke #13
    Ha megnezitek a kep jobb oldalan a szelen van egy kb 10 savos ut, es egy csomo szellem auto latszik az uton. Ez vajon mitol lehet ?
    Olyat probaltam keresni, hogy mozgas miatt, hatha ugyanaz az jarmu tobb helyen is feltunik, de nem talaltam ,csak ezeket az attetszo buszokat kamionokat.
  • bippo #12
    :) ezt mások már megtették helyettünk. Alul a snapshotok közül a legnépszerűbbek a napozó emberkék :)
  • djw #11
    nem rossz... még egy szinttel tovább lenne nagyítható és már a kádárusnál lévő faliújság feliratai is olvashatóak lennének :) + a feladat: tessék keresni meztelen embereket a képeken...
  • gosub #10
    A 'híres szállodáról' készült kép nem egy hanem vagy egy tucat! A baj a sok porral van a levegőben. Szerintem így nem sok értelme volt. Ráadásul eléggé látszanak az illesztési kockák.
  • levelhun #9
    "Elkészült a világ legnagyobb panorámaképe"
    Szerintem a Google-Earth adatbázisa nagyobb méretű. Bár az tény, hogy az nem minősül egy-az-egyben panorámaképnek, ugyanis az egyes fotók nem ugyanazon pozícióból lettek elkészítve.