Szekeres Viktor

A legbénább, Föld megmentéséről szóló üzenetek

Ideje volt már összeszedni azon filmeket, melyek nem képesek normálisan kódolva átadni a nézőknek azt az üzenetet, hogy "Csak egy Földünk van." Szerencsére ellenpéldák is akadnak.

Az IO9 vicces és tanulságos listát állított össze azon filmekről, melyek megpróbáltak a szánkba rágni mindenféle teljesen evidens dolgot, hogy később azt hirdethessék fennhangon, hogy a mozgókép "üzenettel bír". Persze a nézők általában átlátnak az efféle rendezői és/vagy forgatókönyvírói szitán, de mindig jó emlékeztetnünk magunkat arra, hogy kik azok, akiknek legnagyobb a hangjuk és legkisebb a hatásuk.


Mert igen, egyáltalán nem a filmekbe kódolt üzenetekkel van a probléma, hanem azokkal, melyeket hihetetlenül gyengén tálalnak, próbálnak sulykolni az emberbe. Az SG filmes fakultásának a kedvence is szerepel a listán, hiszen szerintünk a Táncoló talpaknál otrombább és "üzenete" folytán gyerekek elől jobban tiltandó film nem született az elmúlt 7 évben. A lista egyébként még tartalmazza némelyik Roland Emmerich-filmet, a Star Trek negyedik részét, az Eseményt és természetesen a Avatart.


A listán szereplő filmekkel kapcsolatosan az IO9 leírja az "üzenetet", azt, hogy miért is volt az hely- és időpazarlás a filmben és, hogy mi a "szennyezés" csúcspontja. Aki pedig húzná a száját a rangsoron, az a legjobban sikerült Földmentő üzenettel bíró filmekről is olvashat ugyanott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pixx #9
    "Igenis hatalmas poén implicite a nézőt szembesíteni saját szánalmas fogyasztói mivoltával"

    Szerintem meg te pont abba a körbe tartozol, akik hozzá képzelnek valamit a filmhez. Ez egy film, egy történettel. Semmi extra nincs a történetben, az ember miután elrontotta a földet, elmegy, és leigáz egy másik bolygót.
    Ez régen is így volt, csak akkor egyik dombról a másikra mentek.
    Ha Cameron tanítani akart volna valamit, akkor az Amazonsról kellett volna egy filmet csinálni...
    Ez a film egy látvány film, amire 10 éve múlva csak mindenki mosolyogva fog visszanézni, mert addigra nevetséges lesz a látvány.
    A történet meg 0.
    Messze van egy Mélység Titkától, vagy Terminátortól, de Cameron is rájött arra, elég a nagy látvány, történet nem kell, mert a közönség beül a látványra is...igaza is lett...
  • Bren X #8
    ....ööööö a szennyezés miatt a Földnek semmi baja sem lesz, csak a rajta élő flórának és faunának...A Föld vígan fog körözni és a Nap is sütni fog, ha kinyírjuk az élővilág egy részét.
  • Terlis #7
    Azért ehhez hozzátenném, hogy a népszerűség és a minőség sosem túl gyakran esett egybe; az Avatar se rosszabb a legtöbb ilyen tömeghisztis dolognál. Valamint sok film kap jó marketinget, de azért a látvánnyal olyat hozott az Avatar, ami miatt ez a hype igazából öngerjesztő lett. A kritikusok maximum a látvány egyediségét méltatták, a sztorira nem túl sok jót mondtak. Igazából engem az Avatar jelenség eléggé hidegen hagy, rajongjanak csak az emberek, ha ez nekik jó, csak ne magyarázza meg nekem vmi félművelt hülyegyerek, hogy ostoba vagyok, ha egy rossz szót is szólok a dologra. Mellesleg a retek reggeliben Steiner Kristóf kékre pingálva, baromságokat beszélve mindent elmond a témában, amit el lehet. :D
  • Tetsuo #6
    LOL Neked mi bajod? Elgurult a gyogyszered? :)
    Mar miert ne lehetne fikazni egy filmet? Csak jot lehet mondani arrol ami tomegeknek tetszik es kulonosen neked?

    Kib*ottul nem akartam leirni a velemenyem (mar megint) az Avatarrol, dehat hergeled itt a nepet..
    Szal, az Avatar nem a legrosszabb film szeles-e videken, viszont az a mesterseges (es draga) hype ami korulotte van, undorito. Az a kamposorru marketinggepezet amivel embereket manipulalnak es vasarlasra osztonoznek az egyik leg-kornyezetpusztitobb es eroforraspazarlobb folyamat ami ma letezik.
    A nepszeruseg mar regota nem egyenlo a minoseggel, sot.. de esztetika- es muertesbe nem akarok most belemenni.
    James Cameron ugyanugy prostitualtja a gazdasagi globalizmusnak mint kb Hollywoodban mindenki, hiba lenne az ellenkezojet allitani barmelyik (akar "jo") sablonfilmje kapcsan is.
    A DVD-tok pedig igenis kornyezetszennyezo, vannak jobb alternativak, de errol nem feltetlenul Cameron tehet, hozza kell tenni viszont, hogy sem Cameron sem a kornyezeteben barki nem lehet kornyezetvedo igazan, kulonben nem a vilag egyik legpazarlobb teruleten elne es dolgozna (szo szerint es atvitt ertelemben)..
  • Terlis #5
    Még az a szerencse, hogy vannak itt okos emberek, és nem csak olyanok, akik okosnak képzelik magukat! Az a legüdvözítőbb, amikor ezek az okos emberek meg is mondják a többieknek, hogy ők bizony a vita alakulásától függetlenül amúgy sem okosak! A neved pedig egy Harry Potter varázslat :D

    Nem kell se elitistának, se álelitistának lenni ahhoz, hogy vki elmenjen a moziba, megnézzen egy filmet, és kijelentse, hogy a sztorija egyszerű, mint a faék, és tele van hatásvadászattal. Ez egy vélemény. Szerintem túl sok ész sem kell ahhoz, hogy valaki erre a következtetésre jusson. Az érvrendszeredben totálisan kevered a szezont a fazonnal. Az Avatarban az az elcseszettség, hogy dollármilliókat kaszált, de nem a történetével elsősorban, hanem a látványvilágával, ami tényleg lenyűgöző, de attól még ha az ember kíváncsi az erősségére, akkor végig kell ülnie egy újabb Pocahontast. Mialatt James Cameron ugyanúgy magánhelikoptert és repülőgépet tart fenn a sikeres filmjeiért kapott tiszteletdíjból. Az Avatar üzenete mesterkélt tartalommal bír, mialatt a dokumentumfilmek vagy a Gorillák a ködben egy mentalitást, egy valós helyzetet mutatnak be, amit nem science fictionbe csomagolnak kapcsolt áruként a rágógumi látványhoz. A Star Wars meg egy minden ízében korszakalkotó, eredeti(de nem gyökerek nélküli) alkotás, aminek a dramaturgia felépítése, valamint a narrációja a zsenialitást súrolja. Legalábbis filmtörténeti szempontból. Helyesen mutattál rá, hogy az ellen nem nagyon lázadozott a tömeg, és már önmagában ez a tény bizonyíték arra, hogy senki sem érezte átverve magát a megtekintése után. Az, hogy az Avatar megtekintése után a tömeg jelentős hányada úgy érezte, hogy itten őt hülyének nézték, önmagában igazolja az Avatar fikázását. Engedd meg a tömegnek, hogy véleményt mondjon egy tömeg filmről!

    Hogy teljesen megértsd az ebben a vitában elfoglalt helyedet: te vagy az a kommunista, aki minden, a rendszer ellen így-úgy lázadozót reakciósnak lát, hiszen nem képesek megérteni a kommunizmus tiszta doktrínájának az igazságát. Azokat a mocskos burzsujokat még a Gulágra is elküldenéd, hiszen ostobábbak, mint te.
  • Rage47 #4
  • Silenzio #3
    A második felét nem rád értettem, ne értsd félre, kérlek. :)

    Csak kezd elegem lenni az Avatárt lejárató hadjáratból. XXI. századi popmítosz akar lenni, ökológiai irányultsággal. Aki felszínesnek és képmutatónak tartja, saját, érzéketlen elitizmusából indul ki, nem mellékesen képtelen a helyiértékén kezelni egy egyszerű tömegfilmet. A Star Wars lökést adott az USA-ban a keleti tanok terjedésének, a japán szamurájfilmek új reneszánszát indította a sci-fi mellett. Még vallást is teremtett, mégsem vonul fáklyás körmenetben ellene senki. Baromság is lenne, ahogy az Avatárt fikázni is az. Errefelé sokan túl okosnak hiszik magukat...
  • Silenzio #2
    A sok dvd műanyag tok hosszú távú használatra lett tervezve, nem úgy, mint a naponta 100 milliós nagyságrendben fogyó PET-palackok. Most biztosan meglep a szembesítés, mekkora baromságot mondtál tehát.

    Nem akarok sem naiv, sem zöld, sem fanatikus világjobbító szerepkörben tetszelegni, de ha ezeknek a tetves filmeknek az üzenete olyan evidens, akkor mi a lószarnak nem változik semmi? Hm? Az az igazság, hogy mocskosul rühellem az álértelmiségi pöcsrázást, ami mindent felszínesnek, mindent klisének állít be. Ott egy rakás öko-film, némelyik neves szerzői filmes védjegye (Ahol a zöld hangyák álmodnak pl. Herzogtól), játékfilmek, mint a Gorillák a ködben, vagy dokumentumfilmek, mint a Darwin rémálma. A globális kérdések, a társadalmi problémák ábrázolása szükségképpen nem lehet más -bizonyos aspektusból- csak felszínes. Cameron Avatárja szerintem az erősebbek közül való: szájbarágóssága nem belülről fakad, az egyszeri álértelmiségi néző magában járatja le a témát, ellenben népszerű és fogyasztható csomagolásban adja el álláspontját. Sokan mondják, hogy pökhendi, hipokrita, veszélyes a filozófiája. Szerintem ma, 2010-ben ezt máshogy nem lehet. Igenis hatalmas poén implicite a nézőt szembesíteni saját szánalmas fogyasztói mivoltával, és hogy ennyien csámcsognak rajta, dupla élvezet számomra. Mindez nem a film hibája, hanem a globális fogyasztói kultúra látlelete. A legnagyobb művekben mindig a Candide arcátlan, mizantróp, szatirikus kiábrándultsága érhető tetten, itt is. Aki meg álelitista, idióta módon fintorog mindezen, az érzékelten, XXI. századi véglény, ennél fogva elmehet a bús picsába.
  • bub1988 #1
    Szerintem James Cameron most überelt mindenkit. Földnapján jött ki az Avatar DVD. Az a sok műanyag DVD tok...