Alex

Megjelent a Photoshop CS5

A szoftver tudatosabban kezeli a képekben rejlő tartalmat, és összetett műveletek elvégzését teszi lehetővé már néhány kattintással.

Az Adobe bejelentette a Photoshop CS5 és Photoshop CS5 Extended szoftvereket, a digitális képfeldolgozásban professzionális iparági szabványnak számító alkalmazás újabb verzióit. A szoftver számtalan technológiai vívmányt vett át az Adobe Labs webhelyről, és felhasználói kérelmeket is tartalmaz. Az Adobe Photoshop CS5 Extended mindazt tartalmazza, amit a Photoshop CS5, emellett olyan 3D eszközöket tesz elérhetővé, amelyek a videoszerkesztés, a webes fejlesztések, valamint az orvosi, gépipari és mérnöki szakterületek speciális igényeit elégítik ki.

A Photoshop CS5 számtalan új eszközt tartalmaz, amelyekkel maximálisan kihasználható a felhasználók kreativitása. A Mixer Brush keverőecset színek megszámlálhatatlan kombinációját egyesíti egyetlen festőecsetben, a Bristle Tipssel pedig élethű ecsetvonások hozhatók létre. A Puppet Warp eszköz segítségével a felhasználók nagy pontossággal helyezhetnek vagy alakíthatnak át bármely képelemet, például kiegyenesíthetnek egy behajlított kart egy fotón, vagy a tájkép manipulálásával új perspektívát hozhatnak létre.

A tartalomfüggő kitöltés alapjául szolgáló új képi intelligencia eltávolít a képről bármilyen részletet vagy objektumot, megvizsgálja a környezetet, majd a folytonosságot megtartva kitölti az üresen maradt helyet. A környező terület megvilágítása, árnyalata és a képzaj tökéletesen illeszkedik, ami olyan hatást kelt, mintha az eltávolított tartalom soha nem is létezett volna. Az új Refine Edge technológiának köszönhetően a már-már lehetetlennek tűnő képkijelölések is lehetségessé válnak. Ez a technológia felismeri és maszkolja akár a legbonyolultabb éleket is - például hajszálak vagy lombozat esetén -, és egyúttal kiküszöböli a háttérszín szennyeződését.


A Content-Aware Fill funkció bemutatása

A mostani verzióba több mint 30 olyan funkció és fejlesztés is belekerült, amelyeket közvetlenül a Photoshop felhasználóinak tábora kért. Ilyen például a képek automatikus kiegyenesítése, a harmadolási szabályt alkalmazó körbevágó eszköz, a színkiválasztó, valamint a 16 bites képek JPEG formátumban történő mentésének lehetősége. Ezek a technológiai erőfeszítések olyan, csekélynek tűnő fejlesztéseket céloztak, amelyek közvetlen hatással vannak a mindennapi munkafolyamatokra, de nem mindig kerülnek az új verziókban megvalósítandó fejlesztések listájának élére. Közvetlenül a szoftverből érhető el az új, testreszabható Adobe Mini Bridge panel is, amely a fájlok gyorsabb keresését és kezelését szolgálja.

Az új Adobe Repoussé technológiával a felhasználók könnyen készíthetnek 3D emblémákat és rajzelemeket bármely szövegrétegből, alakzatból vagy maszkból, emellett csavarhatják, forgathatják és domboríthatják is a terveket, hogy különféle vizuális hatásokat érjenek el. A 3D objektumok valóságos megjelenésének ábrázolására az új anyagtár a lehetőségek gazdag kínálatát nyújtja, amelyek között króm, üveg és parafa is található. A felhasználók azzal is tökéletesíthetik a 3D objektumok megjelenését, hogy az új árnyékfogóval gyorsan tudnak árnyékokat létrehozni. Mozgó tartalom esetén az olyan eszközök, mint a festés, a szöveg vagy a klónozás könnyen, egyetlen gyorsbillentyűvel közvetlenül használhatók egy videó több képkockáján.

A fényképészek számára a Photoshop CS5 már a nagy dinamikatartomány (HDR) következő generációs képességeit kínálja. Több felvétel egyetlen HDR-képen történő ötvözésekor a Photoshop CS5 reprodukálja a jelenet teljes árnyalattartományát. Az új HDR Pro használható szellemképek eltávolítására, valamint az árnyalatok hatékonyabb leképezésére és kiigazítására is. A HDR árnyalás révén a felhasználók bármely, egyetlen expozícióval készült képpel is ugyanazt a meghökkentő látványt érhetik el, amelyet a HDR képek nyújtanak.

A szoftver megjelenése 30 napon belül várható, és mind a Mac, mind a Windows rendszereken natív 64 bites alkalmazásként futtatható. Az Adobe Photoshop CS5 tervezett kiskereskedelmi ára 689 EUR, a Photoshop CS5 Extended ára pedig 999 EUR.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mauro #48
    Sziasztok!

    Fontos lenne Adobe Photoshop CS5-nél hogy lehet javítani rossz minőségű kép minőségét hogy a képen lévő felírat látható legyen?
  • Ármány #47
    Sziasztok! Egy kis segítség kell... tudom elég hülye kérdés... de már egy kicsit elegem van..
    Szerkesztgetem a képet. Lehúzom az ablakot, utána folytatni akarom szerkesztgetést... nem lehet. Egy "kezecske" jelenik meg. pl. nyír helyett. Már mindennel próbálkoztam ecsetre kattintottam, de ugyanúgy kezet látni. Mit lehetne csinálni???
  • passatgt #46
    ctrl-z? vagy az túl bonyi:D
  • iambg #45
    #44 Nasimnak bocs.
  • iambg #44
    Persze hogy van :-) Ha megtaláltad a menüben, ott van mellette kiírva
  • Nasim #43
    Megnézzük.Én egy valamit nagyon hiányoltam a CS4-ből,az pedig a visszavonás gomb valahol,anélkül,hogy a menübe kellene állandóan keresgélni.Bár lehet,hogy csak én vagyok tudatlan és létezik rá egy billentyűs megoldás :D
  • opeca #42
    Jó, hát ha beszélgetni akarsz a számítógéppel az megint egy más dolog:)
  • avatarolok #41
    Mondjuk én is csak ezt az egyet ismerem.
  • Lateralus #40
    Miből lenne nyilvánvaló?
    Nem ez az egyetlen ilyen szoftver a placcon.

    Évek óta van pl. Alien Skin Image Doctor plugin PS alá, azon belül meg Smart Fill, ami elméletileg ugyanezt tudja.
  • krajcsovszkig #39
    Ez ugye vicc volt, csak hogy tiszta legyen? ;-)

    A galambosra meg rá kellett volna tolni mégegyszer és már jó is lenne.