Berta Sándor

Eldőlt, hogy megvásárolják a németek az adócsalók adatait

A német állam után a tartományok vezetői is úgy döntöttek, hogy Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter vásárolja meg az adathordozót. Egy ügyvéd orgazdaság miatt feljelentette Angela Merkel német kancellárt.

"A szövetségi kormány után a minisztériumok is tisztáztak minden kérdést. A CD megvásárlása jogszerű, így elhárult az utolsó akadálya is az adatok megszerzése elől" - nyilatkozta Helmut Linssen észak-rajna-vesztfáliai pénzügyminiszter. Mindez azt jelenti, hogy a CD-nek köszönhetően a német állam a közeljövőben egyes becslések szerint 100, mások alapján 400 millió euró plusz adóbevételhez juthat.

A döntést sokan bírálták. "Én személy szerint állampolgárként úgy gondolom, hogy egy országnak nem lenne szabad ellopott adatokat egy másik államtól beszereznie. Ugyanakkor Svájcnak komoly előrelépéseket kell felmutatnia a banktitok kérdésében" - közölte például Josef Ackermann, a Deutsche Bank első embere, aki maga is svájci. Voltak, akik egy nyilatkozatnál tovább mentek. Frank Hannig drezdai ügyvéd egyenesen feljelentette orgazdaság miatt Angela Merkel német kancellárt, mert úgy véli, mindenképpen meg kell vizsgálni, hogy az amit, a német állam vezetője tesz, az a törvényes-e.

Alsó-Szászországban öten jelentkeztek önként az adónyomozóknál, a személyek összesen 900 000 euró bevételt titkoltak el a hatóságok elől. Hartmut Möllring helyi pénzügyminiszter arra biztatta az adócsalókat, hogy most jelentkezzenek, mert ahogy mondta: "Most még van lehetőségük az önfeljelentésre, de ha az állam megszerzi az adatokat, már késő lesz."

A 2,5 millió eurós összeget a német állam és a tartományok közösen teremtik elő. Angela Merkel a ZDF-nek nyilatkozva megvédte a lépést. "Ez egy nehéz jogi döntés volt, amit az észak-rajna-vesztfáliai kormánnyal közösen hoztunk meg. Úgy hiszem, a CD megszerzése és az információk megismerése egy közös érdek. Az adócsalás sok mindennek nevezhető, csak kis véteknek nem" - hangsúlyozta a német kancellár. Az ügy kivizsgálásával egyébként azért az észak-rajnai-vesztfáliai hivatalok foglalkoznak, mert az informátor a wuppertali ügyészségnek kínálta fel először az adathordozót.

A német hatóságok abból indulnak ki, hogy a Credit Suisse már hosszabb ideje közvetett segítséget nyújtott német ügyfeleinek az adócsaláshoz. A svájci bank egy belső dokumentuma szerint mintegy 100 ezer német rendelkezik olyan betétekkel Svájcban, amelynek kamatai után nem fizetett adót. Nyolcvan százalékuk a zürichi bankban nyitott számlát, ezek teljes összege mintegy 23 milliárd eurót tesz ki. A Credit Suisse állítólag még 2004-ben igyekezett ügyfeleit jobb belátásra - azaz átlátható számlavezetésre - bírni, végül azonban elállt ettől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vax #5
    A magyar adóhatóság is kérhetne az adatokból. Érdekes dolgodra derülne fény. :(
  • GabiWong #4
    Ez a réteg az, amelyik a proliktól megértést kér a megszorítások miatt.
  • jaspercry #3
    atomot nekik!
  • Cat #2
    Svájcban nincs kamatadó, Németországban meg van. Ez jövedelem, amit be kell vallani.
  • Cleawer #1
    "A svájci bank egy belső dokumentuma szerint mintegy 100 ezer német rendelkezik olyan betétekkel Svájcban, amelynek kamatai után nem fizetett adót"

    Ez számomra érdekes ,hogy ha valaki Svájcban dolgozik,de Német o.ban lakik ,Svájcban leadózza,és Németben is kéne adózni?Vagy csak Svájcban azt mondták hogy Németben adóznak,Németben meg azt hogy Svájcban?