MTI

Peking nem fél az Avatartól

A zavargásoktól való félelemnek semmi köze az Avatar kínai terjesztésében beálló változásnak, vagyis, hogy napokon belül csak a 3D-s változatot vetíti a forgalmazó - ez derül ki a külföldi szakemberek véleményéből és egy szerdai hivatalos kínai megnyilatkozásból is szemben az Apple Daily hongkongi lap korábban elterjedt véleményével.

Valószínűsíthető ugyanakkor, hogy az Avatar 2D-s változatának mérsékelt sikere és a Konfuciusz című nagyszabású kínai alkotás küszöbön álló bemutatója egyszerre indította a forgalmazót arra a döntésre, hogy James Cameron filmjét csak a 3D-s mozikban vetítsék tovább. Ezeken a helyeken telt házzal megy már kezdetektől, s csak több napos, van ahol hetes elővételben lehet rá jegyet kapni. Egyes becslések szerint az Avatar eddigi bevétele meghaladta a 300 millió jüant (közel 44 millió dollár), míg más források szerint a január negyedike óta vetített film bevétele megközelíti az 550 millió jüant (80,6 millió dollár), ami a Kínában valaha elért legnagyobb bevételnek számít.

A China Film Group döntése mögött, miszerint az Avatar lekerül Kína mintegy 1600 mozijának kínálatából, nagy valószínűséggel az húzódik meg, hogy csütörtökön lesz a premierje a Konfuciusz című, kétórás monstre alkotásnak, amely Kína bölcsének, filozófusának felnőttkori életszakaszát mutatja be. A kínai főváros csak 2D-s vetítésre alkalmas filmszínházaiban bár folyamatosan vetítik az Avatart, igen gyér a látogatottság, van, hogy csak 5-6 ember ül a nézőtéren. Mindenki a 3D-s változatra kíváncsi. A mostani döntés helyet teremt a hongkongi Chow Yun-fat főszereplésével készült Konfuciusznak, miközben csaknem 900 helyen folytatódik az Avatar vetítése.

Ezt állapítja meg a Variety amerikai lap online kiadásának pekingi keltezésű szerdai beszámolója is. Szerzője ugyancsak kitér arra, hogy hétfőn a főváros egyik multiplexében hosszú sorok álltak a 3D-s vetítés pénztárainál, míg a hagyományos előadásra mindössze egy-két ember váltott jegyet. A cikkíró valószínűtlennek tartja, hogy a film tartalma és bármiféle kínai belföldi társadalmi konfliktus analógiája, illetve az ebben rejlő "veszélyérzet" állna a döntés mögött. "Ez egy megszokott lépés Kínában, hogy a kormány az ünnepre - jelen esetben a közelgő kínai új évre - való tekintettel fokozza a helyi filmek népszerűsítését" - írja a Variety.

A The New York Times szerdán közölt cikkében megszólaltatja David Wolfot a Wolf Group Asia elnök vezérigazgatóját, akinek szakmabeli cége pekingi székhellyel működik. Véleménye lényegében megegyezik más szakemberekével amikor azt mondja: a döntés a hazai filmekből származó bevétel növelését célozza. Még megjegyezte: az Avatar a külföldi filmek számára általában engedélyezett tíz napnál már így is tovább volt (van) műsoron. "A jelekből arra következtetek, hogy a döntés egyrészről tisztán üzleti, más részről rutin" - mondta Wolf a The New York Timesnak.

A Beijing Youth Daily című lap idézi az UME Intl. Cineplex képviselőjét, aki szerint a változás lényegében nem lesz hatással a nézőkre és nem fogja kedvezőtlenül befolyásolni a mozik bevételét sem. "Hogy a filmet meddig vetítik, ez a piac döntése, a kormány nem avatkozik bele" - idézi a rádió, televízió és film főhivatal helyettes vezetőjét Csang Hong-szent (Zhang Hongsen) a Reuters brit hírügynökség szerdai jelentésében. "A 2D teljesítménye nem olyan nagyszerű, miközben a 3D-s változatra alig lehet jegyet kapni. Ebből következően érthető a 2D-s változat levétele. A 3D változatlanul marad" - állapította meg Csang.

Kínában 20 külföldi filmet mutatnak be évente, de az utcán és a DVD-boltokban minden - gyakran a világpremier napján - megkapható. Az Avatar ugyancsak a bemutató napjától ott van az üzletek polcán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomcsa4 #7
    Az a harmadik VH lenne. Meg egész Kína egy hamisítás. :)
  • pasi29uk #6
    Kínával miért nem baszakodnak a jogvédők? Ha valahol hát ott megy a hamisítás nem is szerényen...
  • Darth Sith #5
    "az Avatar a külföldi filmek számára általában engedélyezett tíz napnál már így is tovább volt (van) műsoron."
    10 nap???????????????????????????? egy 1,5 milliárdos orszában?
  • sandor8206 #4
    Tisztán objektív cikk? Mi van?

    Konfuciusz -ra kíváncsi vagyok, trailer megfogott.
  • Bogyi007 #3
    Nem szorosan kapcsolódik ide, de szerintem itthon sem a 2d-s verzió miatt népszerű a film ennyire és nem az hozza a bevételt s a nézőszámot.
  • Nethyrrea #2
    arrafelé biztos nincs artisjus, első kis sárga felveszi az egész filmet a kis hd-kamerás mobiltelefonjával amiben még tuti van 5.1-es hangfelvevő is, aztán feldobja eladásra :D
  • bippo #1
    Az üzletek polcán?