Gyurkity Péter

2010 lesz a DDR3-memória éve

A DDR-memória harmadik generációja idén még nem, ám jövőre mindenképpen átveszi a vezetést, amit a szakértők pozitívumként értékelnek, különös tekintettel a teljesítményre és a fogyasztásra.

Az iSuppli piackutató cég a napokban tette közzé előrejelzését, amelyben a DDR3 nagy áttörését jósolják jövőre. 2010 elején ugyan még a széles körben használt DDR2 lesz előnyben, ám az erőviszonyok az év közepére, vagyis jövő nyárra alaposan megváltoznak, hogy az év végére végérvényesen eldőljön a kérdés.

Egészen pontosan 2010 második negyedévére irányozzák elő a generációváltás legfontosabb fázisát, amelynek eredményeként a globális DRAM-piac felét foglalja majd le az új generáció. 2010 végére az előny már tetemes lesz, a DDR3 ugyanis az újonnan leszállított memóriák 71 százalékáért lesz felelős, ami egyben azt is jelenti, hogy alaposan felgyorsul a generációváltás, egyre többen határozzák el majd magukat az asztali és mobil számítógépek (vagy legalábbis azok komponenseinek) lecserélésére. Ebben persze a két nagy rivális is fontos szerepet játszik, hiszen ők eddig is komoly lépéseket tettek a folyamat felgyorsítása érdekében.

Mind az Intel, mind pedig az AMD előtérbe helyezte a DDR3-memóriát a jelenleg kapható asztali platformjai esetében, az Intel pedig a szervervonalon és a mobil szegmensben is erőteljesen lökdösi maga előtt az új technológiát - az AMD a noteszgépeknél 2010-ben teszi meg majd ugyanezt. Külső elemzők nagy általánosságban úgy értékelik az új generációt, hogy az durván 50 százalékkal nagyobb teljesítményt tesz elérhetővé (elsősorban a magasabb órajelek révén), ezzel egy időben pedig mintegy 30 százalékkal kevesebb fogyasztást igényelnek az új memóriák, ami különösen a laptopok és noteszgépek tulajdonosainak jöhet jól.

A DDR2 mindazonáltal még jövőre is komoly szeletet harap majd ki a piacból, egy év múlva még mindig 15 százalékkal lesz jelen a gyártók friss szállítmányaiban, tehát az utánpótlással nem lesznek komoly gondok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]FaTaL #5
    A GPUkon DDR2 van. Abból lett kifejlesztve a GDDR3 és a GDDR5 (a GDDR5 már lehet, hogy a DDR3ból). Nem jár előrébb az sem, csak másképp működik.
  • pasi29uk #4
    Még jó, hogy nem EDO RAMot helyezik előtérbe... abban van a nagy pénz mert nem gyártja senki :D
  • JZO #3
    Melyik része nem világos annak, hogy "pénz" ?
  • Gaboca76 #2
    Nem értem !
    Rég a 5DDR nél klene járnunk!Nem a háromnál ha GPU-k mellé már betudják paklni akkor rég lehetne gyártatni is!!!!
  • Glutamin #1
    Már most sem túl nagy a DDR3 felára. Amint tömegesen leállnak a DDR2 gyártásával rögtön egyértelmű lesz a választás.