Hunter

Születőben a kontaktlencse-kijelző

Egy új típusú képernyő előtt kövezheti ki az utat az a kontaktlencse, ami rádióhullámokkal működtet egy LED-et. A lencse, melynek előkészületeiről 2008 januárjában számoltunk be először, egy mobileszközről sugárzott információkat jelenít meg.

Mivel a mobil eszközök képernyőmérete továbbra is gátat szab az alkalmazhatóságnak, a seattle-i Washington Egyetemen Babak Parviz úgy gondolta, a legjobb megoldás az lenne, ha a képeket közvetlenül a szemre vetíthetnék ki. Mivel kutatásai nano- és mikroméretű elektronikus eszközök beágyazását célozzák olyan alapokra, mint a papír vagy a különböző műanyagok, emellett pedig kontaktlencsét is visel, viszonylag hamar megszületett a koncepció. A jelenlegi szem előtti, más néven head-up kijelzők látómezeje szintén korlátozott egy kontaktlencse-képernyő látómezejével szemben. "Reményeink szerint létre tudunk hozni olyan képeket, amik gyakorlatilag fél-egy méterre lebegnek a felhasználó szeme előtt" - nyilatkozott Parviz.

Egy kontaktlencsét áramkörökkel ellátni azonban nem egyszerű dolog. A polimer nem képes ellenállni a nagy tételű mikrogyártásnál alkalmazott hőmérsékleteknek és kemikáliáknak, magyarázta Parviz, így egyes komponenseket, mint az energiabegyűjtő áramköröket és a mikroméretű fénykibocsátó diódákat külön kell elkészíteni egy biokompatibilis anyagba zárva, majd be kell helyezni a lencsékbe mart csatornákba. A másik fő probléma az így kapott eszköz energiaellátása. Az áramköröknek 0,33 milliwattra van szükségük, amit egy hurokantenna gyűjt össze egy közeli rádióforrás által sugárzott energiából. A csapat tavaly egy nyúlon tesztelte az áramkörökkel ellátott lencsét, aminek a viselése nem okozott gondot az állat számára.

Parviz elmondása szerint a következő változat a felhasználó mobil telefonjából kapja majd az energiát, valószínűleg abból a sugárzásból, ami az információt eljuttatja a lencsére. Nagyobb lesz a megjeleníthető pixelszám is, és egy mikrolencse tömb segít majd a kép fókuszálásában, hogy a megfelelő minőségben jelenjen meg a lencse viselőjének szeme előtt.

A komponensek beültetéséhez igénybe vehető terület kis mérete ellenére minden egyes összetevőt be lehet integrálni a lencsébe úgy, hogy az ne zavarja a viselője látását, állítják a kutatók. Az így nyert képernyőn megjeleníthető képek és információk lehetőségeit tekintve gyakorlatilag nem létezik határ. A példák között sorolták fel a feliratozásokat, az útirányok megjelenítését, illetve bármilyen dokumentum olvasását, de a lencse kiválthatja a pilóták vagy a konzolokkal játszók head-up képernyőit is.

Mark Billinghurst, az új-zélandi Christchurch-ben működő Emberi Interfész Technológiai Laboratórium igazgatója elismerését fejezte ki Parviz munkájával kapcsolatban. "Egy kontaktlencse, ami lehetővé teszi, hogy a virtuális grafika tökéletesen átfedje a valós világ képét, bámulatos augmented reality (kiterjesztett valóság) élményt eredményezne" - mondta. Ez a prototípus egy fontos kezdőlépés ebbe az irányba, bár évekbe telhet mire egy ilyen lencse a kereskedelemben is elérhetővé válik, tette hozzá.

Parviz és kollégái a Pekingben november 26 és 28 között megrendezésre kerülő BioCas 2009 konferencián mutatják be prototípusukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #133
    írtam
  • KillerBee #132
    Bizony, ez tényleg senkinek nem jutott eszébe, pedig nagyon lényeges kérdés. Ha elég nagy a felbontás, mondjuk akkora, amilyennel egy mai LCD-monitort látunk, akkor kör alakú lesz a kijelző és szoftveresen el lehet forgatni a képet (ami természetesen lehet négyszög alakú is).

    A cilinderes szeműeken (az egyik szemem nekem is olyan) persze ez sem segít.
  • B0nFire #131
    Végigolvastam az egész topicot, és marha jól szórakoztam rajta. Érdekes módon csak bennem merül fel egy probléma a kontaktlencsékkel kapcsolatosan. Hogy rakjuk be megfelelő szögben? Mert amíg csak keresztül nézünk rajta, teljesen mindegy, de ha már kijelző, akkor nem mindegy, hogy éppen fejjel lefelé áll, vagy éppen 90 fokban megdőlve. Ezt hogy lehet kiküszöbölni?

    Nekem azért jut mindig ez eszembe, mert cilinderes a szemem, így nem viselhetek kontaktlencsét, hiszen egy megfelelő szögbe csiszolt szemüveglencse korrigálja a számomra függőlegesen torzult képet. Ez még szemüveggel oké, sőt, aláírom, hogy még egy kontaktlencsét is meg tudnák ilyenre csinálni, csak az életbe nem tudnám megfelelő szögben berakni. Vagy beraknám, és egy fél óráig forgathatnám azt a 360 fokot, míg végre kitisztulna a kép.

    És egyáltalán nem ritkaság a cilinderes látásromlás, mert apámnak is ilyen volt, meg még néhány embernek a családban.

    Szóval a magamfajtának tényleg csak a szemüveg változat marad majd.
  • KillerBee #130
    Jogászkám, ha belelépek egy kupac szarba, ahogy itt beléd botlottam párszor, az bosszantó tud ugyan lenni, de megsérteni nem tud és a véleménye végképp nem érdekel. Olyat meg még úgysem láttam, hogy egy kupac szar bocsánatot kérjen, ezért nem lep meg, hogy te sem teszed ezt.
  • Doktor Kotász #129
    Nem hiszem, hogy ez meg fog történni, mivel nem tartom érdemesnek rá.
  • KillerBee #128
    Drága, az értelmi szintet nem súlyban mérik, ahogy a hozzászólások színvonalát sem. De te ezt honnan is tudhatnád, mikor az agyad izomszövetből áll...
  • who am I 7 #127
    " Látszik is az óriási különbség és nem a te javadra "

    Igen, ez látszik, de csak a SÚLYBAN
  • KillerBee #126
    Egyetértek, ebben nagyon igazad van. Látszik is az óriási különbség és nem a te javadra.

    (Tényleg nem találtad ki, hogy előre számítottam erre a válaszodra?)
  • who am I 7 #125
    A tiédről nem is beszélve...
  • KillerBee #124
    Hozzászólásod híven tükrözi értelmi szintedet.