Kruza Richárd

A feltöltés bonyolultsága akadályozza a fotómegosztás terjedését

Az online fotómegosztás jelenleg sem mondható éppen népszerűtlennek, mivel a manapság elkészült fotók döntő többsége valamilyen közösségi oldalon, vagy fotómegosztón van elhelyezve.

Azonban ennek ellenére egyes elemzések szerint jobban is terjedhetne, mivel nagy igény van rá, viszont a feltöltés művelete sokaknak gondot okoz. Sokan vannak ugyanis, akiknek például mobiltelefonuk kezelése is gondot okoz - mindenki környezetében, családjában van ilyen személy. Ezek közül sokan szeretnek fotózni és csatlakoznának a fotómegosztás világához, de nem tudnak. Természetesen olyanok is vannak, akiket ez az egész nem érdekel - ez is érdekes téma, de ezek az adatok és ez a hír nem erről szól.

Az előjelzések szerint 2009-ben a fotók 62%-a mobillal fog készülni, ám ennek csupán 11%-a kerül ki valamilyen formában az internetre, de bármilyen más adathordozóra való feltöltéssel is bajok vannak. Sok felhasználó általában úgy jár, hogy memóriakártyája betelik, és ilyenkor a gépen belül keresgél, mit lehet esetleg kitörölni. Banális problémának hangzik, de valós: az idősebb generáció, valamint a technika iránt érdeklődést nem tanúsító réteg bizony nagy számot mutat. Tény, hogy nekik sokkal egyszerűbb művelet egy filmtekercset elvinni előhívatni, mint számítógéppel töltögetni.

A megoldást a cégek a letöltési folyamatok automatizálásában keresik, erre példa az Ontela. A  feliratkozás és a megfelelő beállítások elvégzése után a mobillal való fotózást követően semmit nem kell tenni, ugyanis beállítástól függően az elkészített kép számítógépünk merevlemezére, vagy egyenesen valamelyik fotómegosztó oldalra kerül. Vagy mindkettőre. Ehhez persze megint csak kell egy rokon, aki elvégzi a szükséges beállításokat. Ezen kívül általánossá kezdenek válni a mobiltelefonok Facebook/MySpace/Twitter stb. funkciói, melyek szintén ezt támogatják. Létezik már olyan eszköz is, ami kifejezetten és kizárólag ilyen céllal készült, valamint várható, hogy újabb ilyen készülékek jellennek meg a jövőben.

Mindenesetre orientáltságtól függetlenül egyre inkább internet és technológia függővé válik az ember - lassan már azok is, akiket nem is érdekel a technika. Eközben furcsa, hogy a technológiára nézve pozitív statisztikákból igen sok jelenik meg, miközben azokról pedig szó sincs, akik műszaki antitalentumok, és emiatt ki vannak rekesztve az ilyen közösségekből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KillerBee #7
    Értem, szóval azóta...
  • willcox #6
    "ténymegállapítás" - rovaroknál (különösen a szőkéknél!) ezt annak mondják?
    Amúgy meg rád ugyanúgy vonatkozik (minden hozzászólásodra), hogy "Kétlem, hogy bárkit is érdekel", hogy miről mit írsz.
  • KillerBee #5
    Egy ténymegállapítás mióta fröcsögés? Amióta te annak hiszed?
  • willcox #4
    Kétlem, hogy bárkit is érdekelne a szőke fröcsögésed.
  • KillerBee #3
    Kétlem, hogy bárkit is érdekel, hova akarsz vagy nem akarsz képeket feltenni.

    Nonix: Így van, akinek a képességeit meghaladja egy kép feltöltése, az jobb is, ha nem próbálkozik. De érthető a szolgáltatók igyekezete, hogy ebből is pénzt csináljanak.

    "Az előjelzések szerint 2009-ben a fotók 62%-a mobillal fog készülni, ám ennek csupán 11%-a kerül ki valamilyen formában az internetre"

    Mindkét szám megdöbbentően magas.
  • willcox #2
    Soha nem akartam, és nem is fogok valamilyen közösségi oldalon, vagy fotómegosztón képeket elhelyezni. Nem azért, mert nem vagyok képes rá, hanem azért, mert nem kívánom közszemlére kitenni az elkészített képeket. Akinek meg akarom mutatni, annak megmutatom magam, de nem bárkinek.
  • Nonix #1
    Akiknek gondot okoz azok jobb ha nem is töltenek fel fotokat.