Berta Sándor

Ingyen tárhelyet kap minden linzi lakos

Linz városa újabb lépést tett azért, hogy minél több helyi lakos használja az internetet. A település élen járt például az ingyenes vezetéknélküli hozzáférését kínáló program megvalósításában. Jelenleg 120 hotspot áll a felhasználók rendelkezésére.

Linz vezetői most úgy döntöttek, hogy egy úgynevezett Public Space Server-szolgáltatást állítanak üzembe. "Linz ezzel a lépéssel egyértelműen jelzi lakosai számára, hogy egy jövő felé orientálódó város, egyúttal arra is rámutat, hogy Linz nyílt információhozzáférést szeretne mindenkinek" - nyilatkozta Johann Mayr, a település oktatási referense.

Az új szolgáltatás keretében minden 14 év feletti helyi lakos egy 1 gigabájtos ingyenes tárhelyet kap, amihez öt, egyenként 100 megabájtos tárterületű e-mail cím és számos szabadon használható program tartozik. Minden e-mailhez legfeljebb 20 megabájtos csatolmány társítható. A szükséges számítógépeket a salzburgi Hosttech cég biztosítja, mivel ő tette le a legjobb ajánlatot. A vállalat többek között Zürich város, a Swisscom és az ABB konszern partnere. Az egyelőre 3 éven át tartó program várhatóan összesen bruttó 149 625 euróba kerül majd.

A linziek összesen több mint 90 szabadon elérhető és használható szoftver közül választhatnak, amelyek között vannak weblap-, blog- és wikikészítő alkalmazások (Wordpress 2.5.1, open biblio 0.5, WebCalendar 1.0.5, Joomla 1.5.3, typo 4.2.0, guestbook 2.4.3, mediawiki 1.12 stb.). A szolgáltatásra bárki ingyen regisztrálhat. A hozzáférési kódot, amit az illető család- és keresztnevéből, valamint betűkből és számokból alakítanak ki, postán küldik ki.

A honlapok, blogok készítésével kapcsolatban folyamatosan tanfolyamokat tartanak. Az egyetlen kitétel, hogy senki sem tárolhat az oldalán jogszabályokba ütköző tartalmakat, azokat ugyanis azonnal törlik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • andersh #3
    na azért látszik ott is sikkasztanak... ilyen hülyeséget
    ott a dropbox
    ezek a programok meg amúgy is ingyenesek
  • B0nFire #2
    Szvsz ez az ingyenes tárhely sem terjed el nagyon, amíg a sávszélesség fel nem szökik az égbe, valamint nem javulnak az aszimmetrikus arányok. Mert egy 1400 MB-os fájlt 45 kbps-al felmásolni egy tárhelyre, dermesztő.
  • rgranc #1
    Hát nem tudom, én nyáron ott voltam, de mindig elég döcögősen találtam hotspotot. A legjobb mindig a McDonalds volt, a saját wifijük teljesen ingyen van és elég gyors is.