Hunter

Kiaknázatlan kőolajforrás a földköpeny

Egy új tanulmány szerint egészen váratlan helyen is termelődhet olaj: a földköpeny forró kemencéjében, vagyis jókora kiaknázatlan kőolajmennyiség rejtőzhet a mélyben.

A kőolaj, amitől még mindig nagymértékben függünk, évmilliók alatt jött létre ősi, elhalt algákból és planktonokból, amik üledékrétegek közé sajtolódva hő hatására alakultak át kőolajjá. Ebből kiindulva az olajtársaságok jól tudják, hogy olyan területeken kell kutatniuk, ahol egykor sekély tengeri környezetek voltak. A tudósok ennek ellenére évtizedek óta játszadoznak a gondolattal, hogy a folyékony szénhidrogén, a kőolaj megtalálható a mélyebb rétegekben is, amit a víz és a földköpeny ásványai között végbemenő kémiai reakciók akár kitermelésre alkalmas magasságokba is préselhetnek.

Alexander Goncharov, a washingtoni Carnegie Intézet tudósa munkatársaival bebizonyította, hogy lehetséges a kőolaj-képződés fent említett alternatív változata. Metánt (CH4) hevítettek 1500 kelvinre, majd azt a nyomás fejtették ki rá, ami 100 kilométer vastagságú szilárd kőzet alá temetve érné a metánt. Az eredmény bámulatos volt, a metán könnyedén alakult át a nyersolaj két általános alkotóelemévé, butánná (C4H10) és propánná (C3H8).

"Meglepő volt milyen egyszerűen eljutottunk ehhez az eredményhez" - nyilatkozott a Discovery Channelnek Goncharov, aki a Nature Geoscience szaklapban tette közzé tanulmányát. "Ez azt bizonyítja, hogy a szénhidrogének 70-150 kilométer közötti mélységekben is kialakulhatnak. Ha elég nagy repedések vannak a kéregben, a nyomás elég közel juttathatja a Föld felszínéhez, hogy onnan kinyerhető legyen."



A rajz azt mutatja, hogyan juthatnak el a felsőbb kéregrétegekben a köpeny felső régióiban termelődő szénhidrogének

A "ha" azonban egy igen komoly tényező a fenti mondatban. A világ olajkészletének elemzései szerint majdnem minden csepp olaj, amit eddig kinyertek a Föld kérgéből, egykor egy élőlény volt, vagyis biogén eredetű. A köpeny nem biogén propánja és butánja legjobb esetben is csak parányi, jelentéktelen mértékben járul hozzá a világ ismert kőolajkészletéhez. "A kísérletek kétséget kizáróan bizonyítják, hogy a metán átalakul az olajban található nehezebb szénhidrogénekké" - szögezte le Henry Scott, az Indiana Egyetem tudósa. "Ez felfrissítheti a mélyben fekvő szénhidrogének iránti érdeklődést, azonban nem fogja felborítani az olaj kialakulásának az elméletét."

Ennek ellenére Goncharov úgy véli, az olajtársaságok kutatási programjai túl szűklátókörűek, kizárólag olyan területekre koncentrálnak, ahol az általánosan elfogadott nézetek szerint kell keresniük. Anélkül hogy felmérnék a teljes földkérget - ami ésszerűtlenül nagy feladat - a tudósok nem zárhatják ki a lehetőségét a nagy, kereskedelmileg értékes nem-biogén kőolaj készletek létezésének, amik csak a kiaknázásra várnak. "Nehéz megmondani mennyi anyag termelődhet a köpenyben" - ismerte el Goncharov. "Azonban összességében lehetőség lenne még ki nem aknázott lelőhelyek felfedezésére. Talán más kritériumok alapján is kutathatnának az új olajmezők után."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #142
    Most komolyan vegigmesz minden egyes, mar lassan egy evtizede halott beszelgeteshez es hozzaszolsz? Kicsit elkestel:D
  • esztyopa #141
    Nem véletlen,hogy a soxoros milliárdosok között kevés a magasan képzett,és a zseniális tudósok ritkán szereztek milliókat.
    Mindenesetre lenyűgöző lenne Albertet elképzelni, - mint matematikus
    /fizikus... zseniálisan új rendszerű golyós számoló - vagy pénztárgépeket árul,és így...milliomos lesz...
  • Tetsuo #140
    LOL hát nem így gondolom. Azt szeretném h a jovoben nem kell alantas monoton agytalan munkaval foglalkozni, hanem az emberek kifejezhetik kreativitasukat, szabadjara engedetik a tudasukat ill bovithetik azt, hiszen nem 1 szalag mellett tepednek egesz nap, ill gyerekkent 16oraban bananultetvenyen.. mert a mai vilagban sajnos (es talan az elozoekben is ;) NEM az okos, becsuletes, pozitiv ertekrendu embernek van a legtobb eselye hatalmi poziciot elerni, hanem pl a becsuletesnek pont az ellenkezo tulajdonsaga igenyeltetik ugye..
  • Epikurosz #139
    A baj a gondolkodásoddal az, hogy te egy vegetáló embert képzelsz el, akit teljes mértékben kiszolgálnak a robotok. Pedig egy ilyen társadalom nem működne.
    Az olyanok, akiknem semmilyen tudásuk, kreativitásuk, munkakultúrájuk nincs, hadd éhezzenek.
    Az ma a legkönnyebb, hogy felelőtlen emberek "kiszarják" a sok gyereket, majd tartsa el őket az állam segélyekből. Vagy: tartsák el őket a helyettük dolgozó gépek, majd ha kipusztulnak azok, akik jelenleg dolgoznak, helyettük is.

    Isten őrizzen egy ilyen degenerált társadalomtól. Az embert a munka tette emberré, és ez a jövőben sem lehet másként. Aki nem dolgozik, az ne is egyék!
  • upszilon #138
    És le is ültettem vele a topikot? Ez azért nem volt szándékomban. Még beszélgethetünk róla.
  • upszilon #137
    Ezzel, így ahogy van, teljesen egyetértek!
  • Tetsuo #136
    Az en velemenyem pedig az (ha vkit erdekel :), h hiaba a nagy technologiai fejlesztesek, a kulonboz technologiai korszakok (pl. a XX.sz-ban az elektronika es az Internet), ha az ember tarsadalma nem fejlodott (csak atalakult).

    MA, a "csodatechnikankkal" ugyanugy (de inkabb rosszabbul) ehezik a Fold lakossaganak 1 harmada, nyomorog rengeteg ember, gyerekrabszolgak szazezrei szedik azokat a gyukolcsoket amit mi eszunk, pedig a "csodatechnia" ami rendelkezesunkre allna (v kozel vagyunk hozza), siman kiszolgalna ezt a fajta munkat, de mesgsem.
    Mert az ember semmit nem valtozott.. es ez nem fejlodes.
  • upszilon #135
    Csak az tekinthető újnak, ami valóban előre viszi a fejlődés szekerét. Majd lesz itt új nemsokára meglátjátok. Kell a hordozható eszközökhöz is az új energiaforrás, és kell a kocsiknak-szállítóeszközöknek is. EHamarosan eljön a nukleáris telepek kora.
  • upszilon #134
    Jó-jó, hát akkor kevesebb. De most itt a cikkről van szó. A lényeg, hogy az az arány-pár már megfordul. Drága. Szerintem most jött el annak a kora, hogy kinyíljon egy-két fiók, az elrakott energia-készülékek szabadalmaival.
  • Molnibalage #133
    Nem. Leírtam, hogy miért nem igaz. Látom nem fogjátok fel. A visszacsapó íjak gyártása is egy komozittechnológia volt már 700-1000 éve is. Ma is vannak kompozitok, nem is akármilyenek. Akkor azok sem új techológiák. A kerék 6000 éves egyes helyeken. Az autón nem 6000 éves abroncstechnológia van. 20 éve tömlős autógumik voltak. Ma már nem. Én ezeket új technológiának tekintem ők meg nem. Itt a bibi. Az ő szemléletük szerint semmi sem tekinthető újnak.