Hunter

Felnyitotta szemét a Herschel

Európa májusban fellőtt új űrobszervatóriuma kritikus mérföldkőhöz érkezett, felnyitotta érzékeny műszereit védő fedelét.

A művelettel először áramolhatott be a Herschel űrtávcső hatalmas 3,5 méteres tükre által összegyűjtött fény a "mélyfagyasztott" műszerkamrába, az úgynevezett kriosztátba. Az obszervatórium feladata a csillagok és a galaxisok kialakulásának és fejlődésének tanulmányozása lesz.

Az űreszköz vasárnap kapta meg a parancsot a fedél megnyitására, amit két pirotechnikai zár rögzített. Ez volt az Európai Űrügynökség (ESA) számára a legfontosabb momentum az űrtávcsővel kapcsolatban a május 14-i kilövés óta. "Fel kellett nyitnunk a fedelet, különben nem látjuk az eget, ezért is volt különösen fontos ez az esemény" - nyilatkozott a BBC-nek Matt Griffin professzor, a Cardiff Egyetem tudósa, a kriosztátban található három műszer egyikének, a SPIRE-nek a főfelügyelője.


A fedél kinyitásának híre a repülési- és űripar egyik legrangosabb eseménye, a Paris Air Show előestéjén érkezett, amin az ESA is részt vesz. Pavilonjuk egyik kiemelt kiállítási része a Herschel részleg, amit június 19-től tekinthet majd meg a nagyközönség.

A tudósok hangsúlyozzák, még jó ideig várni kell az űrtávcső első felvételének közzétételére. A Herschel ellenőrzési fázisának felén van túl, és még jó néhány hétre lesz szüksége a teljes működés megkezdéséhez. Az európai űrtávcső a fény hosszú hullámhosszaira érzékeny, a távoli infravörös és szubmilliméteres tartományban fog dolgozni, ami lehetővé teszi számára, hogy átlásson a látható hullámhosszokat szétszóró porfelhőkön és egészen hideg helyekre vagy objektumokba is betekintsen, az új csillagok szülőterületeitől a Naprendszer peremén kóborló jeges üstökösökig.

Ahhoz, hogy ezeket a jelenségeket észlelje, az űrtávcsőnek magának is rendkívül alacsony hőmérsékletűnek kell lennie. A műszereket éppen ezért folyékony héliummal tartják az abszolút nulla fok közelében egy hatalmas tartályban, a fentebb említett kriosztátban. A műszerek közel két éven át pihentek elzárva a kriosztát csúcsában, hogy optimálissá tegyék a hőmérsékletüket és megóvják a szennyeződésektől. Csak most, egy hónappal a kilövést követően nyilvánították biztonságosnak a fedél kinyitását.

"Bármi, amit kilövünk az űrbe, magán hordoz némi vízpárát és különböző egyéb szennyeződéseket - illékony gázokat - az anyagba beszivárogva. Az űrben a víz és a gázok lassan elpárolognak a vákuumban" - magyarázta Griffin professzor. "Ezt a folyamatot ki kell várni, hogy távol tartsuk a szennyeződéseket a kriosztát belsejétől, ahol kicsapódhatnának a műszerekre."

A Herschel a Földtől közel 1,5 millió kilométerre fekvő megfigyelési pontjára igyekszik. Ez már akkora távolság, hogy egy parancsnak öt másodpercre van szüksége, hogy elérje a távcsövet. A fedél felnyitásának sikerét egy enyhe hőmérséklet emelkedés és némi rázkódás észlelése jelezte a földi irányítás számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • torcipepe #42
    legalább 27km*pi*(1cm)^2=8,5m^3. legalább 10000liter.
    de ha pontosabb szám érdekel keress valakit, aki ott dolgozik.
  • Epikurosz #41
    Apránként minden disznóság kiderül. Én most tudtam meg, hogy 1 liter vizet alacsony Föld körüli pályára min. 25k dolcsiért lehetne feljuttatni. A nitrogén meg ennél is több lenne. Mégiscsak jobb a spájz, mint a Hold. nekem. :-)
  • zombi #40
    Nyilván ugyanúgy műxik, mint a frigó, csak kicsit erősebb kompresszor köll beléje.
    Én meg arra lennék kíváncsi hogy az LHC -t mennyi Heliummal hűtik.
  • Epikurosz #39
    Igen, ettől féltem, hogy folyamatosan párologtatni kell, mert csak úgy hűt. De akkor meg pótolni kell az elpárolgott mennyiséget.
    Szóval, nem értem, hogy ezek a spermabankosok, meg egyáltalán a kiroakármisek - (tudod, akiknél elteteted magad 100 évre, hátha feltudnak ébreszteni a hibernált állapotból, mint én a Windows Vistát :-)) - milyen módszerrel oldják meg.
    Én arra tippelek, hogy egy sima hűtőszekrény (kutyaütő fridzsider) az egész, csak a hűtőközeg nem nemtudommi, hanem folyékony nitrogén, így nem -4 és -18°C-ra hűl le az akármi, hanem mínusz 70 vagy 90 akárhány fokra.

    Most érted, ugye!?
    :-D

  • zombi #38
    Wikin írják:
    "Az alacsony hőmérsékletet szuperfolyékony héliummal mint hűtőközeggel éri el. A rendelkezésre álló hűtőközeg legalább három (jó esetben négy) évig biztosítja a szonda megfelelő működését. Ezután a hélium elpárolog a világűrbe, a műszerek felmelegszenek, és a küldetés véget ér."
  • moikboy #37
    ...egy idő után szobahőmérsékletűre melegszik, de megőrzi folyékony állapotát a nyomás miatt. De akkor hogy lehet hűteni vele?


  • moikboy #36
    Egyébként meg miért ennyire fontos ez a sufni-spermabank? :D:D
  • moikboy #35
    Simán lehet vele hűteni, mert általában légköri nyomáson juthatsz hozzá egy vákuumos falú edényben (Dewar edény). Az előállításához lehet, hogy a nyomással babrálnak valamit, ezt nem tudom pontosan - de a végfelhasználók nem így kapják.

    A folyékony nitrogént nem is szabad szobahőmérsékleten lezárt edényben tartani, mert folyamatos forrásban van és az egyre növekvő nyomás szétveti a tárolót.
  • WoodrowWilson #34
    Forrás közben hőt von el a környezetétől.
  • Epikurosz #33
    Nem vágom. (sír)
    Ha jól értem, akkor egy idő után szobahőmérsékletűre melegszik, de megőrzi folyékony állapotát a nyomás miatt. De akkor hogy lehet hűteni vele? Mert erre használják.