Gyurkity Péter

Intel mobil tervek az év végéig

Kiszivárogtak az Intel által felvázolt útiterv részletei, legalábbis ami a mobil szegmensben várható újdonságokat illeti. A mainstream vonalon vadonatúj megoldásokat, az olcsóbb kategóriákban pedig variálást várhatunk.

A DigiTimes által közölt részletekből az útiterv fontosabb pontjait ismerhetjük meg, ezúttal a processzorok és chipkészletek pontos adatai nélkül. Ezekről azonban korábban már kiszivárogtak az érdekesebb hírmorzsák, így nem lehet hiányérzetünk - lássuk, mit is kínál majd az Intel az év végéig a noteszgépek, laptopok és netbook megoldások szerelmeseinek.

A mainstream vonalon a Calpella kódnéven készülő platform érkezik, amely új chipkészletekre, valamint a Nehalem családba tartozó mobil processzorokra épül (a jelenlegi generáció, vagyis a Montevina platform a második generációs, 45 nanométeres Penryn chipeket foglalja magába). A harmadik negyedévtől itt új 14, 15,6, 17,1 és 18,4 hüvelykes kijelzővel felszerelt noteszgépek jelennek majd meg, mégpedig olyan gyártók jóvoltából, mint a Quanta Computer, a Compal Electronics, a Wistron, a Pegatron, a Micro-Star International (MSI), az litegroup Computer Systems (ECS), a Mitac és a Clevo. 2010 első negyedévében tovább bővül majd a kínálat, ahogy egyre több partner készül el saját változataival, az árak pedig 1200 dollártól indulnak majd felfelé.

A 12 és 13 hüvelykes készülékek szegmensében a jelenleg is használt Montevina platformot viszik tovább, itt ugyanis az alacsony fogyasztáson van a hangsúly, kevésbé van szükség a vadonatúj, drágább (és nagyobb étvágyú) fejlesztésekre. A 700 és 1100 dollár között kapható készülékek között néhány hagyományos noteszgép is megtalálható lesz, a főszerepet azonban a könnyű és vékony változatok kapják. Ami pedig a 10 hüvelykes netbook szegmenst illeti, itt valószínűleg visszavonul az Atom N280 és GN40 párosítás, helyét pedig az Atom N270 és 945GSE kettős veszi át, amelyet szeptembertől vált majd az új, Pineview kódnevű Atom chip és a Tiger Point néven fejlesztett chipkészlet. Az árak 400 és 600 dollár között mozognak majd.

Az Intel egy 8,9 hüvelykes netbook dizájnnal is készül, amely szintén az Atom N270 chipre és a 945GSE lapkakészletre épül (512 MB memóriával, 8 vagy 16 GB-os flash háttértárolóval) - ez 250 dollárba kerül majd a gyártóknak, akik saját logójukat ragaszthatják majd a külső burkolatra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vasziszdasz #8
    A 12 és 13 hüvelykes készülékek szegmensében a jelenleg is használt Montevina platformot viszik tovább, itt ugyanis az alacsony fogyasztáson van a hangsúly, kevésbé van szükség a vadonatúj, drágább (és nagyobb étvágyú) fejlesztésekre.
    Ez de kamu... Inkább csak az lehet hogy baszott sokat fogyaszt a mobil i7, és nem merik notiba rakni.
  • tomcsa4 #7
    Lehet erre értette a híríró?
  • hothead #6
    Nem lett véletlen elírva cikk??

    "visszavonul az Atom N280 és GN40 párosítás, helyét pedig az Atom N270 és 945GSE kettős veszi át, amelyet szeptembertől"

    A régi fejlesztés váltja az újabbat????
  • tomcsa4 #5
    Itt egy érdekes hír. Érdemes elolvasni.
  • tomcsa4 #4
    Ebben teljesen igazad van. Tudod hova tudnám elképzelni? PDA-kba, zenelejátszókba (mp4, mp5), telefonokba.

    Netbookban tudom, hogy egy Atom procinak bőven elég egy hűtőborda. De viszont a chipkészletekkel még gond van (pláne hűtésben, aktív aá nem adják, ráadásul az még sokat eszik, de az ionnnal elméletileg megváltozik majd).
  • shabba #3
    A celeron M530 TDP besorolása 30W, az Atom N270-é 2.5W TDP. Ez is egy igen fontos pont. Az Atomot alapjaitól nem arra tervezték hogy abszolút értéken nagy teljesítményt nyújtson a többi procihoz képes, hanem az egész tervezés során a teljesítmény/fogyasztás arány maximalizálása volt a cél. Ezen kívül még az igen alacsony idle fogyasztási érték is hasonlóan fontos volt, hisz egy proci működése során jó 90%-ban idle állapotban várakozik. További az is fontos tervezési szempont volt hogy ezt igen kis magméret mellett érjék el, hogy a gyártási költségszint minél alacsonyabban legyen tartható, így a procik ára is alacsonyabb lehessen.

    Egy Atom proci softwaresen is lejátszik xvid vagy 720p-s releaseket. Ennél nagyobb felbontású képernyővel meg nem igazán szerelik, így 1080p-s lejátszási képességre nincs is igazán szükség.
  • tomcsa4 #2
    Az a baj az Atom procikkal, hogy elképesztően gyengék. Ez az N270 harmadannyira gyors, mint a Celeron M530, igaz feleannyiba is kerül. Bár 8 colos kijelzőhöz megfelel az Atom, csak filmet ne akarjanak rajta nézni. (Mondják, hogy az Atom kimondottan netezésre használt proci. Kíváncsi lennék, a vásárlók mindegyike arra használja-e.)
  • Segal #1
    ez a 250 dolláros dolog jól hangzik