Hunter

Új szintre repítheti az EFD az e-olvasókat

Sokan ódzkodnak az e-olvasóktól, kedvezőtlen, azaz túl erős fényviszonyok mellett ugyanis az olvasásuk inkább szenvedés, mint szórakozás. Ezen változtathat egy új e-papír technológia, amiről fejlesztői a Nature Photonics májusi számában számoltak be.

A Cincinnati Egyetem, a Sun Chemical, a PolymerVision és a Gamma Dynamics nemzetközi együttműködéséből születő Elektrofolyadékos Képernyő Technológia (EFD), elsőként érhet el olyan szintű elektronikus pigment kezelést, ami a hagyományos nyomtatott médiával egyenértékű olvashatóságot biztosít az e-papíron.

A szegmens új versenyzője elvileg több mint 85 százalékos "fehér-állapot visszatükrözést" nyújthat, ami a láthatóság érdekében a napfényt kihasználó reflektív képernyő alkalmazások fényvisszaverési szintjét jelzi. "Ha összevetjük ezt a technológiát a korábban kifejlesztettekkel, ég és föld a különbség" - magyarázta Jason Heikenfeld, a Cincinnati Egyetem mérnöki karának villamosmérnök professzora, a fejlesztés vezetője. "Több kritikus kategóriában is, mint a fényerő, a színtelítettség és a videósebesség, jóval előbbre járunk"



"A tökéletes reflektív képernyő egyszerűen a nyomdaipar által alkalmazott legjobb festékeket helyezné közvetlenül egy képernyő nézőlapja alá" - taglalta Heikenfeld. "Reméljük, a mi EFD pixeleinkben sikerül úgy megjelenítenünk a színes pigmenteket, hogy az optikailag felülmúlja az electrowetting (víz- és olajalapú), elektroforetikus és elektrokróm megjelenítőknél használt technikákat"

A fejlesztők által elkészített prototípus pigment készletéből 1000 különböző szín jeleníthető meg. Az EFD elektromos áram alkalmazásával mozgatja a színes vízalapú festékfoltokat és osztja el a pixelek között, melyeket magas fényvisszaverő alumíniummal vontak be. A pixelek egyetlen milliszekundum alatt váltanak feketéről fehérre, ami a mozgóképek megjelenítésére is alkalmassá teszi a technológiával előállított e-papírt. Az áram elvételével a festék visszatér a pixel közepén elhelyezkedő parányi tárolójába, a képernyő pedig elsötétül. A pixelek mindössze 100 mikrométer szélesek, ami a jelenleg kapható e-olvasók többségénél nagyobb felbontást ad a képernyőnek. Ami pedig a leglényegesebb, az EFD azt az e-tinta technológiát alkalmazza, ami a fény elnyelése helyett a visszaveréséből kamatoztat, könnyebbé téve az olvasást az erős napfényben, miközben energiahatékonyságban magasan felülmúlja az LCD-ket. Jelenleg a környező fény körülbelül 55 százalékát veri vissza, a cél azonban a már fentebb említett 85 százalékos eredmény elérése.

Mivel az optikailag aktív réteg akár 15 mikronnál is vékonyabb lehet, a kereskedelmi partnerként közreműködő PolymerVision nagy lehetőségeket lát a technológia alkalmazására a feltekerhető képernyőkben. A termék rendkívül sokoldalú felhasználást rejt magában, beleértve az elektronikus ablakokat és a hordozható elektronikák állítható színes burkolatait is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • macseke #12
    Azt mondjuk tényleg nem értem, hogy akkor most mit vontak be aluminyummal
  • macseke #11
    Amúgy azt írják, hogy ha nincs áram, fekete az egész, azaz mindent elnyel. Ha van áram, kigyün a festék, ami jól visszaveri a fényt (azt, ami az ő szine), magyarul a fekete háttér előtt jól látszik a fehér pölö, mert jól vissza van verve. Ha a felét veri vissza, akkor a fekete háttér előtt szürkésfehér fény látszik, mint a Biopon-reklámban a Másik mosópor inge. :) Ha többet ver vissza, akkor az olyan, mintha a monitoron a fényerősséget felnyomnád. Jobban látszik az erősebb napsütésben/fényben.
  • macseke #10
    Szerintem mindenki téved és félreértette az egészet, még én is. :)
    Szerintem megvárom míg lehet kapni, és megnézem, hogy jó-e.
  • Turdus #9
    Szerintem félreértettétek. Itt pont arról van szó, hogy szubsztraktív a színkeverés.
  • KillerBee #8
    Nagyon tévedsz. A reflektív szó itt arra utal, hogy a felületére beeső fényt veri vissza és nem a háttérvilágítást engedi át, mint teszi a legtöbb TFT LCD kijelző. Ezeknél pedig sokat számít, hogy a fehér a beeső fény hány százalékát veri vissza.
  • kvp #7
    A hagyomanyos eink legfenyesebb allapotaban pont annyi fenyt ver vissza mint a sima papir. Ez a megoldas aluminum tukroket hasznal, ezert ha a teljes kijelzo ki van kapcsolva, akkor egy csillogo feluletnek latszik. Igy sokkal jobb a fenyvisszavero kepessege, de ugyanakkor kevesbe hasonlit a papirra. Hasonlatkeppen: Ki az aki tukorre nyomtatott ujsagot akarna olvasni a tuzo napon? A technologia jelen formajaban inkabb vetitogepekben tunik hasznalhatonak, a texas instruments mikrotukros rendszerehez hasonloan.
  • Omega #6
    Ez a cikk a felület tükröződésére koncentrál. Gondolom úgy érti, hogy erős napsütésben nem lehet jól látni. Én sem láttam még, de gondolom normál fényviszonyok közt pont eléggé veri vissza fényt a hagyományos e-ink is, nem tudom, hogy mennyi értelme van ennek.
  • halgatyó #5
    Az erdő fái kezdhetnek fellélegezni... (vagy mégsem.. más veszély kezd rájuk leselkedni: a biciklis baltás emberek...khmm. khmm.)
  • globint #4
    Mellesleg a gépgyátás sem jó üzlet, hiszen már a gépeiket negyed áron adják....
    globint.rt.hu

  • globint #3
    Huhh, mégsem veszek papírgyárat, talán egy elektronikai cégbe való beruházás jobb üzlet lenne...?