Kruza Richárd

Panasonic Lumix DMC-LS85 ismertető

Klikk ide! Felbontás: 8,1 megapixel (3264 × 2448)
Optikai zoom: 4× (32-132 mm)
Videorögzítés: 848 × 480, 30 fps, hanggal
LCD kijelző: 2,5", 230 000 pixel
Memóriakártya: SD/MMC/SDHC + 50 MB belső memória
Energiaellátás: 2 db ceruzaelem
Aktuális bruttó kisker. ára: kb. 38 000Ft


Tudásban, vagy pontosabban fogalmazva funkciók tekintetében nemrégen még alapvető különbség volt a különféle kategóriájú fényképezőgépek között: optikai képstablizálás például néhány éve csak a drága tükörreflexes optikákban volt, majd lassan átkúszott a felsőkategóriás kompakt gépekbe. Ha valaki tehát ezt a funkciót akarta, ennek megfelelő árkategóriájú gépet kellett választania, azonban ma már lassan ott tartunk, hogy a legolcsóbb típusokban is van képstabilizálás. Ugyanígy megemlíthetjük a magas ISO-érzékenységet, a nagylátószöget és hasonlókat. Azonban ismerjük a mondást: olcsó húsnak híg a leve, ezért alsókategóriás gép vásárlásakor már nem elegendő a funkciók számbavétele (igaz, ennek régebben sem volt sok értelme). Mivel ma már szinte minden típus "mindent tud", érdemes a választékot megismerni, és a valódi értékek, a minőség alapján választani fényképezőgépet.

A Panasonic Lumix DMC-LS85 tehát egy olcsó zsebgép, elvileg tehát olyan, amire minden családnak szüksége van. Érdemes közelebbről is megismerkedni vele.

Kívülről

A Lumix DMC-LS85 rendelkezik a Panasonic gépeknél megszokott mindazon stílusjegyekkel, melyeknek köszönhetően már messziről beazonosítható a gép márkája: felül fém(hatású) lap, hagyományos, téglalap forma, kissé lekerekített oldalak és a "Leica" embléma az előlapon. Az optika körül csiszoltfém-hatású keret, aminek köszönhetően az optika sokkal nagyobbnak tűnik, mint amekkora valójában. A gép rózsaszínen kívül létezik ezüst és fekete színben is, tehát a tesztgép színe senkit se riasszon el.

A gép külseje teljes egészében műanyagból van. A Panasonic kiskompaktok esetében ez az egyik fontos különbség az árkategórák között - csak a drágább modellek külseje fém. Ettől függetlenül nincs olcsó kinézete a gépnek, minden szép és izléses rajta, bármely környezetben megállja a helyét. Csupán a memóriakártya vagy elem/akkumulátor ajtó kinyitásakor árulja el magát, mert ezek belső oldalára már nem jutott a gép külsejét fedő festékből. A festett külső miatt persze az ember használat közben időnként késztetést érez arra, hogy megnézegesse a gép sarkait, hogy látható-e már rajta kopás. Nem derült ki, hogy a DMC-LS85 milyen gyorsan kopik, a teszt időszak erre túl rövid volt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Ceruzaelemes gépről van szó, ami miatt a szokásosnál kicsit vaskosabb a markolat felőli rész. Ez jótékony hatással van a gép fogására. A jól elhelyezett exponálógombnak és a Panasonicnál megszokott, köré helyezett zoomgyűrűnek közönhetően egykezes alkalmazásnál stabilan lehet exponálni és zoomolni. Kis trükközéssel a hüvelykujjunkkal a többi gomb is elérhető, de ez már nem biztonságos, a gép könnyen kieshet a kezünkből. Ha viszont bal kézzel megtámasztjuk a gépet, a kezelőszervek nagyon jól kézre állnak.

A gép borzasztóan egyszerű. Módtárcsája nincs, csak egy mód gomb, ennek segítségével érhető el az a néhány üzemmód ami van. A menürendszer egyértelmű és azonnal használható. Jó megoldás a Panasonicnál, hogy a ki-be kapcsolás és a lejátszás funkció mechanikus tológombokkal működik, ugyanis így ezek megfelelően szeparáltak a többi funkciótól, ráadásul ránézésre látható, éppen hol áll a kapcsoló. Összességében véve, ha az egyszerű és problémamentes használat a kritérium, akkor a DMC-LS85 ennek megfelel.

Kijelző, kereső

A 2,5 colos LCD kijelző felbontása 230 ezer pixel, ami megfelelően részletgazdag képet biztosít. Az automatika a háttérvilágítás erejét erős fényben vagy napsütésben 40%-kal képes növelni, ezzel javítva a kép láthatóságán zavaró körülmények között. Ennek ellenére erős napsütésben nem valami könnyű komponálni, mert nem sokat látni a képernyőn. Átnézeti kereső nincs a gépen, pedig ilyenkor jól jönne.

Menürendszer, üzemmódok

A gép kezelése és a menürendszer célzottan a lehető legjobban le van egyszerűsítve. Manuális beállítási módok természetesen nincsenek a gépben. Normál, tehát "P" módban csupán a fehéregyensúly, az autofókusz mód, az ISO-érzékenység és a felbontás értékeit lehet kiválasztani, illetve alkalmazható expozíció kompenzáció is. Az exponálási időt az automatika 60 és 1/2000 másodperces érték között alkalmazza, az ISO-érzékenység pedig a 80-1600-as érték közötti intervallumban választható ki. A fehéregyensúly az automata álláson kívül csupán négy saját programot tud, viszont van kézi beállítási lehetőség is. Élességállítás vonatkozásában pedig a 9 pontos multi és a szpot lehetőségen túl kézzel is kiválaszthatjuk az arcfelismerést.

A "Mode" gomb megnyomásával előbukkan mind a négy üzemmód; ebben benne van a mozgókép felvétel is. A szokásos lehetőségek közül a iA (Intelligent Auto) mód a legérdekesebb, ami meglepően jól teszi a dolgát: pergő tempóban ismeri fel a legtipikusabb helyzeteket, szükség esetén azonnal elvégzi a szerinte megfelelő beállításokat. Az ilyen automatika mára már alapkövetelmény lett, és a Panasonic olyan fontosnak tartja, hogy a gép tetején egy külön erre a célra dedikált gomb található. Megnyomásával azonnal iA-ra vált a gép, az újbóli megnyomásra pedig a korábbi üzemmód kapcsolódik vissza. Érdekesek ezek a dedikált gombok, mert mindig az aktuális ujdonságot működtetik: nemrég még az optikai stabilizátor volt terítéken, és az ilyen gombok ezt a funkciót kapcsolták ki-be. A gyár szerint az iA alkalmazásakor a gép az alábbi négyféle funkciót futtatja egyszerre:

  • MEGA O.I.S. (optikai képstabilizálás): ami a gyár szerint a Venus Engine IV képfeldolgozó áramkörnek köszönhetően (amiről még szót ejtünk) a korábbiaknál hatásosabb, bár eddig sem volt éppen rossz.
  • Intelligent ISO Control: figyeli a téma mozgását, és szükség esetén az ISO érzékenység növelésével kimerevíti a mozgást. Ha a téma nem mozog, az ISO alacsony értéken marad, a jobb képminőség (kisebb képzaj) érdekében.
  • Face Detection (arcfelismerés): maximum 15 emberi arcot képes felismerni, azonban az ezzel kapcsolatos korábbi negatív véleményem nem változott. A rendszer képtelen követni egy akár lassan mozgó ember tempóját, tehát a modellre rá kell szólni: állj meg, fotózlak. De a legnagyobb baj, hogy az arc felimerésekor ha lenyomjuk a gombot, mire a gép fókuszál és hajlandó exponálni, az a bizonyos modell már régen máshol van. Csak beállított portré vagy csoportképek esetében használható, az eredmény azonban aligha jobb mint a hagyományos autofókusz esetében.
  • Intelligent Scene Selector (intelligens témamód választás): működése a beépített adatbázisra alapszik, melyben szerepelnek a legtipikusabb fotózási helyzetek. Az automatika ezeket veti össze a valósággal, majd kikövetkezteti, hogy mit is fotózunk, majd ennek megfelelően választja ki a témamódot.

    Optika, érzékelő

    A gép fő erőssége kétségkívül a 4-szeres Leica zoom optika, melynek 35 mm-es ekvivalenciában gyújtótávolsága 32-132 mm. Fényereje F2,8 - F5,9 - nagylátószögben tehát gyors az optika, zoomoláskor viszont romlik ebbéli képessége. Egy kiskompaktokra jellemző nagyságú, 1/2,5"-ös, 8,1 effektív megapixeles erzékelő bújik meg a házban, mely 16:9, 4:3 vagy 3:2 oldalarányú, legnagyobb felbontásban 3264 × 2448 pixeles JPG képeket gyárt. Az érzékelő által gyártott adathalmazt a Venus Engine IV képfeldolgozó áramkör dolgozza fel. A Panasonic nagyon hirdeti ennek kiváló teljesítményét. a helyzet képzaj vonatkozásában így néz ki:

    Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
    ISO 80, 100, 200, 400, 800, 1600

    Ha nem nagyítunk, valóban jobb a helyzet az átlagnál. Az átlagos felhasználó még ISO 400-nál sem fog semmit észrevenni, ISO 800-nál - ha figyel - akkor már igen. ISO 1600-nál már más a helyzet, itt már látszik a képzaj és annak csökkentése miatti káosz. Igaz, ekkora felbontásnál a legtöbb kisgép sokkal rosszabbat produkál. Ha viszont nagyítunk, elárulja magát a gép, és már ISO 80-nál is látszanak a problémák, innen felfelé pedig hatványozódik a baj: agyonszoftverezett kép, mosottság, és persze a maradék képzaj. Tehát ha lehet, ne nagyítsuk a masina által készített fotókat, mert ezt a gépet nem erre találták ki, és így nem lesz nagy probléma a képzajjal.

    Képminőség

    A helyzet itt is hasonló mint a képzaj esetében. A szerkezet viszonylag jól megküzd a magas felbontással, a kis szenzor és a 8.1 megapixel felbontás kombinációjából ebben az esetben sem lehet csodát várni. Azonban kategóriájában mindenképpen a jobbak közé sorolható a DMC LS85, a képminőséget ugyanis láthatóan jól megalapozza a Leica optika. A látvány nagylátószőgben és nagyítás nélkül a legjobb. Az élesség visznylag jó, bár a kép szélei felé romlik a helyzet ilyen szempontból. A színvilág természetes és túlzásoktól mentes.

    A gép általában hajlamos kicsit túlexponálni, viszont (főleg nagylátószögben) éles a kép. Nagyítás nélkül valahogy minden probléma közepes szinten jelenik meg: a képzaj, mosottság, torzítások, és ettől jó a hatás. A kromatikus aberráció az egyetlen ami az átlagnál alacsonyabb, ez köszönhető az optikának (és persze a szoftveres manipulációnak). Logikusan kikövetkeztetve, az optikát dicséri az átlag feletti képminőség, azonban itt is borul a dolog abban a pillanatban amikor kinagyítjuk a képet. Tehát a régi nóta: minek is van ekkora felbontás egy ilyen gépben?

    Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

    Mindent összegezve, arra, amire a gép készült, ilyen szempontból megfelel a kis Panasonic, családi és amatőr jellegű fotózáshoz szép képeket produkál.

    Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

    Sorozatfelvétel, videorögzítés

    Sorozatfelvételi módban 4,5 fps sebességgel üzemel a gép, videó rögítési módban pedig a legjobb minőség: 848 × 480 pixel, 30 fps.

    Áramellátás, memória

    2 db ceruzalammel működik, ez a megoldás sokak kedvence. A gépben SD/MMC/SDHC-foglalat van, 50 MB belső memóriával is gazdálkodhatunk.

    Összegzés

    Létezik olcsóbb zsebgép is a Panasonic Lumix DMC LS85-nél, azonban nem jár rosszul, aki ezt választja. Rendesen megépített és átgondolt, minőségi kisgépről van szó, amely tele van a manapság divatos funkciókkal: van rajta egy jó optika és van benne optikai képstabilizálás. A funkciók szerencsére használhatóak is, és nincs a gépen felesleges gomb vagy tudás. A gép egyszerűsége miatt az amatőr fotós szívébe lophatja magát, átlag feletti képminősége pedig döntő szempont lehet a választáskor. Az egyetlen, ami ebben az árkategóriában zavaró lehet, az a teljes egészében festett műanyag ház, mivel egy ilyen gép gyakran intenzív használatnak van kitéve.

    A fényképezőgépet az FotoMarket bocsátotta rendelkezésünkre.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • waterman #5
      még nappal is iso 80-100ban fényképezve ekkora zaj? pl az árvácskás képeken jobb oldalt lenn a zöld leveleken? ez csak egy panasonic lehet.. ilyen közeli témánál, majdnem 8 megapixeles felbontáson egyáltalán nem látszanak egy tulajdonképpen tiszta szőrős levélen a levélszőrök.. még egy kompakthoz képest is ocsmány a minősége. szerintem.
    • Ferrer #4
      Meg vicces ez a rózsaszín. Nem nézhettek a teszterre furcsán, amikor fényképezett :D
    • Gerygrey #3
      minden szép és izléses rajta

      Én egy minden részletében borzalmasan ocsmány gépet látok a képeken, biztos hogy ez az a modell amelyikről a teszt is szól? :)
    • Mészáros Zsolt #2
      A képzajt ISO 400-800-1600-as tartományban nem verőfényes napsütésben szokták vizsgálni. Minden tisztelet a kis Panának, hogy látni valamit a képen ilyen érzékenységgel világos nappal...
      Világosban, nappal jóformán minden gép "jó" képet tud készíteni. Miért nincs szürkület és éjszakai fotó ezekhez az érzékenységekhez? Ott valóban lehetne látni mekkora a szenzor képzaja. Szépen skálázódnának az adott ISO értékek közti különbségek és a Venus Engine IV-et is látnánk, hogy mennyire mossa el a képet a képzaj szűrésekor.

      A kromatikus aberációját a lencsének sem ennyi teszttel szoktuk mérni.

      Üdv: Zsolt
    • Gabe Dearborne #1
      Minden tiszteletem a Panasonic-é, de ez a gép az "indultak még" kategóriába tartozik. Sajnálom. Teletömik a kompaktokat mindenfélével, aztán rásózzák azokra, akik kevésbé értenek hozzá, és azt hiszik, ezzel csinálták életük nagy boltját. Elismerem, hogy vannak, akik direkt ezt keresik, de ettől még az úgynevezett "szuperkompaktok" kompaktok maradnak.