Berta Sándor

Új sokoldalú okos szenzorok

A Bosch cég biztonsági, környezetvédelmi, egészségügyi és komfortcélokra egyaránt felhasználható érzékelőket megalkotó kutatócsoportja nyerte az idei Német Jövő Díjat.

Az elismerést Horst Köhler német elnök adta át Berlinben Dr. Jiri Mareknek, Dr. Michael Offenbergnek, a Bosch két munkatársának, valamint Dr. Frank Melzernek, a Bosch Sensortec alkalmazottjának. A három tudós annak köszönheti a díjat, hogy egyrészt egy olyan eljárást dolgoztak ki, amelynek a segítségével az eddigieknél olcsóbb, kisebb, nagyobb teljesítményű és energiatakarékosabb szenzorok hozhatók létre. Másrészt nem csak kidolgozták a technológiát, de piacképessé is tették.

"Ez a kitüntetés nagyon büszkévé tett bennünket, mivel egyszerre jelent elismerést a munkánkért, de ugyanakkor motiváció is a többi kollégánk számára. Örülünk annak, hogy egy kreatív és kihívásokat biztosító környezetet tudunk biztosítani a kutatók számára és egyben azt is jelenti, hogy ez a környezet az ilyen kimagasló teljesítmények alapja lehet" - hangsúlyozta a díjátadó ünnepség után dr. Siegfried Dais, a Bosch elnökhelyettese. Az olcsó érzékelőkre egyre nagyobb szükség van. Napjainkban az elvárás egy ilyen eszközzel szemben, hogy minél kisebb, olcsóbb és nagyobb teljesítményű legyen, valamint, hogy keveset fogyasszon.



Marek, Offenberg és Melzer ilyen készülékeket próbálták meg kifejleszteni. A munkát egy új, a szilíciumchipekre épülő szenzorok gyártásához használható eljárások kidolgozásával kezdték. A mikroelektronika ma éppúgy jelen van a nyomtatókban, mint a szívritmus-szabályozókban. Az eddig alkalmazott eljárások azonban leginkább a nagyobb eszközökben, például az autókban használható szenzorok megalkotására voltak megfelelőek. A szilícium-alapú chipek viszont néhány ezredmilliméter méretűek és ami a legnagyobb előnyük, hogy darabjuk legfeljebb néhány euróba kerül.

A Bosch már felhasználta az újítást a BMA 150 típusú gyorsulásérzékelőjében, amely képes arra, hogy a mobiltelefonok kijelzőjének megjelenítését mindig az adott helyzethez igazítsa. Egy másik szenzor érzékeli, ha egy laptop leesik egy asztalról és aktivál a merevlemezben egy adatvédelmi ütődés elleni funkciót.

A Bosch évente több mint 200 millió szenzort gyárt, ezzel ezen a területen piacvezetőnek számít. A cégnél 2000-en foglalkoznak érzékelők tervezésével, fejlesztésével és készítésével. A vállalat a gazdasági válság ellenére is fejleszt és a közeljövőben Reutlingenben építi fel az új, 800 munkahelyet foglalkoztató üzemét. A beruházás összértéke 600 millió euró.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #9
    A Bosch profiljába épp belefér a bűnözés elleni eszközök fejlesztése: "A Bosch cég biztonsági, környezetvédelmi, egészségügyi és komfortcélokra egyaránt felhasználható érzékelőket megalkotó kutatócsoportja nyerte az idei Német Jövő Díjat."

    Monoron múlt vasárnap éjjel két fiatalember bement egy 80 éves néni udvarába, és lekapcsolták a villanyóra főkapcsolóját, vagy biztosítékát. A néni kiment az udvarra, hogy megnézze, miért nincs villany. Ahogy kilépett, úgy fejbe ütötték, hogy azonnal meghalt. A gyilkosokat már elfogták, de miért nem lehet megakadályozni az ilyen eseteket?
    A kormány, EU-s pénzek bevonásával mindenféle programokat indít, "felzárkóztat" - persze látható eredmény nélkül -, szocpolt osztogat, segílyeket szór két kézzel egy jól meghatározott etnikai csoport felé.
    Közben ott vannak, akik igazán rászorulnának az állami támogatásra, és meg is érdemelnék: a hajléktalanok, az egyedül élő idősek. Velük a Gyurcsány-rezsim és a szociológiai tanulmányokat író értelmiségi klikk nem törődik, le se sz.rja őket. Nincsenek milliárdos programok, hogy a hajléktalanokat visszavezessék a társadalomba (amik vannak azok porhintés, karácsonyi meleg tea osztogatás), az öregek iránt pedig bűnös közönnyel viseltetik ez a kormány. Pedig ez a cikk is mutatja, hogy a biztonsági eszközök rendelkezésre állnak, és nem is olyan drágák.
  • kvp #8
    "Lehet, hogy a kijelző érzékeli a helyzetét, és a jobb láthatóság miatt hardveresen igazítja a képet, amely megoldás ugye mindig gyorsabb, mint a szoftveres."

    Ez egeszen addig lenne mukodokepes, amig a kep ket oldala azonos meretu. Barmilyen mas esetben a kep aranya megvaltozik es ilyenkor a rendszer kenytelen ujrarajzolni. (a 640x480 es a 480x640 nem ugyanaz)

    Egyebkent aki kepes volt venni a faradtsagot es megnezte a kepen levo chip adatlapjat, az tudja hogy sima 3 tengelyes gyorsulaserezekelokrol van szo, amilyeneket mar nagyon regota lehet kapni. A kepen levo chip is tobb mint egy eve van forgalomban. A dijat meg valoszinuleg azert kaptak, mert mar nem nagyon vannak nemet cegek, akiket dijazni lehetne.
  • Epikurosz #7
    Jelentem, én is tudós vagyok. :-)

    A LOL-lal kapcsolatban:

    Lehet, hogy a kijelző érzékeli a helyzetét, és a jobb láthatóság miatt hardveresen igazítja a képet, amely megoldás ugye mindig gyorsabb, mint a szoftveres.
  • willcox #6
    Sikerült ismét egy rettenetes cikket összehozni.
    A kutatók, mérnökök, stb. ismét mindannyian és egyszerűen tudósok. Ki nem tudós?

    "A Bosch már felhasználta az újítást a BMA 150 típusú gyorsulásérzékelőjében, amely képes arra, hogy a mobiltelefonok kijelzőjének megjelenítését mindig az adott helyzethez igazítsa." - LOL! Az érzékelő maximum pozíciót ad meg, aztán az oprendszer majd elforgatja a képet...
  • balee66 #5
    De szép ez a kép még így kicsibe is :)
  • Cleawer #4
    Mert Boschnak az a fő profilja.
  • Epikurosz #3
    Leesik a laptop - nagy ügy.
    A tolvajokat, zsebmetszőket, gyilkosokat kell érzékelni, arra kell költeni a pénzt, nem ilyen szarságokra.
  • cousin333 #2
    Szenzor, szenzor... de milyen szenzor? Gondolom a MEMS-ekre gondoltak, amik kis méretű elektro-mechanikus szenzorok. És mint ilyenek valamiféle mechanikai dolgot érzékelnek. De ez nem egyenlő a szenzorral, csak egy kis részüket adja.
  • hdo #1
    Miért van olyan érzésem hogy ezt a kütyüt már láttam itt, több hónapja?