Hunter

Újraélednek a gőzautók

Egy svájci mérnök az elmúlt évtizedet a gőzgépek áttervezésével töltötte. A BMW és a Honda is vizsgálja a gőz alkalmazását járműveiben.

Ismerkedjünk meg a gőzenergia modern úttörőjével. A svájci Roger Waller az elmúlt évtizedet a gőzgépek áttervezésével töltötte, modernizálva a gőzmozdonyokat, tisztábbá és kifizetődőbbé téve azokat elődeikhez képest. Átdolgozott gőzgépei Svájc és Ausztria vasútvonalain futnak, egy lapátkerekes gőzhajót hajtanak a Genfi-tavon és hamarosan a holland és indiai vasutakon is megjelennek. Waller felismerte, hogy a gőzmeghajtásban még mindig rengeteg lehetőség lakozik és mérnöki cége, a schaffhauseni DLM segítségével a közutakra is visszahozná az erőforrást.

Ez utóbbi kísérletet egy kis zöld autó testesíti meg, ami jellegzetes gömbölyű ezüstös tartályával és dupla kipufogócsövén kiáramló hófehér gőzfelhőjével már megszokott jelenség Schaffhausen utcáin. A jármű nem rendelkezik a hagyományos gőzgépekre jellemző tűztérrel és kazánnal, ehelyett nagy nyomású gőzt tárol jól szigetelt tartályában, más néven "gőzakkumulátorában".


A DLM gőzautója

Amikor vezetője rálép a gázpedálra, gőz áramlik be a jármű kerekeit meghajtó kéthengeres gőzgépbe. A konstrukció 2006-ban készült el, egy alapelv igazolására. Ennek fényében talán megbocsátható neki, hogy egyetlen feltöltéssel mindössze 10 kilométeres táv leküzdésére alkalmas. Waller jelenleg is dolgozik egy második "thermomobilon", ami sokkal jobb teljesítményre lesz képes. Mivel vízen kívül nincs más emisszió, ezért ugyanolyan környezetbarát, mint egy elektromos autó, és a fejlesztés alatt álló prototípus már teljesítményét tekintve is hasonló szinten fog mozogni, állítja Waller. Közlése szerint mind a megépítést, mind a fenntartást tekintve olcsóbb lesz mint az elektromos autók. "Emellett csak 5 percet vesz igénybe a feltöltése, ami nagy előny" - mondta.

Waller nem dédelget túlzottan nagyszabású terveket, nem akarja sem a belsőégésű, sem az elektromos motorokat kiváltani gőzgépével, viszont eltökélte, hogy bebizonyítja, a tárolt gőz mind műszakilag, mind gazdaságilag életképes. Törekvéseivel nincs egyedül, a BMW és a Honda is vizsgálja a gőz alkalmazását gépjárműveikben, méghozzá az autó motorjai által termelt hő újrahasznosítása céljából. Egy kanadai cég pedig szintén egy gőzakkumulátoron dolgozik, ami nagyban hasonlít Walleréhez, aki tanácsadóként csatlakozott a Calgaryban működő vállalkozáshoz. A kanadaiak szerint eszközük harmadával csökkenti a vele felszerelt jármű üzemanyag fogyasztását, tehát mindent összevetve úgy tűnik a gőz - még ha nem a legszembetűnőbb formájában is - visszatérőben van az utakra.

Waller gőzautó projektje egy téli sítúra alkalmával született, amikor 2004-ben ellátogatott egy alpesi síparadicsomba. Ott meglepve tapasztalta, hogy tilos a kőolajszármazékokkal működő gépjárművek használata, mérsékelendő a káros anyag és a zaj kibocsátást. A helyiek elektromos autókat használtak. Mint számára kiderült, ez a korlátozás számos üdülőhelyen érvényben van, ugyanakkor az elektromos járművekkel való közlekedés elég sok nyűggel jár. Ezek a kisautók drágák, sokáig tart akkuik feltöltése, melyek gyenge teljesítményét a hideg időjárás még siralmasabbá teszi. Wallerben azonnal felmerült a kérdés, vajon hogyan teljesítene egy ilyen környezetben egy gőzhajtású motor?

A gőzautó rendkívül régi technológia. Az első utakat meghódítani szándékozó jármű is ezt a megoldást képviselte, 1920-ra azonban a belsőégésű motor végleg elsöpörte őket. Waller felismerte, ha egy gőzjármű teljesítményben fel tudná venni a versenyt az elektromos autókkal, akkor egyszerűbb működtetésével, olcsóbb előállíthatóságával és üzemeltethetőségével felülkerekedhetne elektromos társain. Egy személyautóban azonban nem fér el a tűztér és a kazán.

2006 augusztusára csapatával beszerzett egy kis elektromos autót, és elkezdték módosítgatni. Az akkukat egy szigetelt gőztároló tartályra cserélték, az elektromos motort pedig egy 100 éves kéthengeres gőzmotor váltotta fel. A hajtómű rendszer, miután feltöltötték gőzzel, minden további nélkül működött már az első kísérletre. Sajnos az eredeti kardántengely nem tudta kezelni a gőzgép által generált forgatónyomatékot, és eltört a tesztek során. A csapat egy erősebb változatot szerelt be és kivitte járművét az utakra.

100 literes, gőzzel és forró vízzel 10 atmoszféra nyomáson telített tartályával a jármű 40 perces utakra volt képes átlagosan 10,5 kilométeres óránkénti sebességgel. Waller nagyon jól tudja, hogy ez elég szegényes teljesítmény még a kis elektromos autókhoz viszonyítva is, azonban részéről kétség sem fér hozzá, hogy a gőztechnika sokkal jobb eredményekre is képes. "Első thermomobilunkat nem is nevezzük prototípusnak, valójában ez egy demonstrátor. Nagyon rövid idő alatt építettük meg, már létező alkatrészekből"

A fejlesztés alatt álló utód "Hot2gO hőtároló autó" néven fut. Esetében a nulláról kezdték az építést, olyan tárolótartállyal ami képes 120 atmoszféra nyomású gőz kezelésére is. Ilyen körülmények között a gőz túlhevített állapotban lesz 400 Celsius fok körüli hőmérsékleten, ami jóval nagyobb energiatárolási képességet ad a tartálynak, azaz a Hot2gO sokkal jobb teljesítményre lesz képes mint előfutára, taglalta Waller, aki már bizonyította, hogy a modern gőzgépeknek megvan a maguk előnye.

Gőzmozdonyai kétszer olyan hatékonyak, mint az 1930-as tervezésűek, gyakorlatilag versenyre kelnek a modern dízel motorokkal is, működés közben fele annyi üzemanyagot fogyasztanak utasonként. Ennek a teljesítmények az eléréséhez Waller az alapoktól kezdte gőzgépei építését, kihasználva az eltelt közel 80 év jelentette fejlődést. A nehéz öntöttvas hengereket könnyűfémből hegesztett egységekre cserélte, a régimódi réz csapágyakat modern görgős csapágyak váltották fel. A kazánok szigetelése is modern anyagokkal történt, valamint a csőrendszer is a mai szabványoknak megfelelőre változott. Tervei szerint ugyanezek a műszaki előnyök fogják jellemezni gőzautóját is.


Ez a II. világháborús német gőzős, egy 52 8055 már Waller átdolgozott gőzgépével üzemel egy svájci vonalon

Bár még nem fejezte be számolgatását, becslése szerint a gőzautó nagyobb teljesítményű, ugyanakkor olcsóbb fenntartású lesz, mint az elektromos autók. Waller szerint az autósok körében is népszerű lesz, mivel feltöltése órák helyett csak perceket vesz igénybe, a gőz pedig egész éjszaka forró marad a speciális tartályban, így reggel minden további nélkül útra lehet kelni a gőzautóval. További előnye, hogy nem igényel karbantartást, a rendszer teljesen zárt és szigetelt, nincs szükség kenőanyagokra.

A legnagyobb problémát jelenleg az okozhatja, hogy nem léteznek gőztöltő állomások, ami Waller számára is komoly fejtörést okoz. Reményei szerint az infrastruktúra hiánya nem lesz hosszútávú probléma. "Gőzt szinte bármilyen energiával elő lehet állítani, legyen az napenergia vagy biomassza" - mondta. "Az üzemanyagcellákkal szemben ez a technológia már készen elérhető, viszonylag olcsó és nagy fejlődési lehetőségek rejlenek benne mindenféle különösebb kutatómunka nélkül". Addig is, míg esetlegesen elszaporodnak a gőzmotorokat ellátó egységek, számos egyéb helyről beszerezhető a gőz. Környezetünkben jó néhány gőzkazán található, például az erőművekben, kórházakban, mosodákban és más kisebb ipari egységekben.

Waller elsősorban az üdülőhelyekre szánja járművét, vannak azonban olyan mérnökök is, akik ennél jóval szélesebb piacban gondolkodnak. A kanadai Clean Power Technologies (CPT) a hagyományos gépkocsi motorok hatékonyságának javítása érdekében vizsgálja a gőztárolást. Elvük szerint a motor hőtöbbletét gőz formájában tárolnák egy akkumulátorban, amit utána használhatnak a motor főtengelyének meghajtására vagy kisebb kiegészítők, például a klímaberendezés működtetésére. Mind a BMW, mind a Honda fejleszt gőzrendszereket, amik közvetlenül hasznosítják a motor hőjét a főtengely meghajtásának segítésére. A CPT rendszere annyival több, hogy a gőzakku segítségével a képződött energia a motor leállítása után órákkal később is felhasználható.

A kanadaiak márciusban szerződést kötöttek a hazánkban is működő német tulajdonú Voith Turbóval energia-visszanyerő rendszerek kifejlesztésére teherautók számára. A tavalyi tesztek azt bizonyítják, hogy a technika akár 40 százalékos üzemanyag megtakarítást is eredményezhet. A BMW és a Honda módszere sem marad el nagyban, a brit Loughborough és a Sussex Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint a hőtöbblet gőzzé alakítása és közvetlen felhasználása 31 százalékos üzemanyag megtakarítást is eredményezhet.

Waller - aki jelenleg a CPT konzulense is - arra figyelmeztet, hogy a gőz és a jelenlegi belsőégésű motorok összeházasítása monumentális feladat lesz. Ezért is próbálja elfogadtatni a nagy gyártókkal saját gőzjármű koncepcióját, annak tudatábank, hogy nem könnyű felkelteni egy régi koncepció iránt a figyelmet, különösen, hogy először még le kell rombolnia a gőzgépekről kialakult régi képet is. A vasúttal elért sikerei fényében azonban úgy véli, miért ne lenne lehetséges hasonlót vagy akár jobb eredményt elérni az utakon is?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lapaleves #56
    szerintem ő valóban kevés az éghajlat megváltoztatásához. sajnos odafentről kell jönnie a jóságnak, pont azért mert az átlagember hülye és nem szívesen adja fel a megszokott életszínvonalat. innentől kezdve a pénz / olcsóság önmagában nem lesz elegendő, bivalyerős állami szabályozás kell.

    mint látható a piac nem fogja tudni ezt megoldani, mert a termelés átállítása már önmagában annyi erőforrást emésztene fel, ami kegyelemdöfésként érné kicsiny bolygónkat. egyszerűen be kellene tiltani az olajat, legalábbis kvótát felállítani a két számjegyű csökkentésre mondjuk 10 évenként.

    az összes álzöld meg tépi a száját, de azért gondolom ők se ősközösségben élnek, fa pedállal tekerve a bambusz pc-t. addig meg inkább csitu van, mindenki benne van a buliban.

    egyébként meg ha jól tudom a szennyezés mértéke leginkább az élettartammal és a gyártás energiaigényével együtt lenne értelmezhető csak, arról meg gondolom nem nagyon vannak infók azon kívül, hogy sok a vas ezekben a dögökben. az illető által megtenni kívánt kilométerek száma sem ismert. ki a sötét?

    "a negyedébe kerülő elektromos autot választana" ezt hol lehet kapni?
  • Justil #55
    de, de, épp hogy kurvára sötét vagy, és (többek közt) a hozzád hasonló emberek miatt tart ott a világ, ahol. mert csak azzal foglalkozol, hogy a te kis szánalmas életedben jó legyen, szívhasd a benzingőzt és érezhesd ahogy dübörög alattad a motor. Magasból lefosod, hogy közben mennyit ártasz a környezetednek, úgy vagy vele, hogy ugyan ki a faszt érdekel mi lesz, úgyis megdöglesz pár évtized múlva, addig meg csak kihúzod valahogy a jelenlegi hozzáállásoddal. Arra nem gondolsz, hogy csak a pénz és az emberi hülyeség az egyedüli két oka annak, hogy léteznek még benzinnel, ill. egyáltalán kőolaj alapon működő gépek.
  • duke #54
    "Az átlagember nem az adot technikához ragaszkodik, hanem az olcsó autózáshoz. Ha megint elkezd elszállni a beninár, úgy válhatnak életképessé a még alternatív meghajtási módok."

    Sajnos nem igaz,az átlag ember egyszeruen HÜLYE,HÜLYE,HÜLYE.Mert ha az olcso autozás lenne a cél,akkor egyértelműen mindenki a negyedébe kerülő elektromos autot választana.Ehelyett olyan szempontok a legfontosabbak,mint az elöbbi hozzászólásban,hogy hallani akarja a motor brrummmmogását.

    "ha ugyanúgy hörög, ám legyen:P "
    bazd meg,vedd fel mp3-ba es játszd le az autohifin,csak ne szennyezd a levegöt. :)
  • Glutamin #53
    Az átlagember nem az adot technikához ragaszkodik, hanem az olcsó autózáshoz. Ha megint elkezd elszállni a beninár, úgy válhatnak életképessé a még alternatív meghajtási módok. Ha mondjuk 1000 Ft lenne egy liter benya (az nem mostanában lesz még), akkor már nem kellen senkit győzködni arról, hogy másképp olsja meg a közelekdését.
  • kvp #52
    "Ki skiegészítés még ide: A dízel-elektromos mzodonyok valóban nem hasonlíthatók a hibrid autókra. Itt elsősorban azért alkalmazzák a tengelyeket hajtó eletromotorokat, mivel így egyszerűbb a hajtás átvitele a kerekekre mint tisztán mechanikus úton. Egy mai dízel-elektromos mozdony kb 3-4000 ezer lóerős teljesítményű."

    Ez megnoveli a rendszer hatekonysagat is, mivel a diesel generator mindig a szamara idealis fordulatszamon mehet, tehat az uzemanyag atalakitasa sokkal hatekonyabb mintha mechanikus atvitelt alkalmaznanak. Ezt kiegeszitve egy energiatarolo egyseggel (aksi) a fekezesi energia is visszanyerheto. Ilyen modern diesel elektromos mozdonyokat hasznalnak pl. japanban is. A masik alternativa vasut eseten a vegyes uzemu mukodes, amikor a mozdony kepes az elektromos halozatrol is mukodni, de van benne akkumulator es diesel generator is. Ilyen megoldast hasznaltak az anno 1925-ben gyartott olaj-elektromos ingensoll-rand-alco-ge mozdonyok is. Ezt a regi technikat kiegeszitve egy modern felvezeto alapu pwm vezerlessel nagyon jo hatasfok erheto el tovabba az energia jo resze fekezeskor visszanyerheto. Nem veletlen, hogy az elso hibrid autok az edison fele elektromos inditomotorral felszerelt ford-t modellek mechanikajat kaptak, mivel ezek tekinthetoek az elso hibrid autoknak. (bar igaz, hogy anno az inditomotorral csak kb. 20 km-t lehetett menni es ekkor a vegsebesseg sem volt tul magas) Az t modellekben felhasznalt motorrol csak annyit, hogy anno edison az elektromos autoihoz tervezte, csak olajlampaba valo benzin volt minden tanyan, mig toltoallomas nem, igy a benzines auto terjedt el.

    Autok eseten egy fix fordulatszamon jaro generator, egy energiatarolo, egy vezerloegyseg es a villanymotorok jelentik az optimalis konfiguraciot. A rendszer elonye, hogy amikor halozat kozeleben van (pl. parkol) akkor halozatrol is toltheto az aksi, mig hosszabb utak eseten a motor/generator par kepes energiat eloallitani. A generator energiaforrasa lehet barmi, akar egy kulsoegesu stirling is, mivel ezeknek jobb az energiahatekonysaguk mint a robbanomotoroknak. (mivel nincs hulladekho es letezik beloluk elhanyagolhato kopasu lineris valtozat is, ez a nasa fele stirling generator)

    ps: Azok az emberek akik most ragaszkodnak a benzines autokhoz ugyanazok az emberek akik anno ragaszkodtak a vandorlo vadaszo-gyujtogeto eletformahoz. Alapvetoen nem lehet oket nagyon meggyozni, viszont ha nem fejlodunk akkor elobb utobb elfogynak az eroforrasok.
  • 12346 #51
    eeE:c

    pedig de. pont nem én fogom tönkretenni az éghajlatot. ahhoz azért kicsit kevés vagyok.
  • 12346 #50
    halál komolyan mondom. miért fájna az neked, ha nekem lenne egy hobbi benzintemetőm? és ne személyeskedjünk, jó?;) pöts. nem mindenki leli örömét saját fingjának szaglászásában, és vezetne hibrid autót x)

    egyébként ha picit kimásznál a kis tarisznyás, alter bölcsész világodból rájönnél, hogy sokan vannak még így. sőt: nagyon sokan egyenesen lexarják mi hajtja a szekeret, mivel kisebb gondjuk is nagyobb annál, mintsem ilyeneken gondolkozzanak:/ és ez nem azért van, mert annyira - szavaiddal élve - "sötét egyének" lennének.
  • 12346 #49
    ha ugyanúgy hörög, ám legyen:P
  • Komolytalan #48
    Így van. A diesel-elektromos mozdonyokban a generátor meg az elektromotor gyakorlatilag a váltót és a kuplungot helyettesíti, mivel az elektromotornál a teljes forgatónyomtaték rendelkezésre áll minden fordulatszám tartományban, ami a diesel motorokra nem igazán mondható el.
  • Glutamin #47
    Ki skiegészítés még ide: A dízel-elektromos mzodonyok valóban nem hasonlíthatók a hibrid autókra. Itt elsősorban azért alkalmazzák a tengelyeket hajtó eletromotorokat, mivel így egyszerűbb a hajtás átvitele a kerekekre mint tisztán mechanikus úton. Egy mai dízel-elektromos mozdony kb 3-4000 ezer lóerős teljesítményű.