Berta Sándor

Úszó számítógépközpontokat tervez a Google

A Google neve lassan egybeforr az ambíciózus projektekkel A cég úgy hozna létre energiát, hogy közben megvédi a környezetet és az internetet is gyorsabbá teszi.

A vállalat még tavaly február 26-án egy olyan szabadalmat nyújtott be, amely lehetővé tenné egész szervertelepek működtetését a tengeren. Az első kísérletek már meg is kezdődtek. A 20080209234-es számú szabadalmi dokumentumból kiderül, hogy a szerverközpontokat pontonokon helyeznék el és mindig ott használnák fel számítási teljesítményüket, ahol arra a legnagyobb szükség van.


A Pelamis prototípusa

A több ezer szervert rackekbe helyeznék, a rackeket pedig konténerben tárolnák és mindig csak a bevetés előtt szerelnék fel őket a pontonokra. Az úszó szervertermek előnye lehet, hogy így könnyebbé válhat a számítógépek hűtése. Ráadásul a működésükhöz szükséges áramot is maguk termelnék meg a hullámok energiájának felhasználásával, úgynevezett Pelamis-gépek segítségével. A berendezéseket a Pelamis Wave Power (PWP) nevű cég gyártja és a jelenleg kapható modellek 140 méter hosszú úszótestekből állnak. Ezeket az eszközöket a szerverközpontok oldalán és háta mögött helyeznék el. Egyetlen Pelamis-gép teljesítménye 750 kilowattóra, ennek 25-30 százalékát képes megtermelni. A berendezéseket dízelaggregátorokkal egészítenék ki.

A pontonokat a parttól 5,5 és 13 kilométer közötti távolságra helyeznék el, és horgonnyal rögzítenék őket a tengerfenékhez. A kis létszámú szakember által rendszeresen felügyelt szervereket egy kábel kötné össze a szárazföldön található számítógépközponttal. Az ellátásukról csónakok, hajók vagy helikopterek segítségével gondoskodnának. De felmerült egy, a pontonok szélén létesítendő helikopter-leszállóhely ötlete is.



Az új központok alkalmazásának szóba jöhető helyszínei lehetnének például a katasztrófa sújtotta, a lakott területekről távol fekvő és a parti területek, valamint lehetővé válna, hogy az erőforrásokat a felhasználók közelébe juttassák, lerövidítsék az adatátviteli utat. Az úszó szerverközpontok elhelyezhetők lennének tavakon és folyókon is. A megoldásnak van egy további előnye is: nemzetközi vizeken semelyik államnak sem lenne felette felügyeleti joga.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chm #48
    Google megfigyel minket az égből, a böngésződből, leveleidből, most a "nemzetközi" vizeket is szemléli, érdekes.... (meg az is hogy dízel üzemű is egyben a technika.... :D )
  • shaba23 #47
    "A cég úgy hozna létre energiát, hogy közben megvédi a környezetet és az internetet is gyorsabbá teszi."
  • Commandante #46
    "A több ezer szervert rackekbe helyeznék, a rackeket pedig konténerben tárolnák és mindig csak a bevetés előtt szerelnék fel őket a pontonokra."

    Ha van egy csepp eszük, akkor a konténereket inkább úszó atomerömüvekre pakolják fel, kiviszik nemzetközi vizekre, és azt csinálnak a náluk lévö adatokkal, amit akarnak.
  • torcipepe #45
    a húde nagy élettapasztalatod inkább azt taníthatta volna meg neked, hogy a cégek, főleg az óriásvállalatok nem úgy működnek, mint mi egyszerű földi halandók.
    pl néhány napja az M$ is feloszlatta az Age Of sorozatot készítő csapatot, pedig nem kis név volt, sokat hozhatott volna a konyhájukra.
  • BlackRose #44
    :) Nem azt mondtam, hogy hülyeségre költenéd mert mi az, hogy hülyeség, az értékek relatívak tehát ami A-nak hülyeség az B-nek nem és fordítva. Én itt hatékonyság növelésről beszélek, röviden elfogyasztod vagy befekteted, nullával vagy valamivel járul hozzá a hatékonyságodhoz. És ha ezt vesszük figyelembe akkor igen minden ember ez szerint viselkedik csak a küszöb nem mindenkinél van egy helyen. Ha könnyen szerzed akkor nagyobb a valószínűség, hogy fogyasztás lesz a vége nem pedig hatékonyságot növelő beruházás. Különben egy pl. amikor ilyen évi ráadást kap az ember a fizetése mellé vagy hasonló szinte 90% biztos, hogy valami extra cikket vásárol (fogyasztás) és nem fekteti be hatékonyság növelés érdekében.
  • Tetsuo #43
    BlackRosenak teljesen igaza van. Ha ez a nagykutyak kozul boki vkinek a csoret, akkor hiaba minden liberalis maszlag.. game over.
    Amugy a Google teljesen 1utt mukodik az USA kormannyal, ez nagyon jo mindket felnek.. a ceget nem cseszegetik semmivel, fejlodese jot tesz a gazdasagnak, adatbazisa pedig aranybanya a CIAnek pl.
  • Epikurosz #42
    Tudtommal a Sealand-i csávó is szervereket akart befogadni. Nem tudom, most hogy áll a dolog.
  • BCS pixel #41
    100%, hogy nem hülyeségre költeném. Nem minden ember könnyelmű.
  • BlackRose #40
    Valószínűleg nem, de összeszerelhető a részeiből a nemzetközi vizeken.
  • A1274815 #39
    Hát azért ez nem biztos.