Hunter

Veszélyes anyagok és alkalmatlan alkalmazottak

Hogyan tarthatók távol a mentálisan alkalmatlan kutatók a világ legveszélyesebb organizmusaitól és a tömeghisztéria kirobbantásától? Az USAMRIID nem tudja a választ.

"Az egyénnek mentálisan ébernek, szellemileg és érzelmileg stabilnak, megbízhatónak, fizikailag felkészültnek és instabil egészségi állapottól mentesnek kell lennie" - olvasható az Egyesült Államok hadseregének szabályzatában, ami a halálos vírusokkal, baktériumokkal és toxinokkal dolgozó tudósaikat illeti. Mindez azonban elég nehezen összeegyeztethető azzal a képpel, ami a néhai Bruce Ivinsról, az USAMRIID kutatójáról kezd kibontakozni, akit öt ember meggyilkolásával vádolnak a 2001. októberi anthrax támadások kapcsán.

A marylandi Fort Detrickben működő USAMRIID (az Egyesült Államok Hadseregének Fertőző Betegség Gyógyászati Intézete) a világ legveszélyesebb kórokozóit tudja kapui mögött, itt dolgozott Ivins, akiről az FBI nyomozása kiderítette, hogy igen zaklatott pszichiátriai múlttal rendelkezett, melynek betetőzése múlt hónapban végrehajtott öngyilkossága volt. "Még a Celexával (egy antidepresszáns) és a tanácsadással sem sikerül leküzdenem a depressziót. Ez elég kellemetlen. Ami azonban IGAZÁN ijesztő az a paranoia" - olvasható az anthrax vakcinát kutató tudós egyik barátjához írt 2000. júniusi emailjében.

Az emberben azonnal felmerül a kérdés vajon hogyan engedhették, hogy egy ilyen mentális problémával küzdő ember anthrax-szal dolgozzon? A 2001-es támadások előtt az USAMRIID szűrővizsgálata csak biztonsági ellenőrzésekből és egy orvosi értékelésből állt. 2003. óta az intézet elindított egy biológiai személyi megbízhatósági programot, amit a múlt hónapban közzé tett katonai szabályzatban írnak le. A New Scientist által megkérdezett szakértők szerint azonban még ez is bőven hagy kívánni valót maga után.

Az egyik probléma, hogy az értékeléseket általában egy belső felügyelő végzi, aki nem csak híján van a pszichiátriai tapasztalatoknak, de mint kolléga sem feltétlenül akar belemélyedni a személyes problémákba. "Ezeket az értékeléseket független álláspontból kellene elvégezni" - érvel Gary Hazlet, aki korábban a hadsereg John F. Kennedy Különleges Hadviselési Központja és Akadémiája kötelékében dolgozott pszichológusként, jelenleg egyéb intézetek alkalmassági vizsgálatain dolgozik.

Egy független klinikai pszichológus jóval hatékonyabb szűrővizsgálatokat végezne, mint a belső szakemberek, mivel több olyan speciális tesztet is el tudna végeztetni az alkalmazottakkal, amik hatékonyabbá tennék az értékelést. Az egyik ilyen személyiségteszt a több mint 500 kérdéses MMPI (Minnesota Multiphasic Personality Inventory), amit a pszichiátriai problémákkal rendelkezők beazonosítására használnak, segítségével kimutatható többek közt a paranoiára és depresszióra való hajlam is.

Természetesen az MMPI sem tévedhetetlen, de bizonyítottan jobb eredményeket ad, mint egy egyszerű elbeszélgetés. A pszichológusok az USAMRIID rutin újraértékeléseinek gyakoriságát is aggályosnak tartják, ezekre ugyanis csak ötévente kerül sor. "Öt év alatt sok minden történhet" - szögezte le Leaetta Hough, egy nukleáris létesítményeknek dolgozó konzultációs cég vezetője. Hough az USAMRIID számára három évet javasol, a szakértők többsége szerint azonban ennél is gyakrabban kellene vizsgálni az alkalmazottakat, ahogy az több más veszélyes anyagokkal dolgozó labornál a gyakorlatban is működik. Az atomfegyver kutatásokat végző Los Alamos Nemzeti Laboratóriumnál például évente végeznek szűrő vizsgálatokat, és háromévente elvégzik az MMPI tesztet is.

Az USAMRIID nem kívánt reagálni a kritikákra, csupán annyival kommentálták, hogy a hadsereg felülvizsgálja a szűrési procedúrákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HabibX #17
    Tisztelt Munkatársunk!

    Kérjük hogy a tesztet küldje el SMS-ben a megadott telefonszámra
    Köszönjük USAMRIID
  • hugi_0 #16
    Ha felevente csinalsz egy tesztet, a 3ik alkalommal mar a felet memoriabol irod !? :)))
  • Praetor #15
    Sajna kis hazánkban is eléggé sötét az átlagember. Ez a "fejlett" társadalmak jellegzetessége lehet. Addig specializálódik mindenki, hogy az általános műveltség szintje a nullához konvergál.
  • rolika #14
    12 majom rulz :)
    abban is egy ilyen nyomi szabadította el a vírust a reptereken
  • Piel #13
    Érdekes az az Amerikai "öntudat" amikor a hősük (a filmekben) megmenti az egész világot a pusztulástól. Hát ezek lennének a hőseik akiket a filmekben bemutatnak? Hmmm... Nem szeretném, hogy bármi közöm legyen hozzájuk, vagy akár a családomnak is. Láttam a TV-ben egy-két hétköznapi ember válaszát hétköznapi kérdésekre. Szörnyű válaszok voltak. Ha ilyen a szint az utcán, akkor ilyen lehet a szint azoknál is akiket ők tudósoknak mondanak. Ehhez már csak az a tudat párosul, hogy Magyar kutatóorvosaink (sereg) egy sátorban csinálják végig szinte ugyanazt amit ők a nagy épületben. Órák alatt sátorkörülmények között azonosítanak fertőző és veszélyes vírusokat és állítják össze a védőoltás összetevőit.
    Megvan a véleményem! Ha már pénzem nem lehet. Szerintem.
  • Praetor #12
    Nahh, anno mekkora pánik volt, hogy antrax, meg hogy terrortámadás. Pff...
    Most meg itt ecsetelgetik, hogy egy pszichiátriára való kutató a ludas...

    Holnap meg megint jönnek, hogy "terrorista!" (vö. középkori "boszorkány!" felkiáltással), és egy terror ellenes 50milliárd dolláros mindenkitellenőrzős rendszerrel. Ez nemhogy bűzlik, de gyomorforgató.
  • kow83 #11
    Durva kérdésfelvetés :)
  • valamit #10
    "A pszichológusok az USAMRIID rutin újraértékeléseinek gyakoriságát is aggályosnak tartják, ezekre ugyanis csak ötévente kerül sor."

    Ez egy kicsit durva :) Öt év alatt háromszor megkattanhat, meg vissza. Szerintem ilyen vagy félévente kellene. Most az az 500-as teszt egy ilyen pozícióban nem akkora eszméletlen megerőltetés félévente, nem?
  • HabibX #9
    Ha kiszűrik a zseniket, ki fogja előállítani ezeket a dolgokat?
    ???
  • Pares #8
    Szerintem ez a USAMRIID a megfelelő hely neked...