Alex

Hat új Nikon fényképezőgép

A Nikon hat új kompakt fényképezőgépet mutatott be, az S610, az S610C, az S710, az S560, az S60 és a P6000 modellt, melyek között mindenki talál kedvére valót.

Nikon S610C és S610

Az S610C és S610 10 megapixeles felbontással és 4x-es zoom optikával lettek ellátva, melyet éles kontúrokkal tagolt alumínium vázba helyeztek el. A cég sajtóközleménye szerint a kategória legrövidebb indítási idejével büszkélkedhetnek, a testvérek között lévő eltérés pedig aprócska: az S610C támogatja a vezeték nélküli helyi hálózati csatlakozást, így a képek egyszerűen feltölthetők az internetre. Kompatibilis a WPS (Védett Wi-Fi beállítás) szabvánnyal, mely biztonságos kapcsolódást kínál Wi-Fi routerekhez.

Mindkét gép számos automata funkciókat kínál, például - a COOLPIX modellek közül elsőként - a motívumprogram-választót. Ebben a beállításban a fényképezőgép önmaga kiválasztja a megfelelő témamódot, például a portré, a tájkép, az éjszakai vagy a közeli módot. A mozgó témák, például gyermekek vagy háziállatok fotózása rendkívül egyszerű az "aktív gyermek "mód használatával, amely automatikusan megtartja a mozgó téma élességét. A mosoly mód automatikusan elkészíti a képet, amikor a portréalany mosolyog,

Klikk ide! Klikk ide!

A képek komponálását 7,62 centiméteres TFT-monitor és négy, a képek elmosódását gátló funkció segíti: A lencsetag-mozgatásos rázkódáscsökkentés (VR), a nagy ISO érzékenység (legfeljebb ISO 3200 egyenértékig), valamint a legjobb kép kiválasztása és a mozgásérzékelés funkció. A S610C fekete színben lesz kapható szeptembertől, 319 eurós javasolt kiskereskedelmi áron. A S610 ezüst és vörös színben lesz kapható augusztus 29-től, 299 eurós javasolt kiskereskedelmi áron.

S710

A kiadott marketinganyag szerint a gyártó szándéka a gép tervezésénél az volt, hogy a gép külső megjelenése erőt sugalljon, váza ezért rozsdamentes acélból készült. Ennek ellentmond, hogy funkciói és mérete révén ez a modell azok számára ideális, akik aprócska, elegáns fényképezőgépet keresnek. A S710 már 14,5 megapixeles felbontásra. 3,6x-es optikai zoomja pedig 28 mm-es nagy látószögre képes. Négy expozíciós módja (P/S/A/M) lehetővé teszi, hogy a fotós eldöntse: maga szabályozza a fényképezőgép beállításait, vagy a gépre és az automatikus motívumprogram-választóra bízza a feladatot. Szintén tartalmazza a már említett négy elmosódásgátló funkciót.

Klikk ide! Klikk ide!

Akár 12 kép/mp sebességű sorozatfelvételre képes, érzékenység-tartománya pedig ISO 12 800 egyenértékig állítható. Az arc-prioritásos AF funkciónak köszönhetően a gép egyszerre 12 arcot is felismer a képen, így a csoportképeket nehéz lesz elrontani vele. LCD-je szintén 7,62 centiméteres képátlójú. A S710 fekete, ezüst és vörös színben lesz kapható szeptember közepétől, 329 eurós javasolt kiskereskedelmi áron.

Nikon S560

A S560 10 megapixeles felbontással, 5x NIKKOR zoom objektívvel és nagyméretű, 6,86 centiméteres, széles megtekintési szögű TFT-monitorral rendelkezik. Tervezésekor a könnyű használhatóság volt az elsődleges szempont, a gép számos funkcióval teszi könnyebbé a fotós életét. A nagy érzékenységnek köszönhetően szinte minden helyzetben lehet fényképezni vele - más kérdés, hogy a képzaj helyett részletvesztést kapunk.

Klikk ide! Klikk ide!

Az automatikus motívumprogram-választó magától választja ki a megfelelő beállításokat, például portré, tájkép vagy épp gyors akció fotózásakor. Mosoly módban a gép érzékeli az emberi arcot a képen, beállítja a megfelelő élességet, majd automatikusan kioldja a zárat, amikor a portréalany mosolyog. Még egy pislogásra figyelmeztető jelzés is megjelenik, ha a portréalany esetleg pislog a felvétel elkészítésekor. Az alumínium vázas gép három színben lesz kapható augusztus végétől, ezüst, piros és fekete, várható ára 249 euró lesz.

Nikon S60

Az eddigiekhez képest minőségi ugrást jelent az S60: a gép nagyméretű, 8,89 centiméteres LCD-monitora érintőképernyővel van felszerelve. A váz alulsó panele alumínium, a hullámvonalas kialakítás pedig a jó fogást célozza. A modell 10 megapixeles felbontásra képes, zoom objektívje 5x-ös nagyítást tud. A gép a cég tükörreflexes gépeihez kifejlesztett EXPEED képfeldolgozó rendszerét kapta meg. Ebben is jelen van az automatikus témaválasztó és arcfelismerés, illetve a képek elmosódását gátló funkciók. A fényképezőgép videó és időzített videofelvétel funkciója 30 kép/mp sebességű, 640x480 képpont méretű videót készít. A fényképezőgép több színben lesz kapható, várhatóan 2008. szeptember végétől. Javasolt kiskereskedelmi ára 349 euró.

Klikk ide! Klikk ide!

Nikon P6000

A COOLPIX Performance sorozat új csúcsmodellje, ez az első Nikon gép, amelyben beépített GPS is helyet kapott. A könnyű váz elülső panelje magnéziumötvözetből készült. A design része a tükörreflexes gépeket idéző markolat, a kezelőgombok felhasználóbarát elrendezése, valamint a 6,86 centiméteres TFT-monitor. A kezelőgombok elrendezése figyelembe veszi az ujjak természetes mozgását fényképezés közben. A 13,5 tényleges megapixeles felbontást nagy látószögű, 2 ED üvegelemet is tartalmazó, 4x-es zoom NIKKOR objektív (28-112 mm), valamint EXPEED képfeldolgozó rendszer egészíti ki. A beépített GPS, a RAW fájlformátum támogatása és az integrált Ethernet-csatlakozó jóvoltából a cég szerint ez az egyik legfejlettebb kompakt fényképezőgép a piacon.

A képek elmosódását három funkció gátolja meg. A lencsetag-mozgatásos rázkódáscsökkentés (VR) használata olyan érzés, mintha három lépésközzel rövidebb záridőt alkalmazna a fotós. A zajcsökkentő technológia akár ISO 6400 egyenértékű érzékenység beállítását is lehetővé teszi. A legjobb kép kiválasztása funkció bekapcsolásakor pedig a gép egymás után 10 képet készít ugyanarról a témáról, majd kiválasztja közülük a legélesebb felvételt, és automatikusan azt menti. Ez különösen makrofotózásnál hasznos segítség, hiszen a fényképezőgép bemozdulása ekkor a legvalószínűbb.

Klikk ide! Klikk ide!

Az expozícióvezérlés szabadságát négy választható expozíciós mód (P/S/A/M) biztosítja, amelyekkel a fotós finoman hangolhatja a beállításokat, vagy épp a gépre bízhatja ezt a feladatot. 15 motívumprogram áll rendelkezésre, a színes szűrők használatát pedig hatféle különleges színeffektus bekapcsolásával lehet utánozni. Az arc-prioritás mód max. 12 arcot ismer fel egy képen, így a portrék és a csoportképek egyaránt szépek és élesek lesznek. Ha pedig "vörösszem-hatás" jelenne meg valamelyik képen, a beépített korrigáló a felvétel készítésekor bekapcsol, és automatikusan kijavítja a zavaró jelenséget.

A D-Lighting automatikusan természetessé teszi a képeket, megmentve a túl erős ellenfényben vagy elégtelen megvilágításnál készült felvételeket. A torzításcsökkentés segít abban, hogy a kép pontosan adja vissza a témát, mert kiküszöböli a nagy látószög használatakor a kép szélein jelentkező torzulást. A gép videofunkciója hangos videofelvételt készít, lletve időzített videó rögzítésére is képes legfeljebb 640x480 képpont felbontással és 30 kép/mp sebességgel. Utazás közben a fényképezőgép beépített GPS-funkciója "geotag"-információval látja el a képfájlokat, így a képek készítési helye pontosan megjelölhető.

Az új modell szeptember közepétől lesz kapható, javasolt kiskereskedelmi ára 499 euró.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kjasfhasdfasd #14
    ja igen, bocs, kimaradt, állítólag az oly e410-et 60.000-ért adják nemsokára az egyik nagy áruházláncban. (reklámújságukban láttam)
  • kjasfhasdfasd #13
    panasonic lx3-nak is van <kép>
    de nem értem, mintha ennek a gépnek alapból lenne:

    vagy mi az ott felül?
  • Flashy #12
    hát én is pont ezért kérdezem, hátha tud róla valaki, mert nem sok értelmét látom így. aztán biztos én látom rosszul mert itt nagyon sokan mindenhez értenek, majd elmagyarázzák :)
  • humaninsect #11
    dehogynem sok, főleg hogy a panasonic lx3 (arról van már hír itt?) igaz, hogy kevesebb mm-en, de 2.0-2.8 tartományban mozog. Ami már faszányos.

    Több fotós is leszólta amúgy, hogy ilyen nevetséges a vége - főleg ha a vetélytárs Canon G9-hez hasonlítjuk, ami 4,8 körül végez telében, igaz nem 28-ról idnul, na majd a g10 egy hónapon belül.
  • humaninsect #10
    az ilyenek nem fixek? azaz 28mm aztán ha zoomolsz akkor szopó :)
  • Flashy #9
    és kézzel tekeréssel zoomolom találomra? vagy a vakupapucson keresztül vezérli a gép? elég furának tartom, ilyet még nem láttam sehol, és igazából ezt a fényképet se találom máshol neten erről a gépről. utólag feltehető EVF-es gép volt már valamelyik cikkben, de annak egyáltalán nem volt kukucskálós keresője, ennek meg még az is van...
  • kjasfhasdfasd #8
    A Nikon P6000-nál komoly a 2,7-5,9? A vége nem sok picit?
  • Loál János #7
    Nem hülye, lusta cipelni.
  • Loál János #6
    Külső, optikai kereső.
  • Cat #5
    Hülye az, aki manapság aki 500 euróért (120e forintért) kompakt fényképezőgépet vesz, ennyiért már kijön egy belépőszintű tükörreflexes, két optikával.

    (Azzal nem is számolva, hogy ami kinn 500 euró, az nálunk jóval több, mint a pénzt simán átváltva.)