Hunter

Egy új dimenzió nyomában

A jelenleg ismert világegyetem három térbeli és egy időbeli dimenzióból áll, azonban elméletileg ennek akár a sokszorosa is létezhet. A Virginia Tech Villamos- és Számítógép Mérnöki Karának kutatói pontosan egy extra dimenzió felfedezésén dolgoznak.

"Mi azt az elméletet kutatjuk, mely szerint a világegyetem rendelkezik egy alig észlelhető ötödik dimenzióval is" - magyarázta Michael Kavic, az egyetem hallgatója, aki John Simonetti fizikus professzor védnöksége alatt dolgozik a projekten. "Ez az plusz dimenzió felgombolyodik, olyan állapotba, mint amilyen az univerzum az ősrobbanás idején volt." A kutatócsoport apró kezdeti, más néven primordiális fekete lyukakat keres, amik ha felrobbannak, a Földön is észlelhető rádió impulzust hoznak létre. Ezeket a kis mérető, elvileg aszteroida nagyságú fekete lyukakat azért hívják primordiálisnak, mert a világegyetem kezdete utáni első másodperc töredékeiben keletkeztek.

A fekete lyukak idővel elpárolognak, tömeget vesztenek, ezáltal összezsugorodnak. Elméletileg egy, a plusz dimenziónál nagyobb fekete lyuk a dimenzió köré tekeredne, mintha egy vastag gumiszalagot tekernénk egy öntözőcső köré. Amikor a fekete lyuk elkezd zsugorodni, olyan vékonnyá nyúlik az extra dimenzió körül, hogy egyszer csak elszakad, robbanást hozva létre, ami egy rádió impulzust eredményez. A Virginia Tech csapata egy 8 méteres hullámhosszú rádióteleszkóp felállításán dolgozik Montgomery megyében, amivel a fent leírt impulzusok után kutathatnának egészen 300 fényévnyi távolságban. Észak-Karolina délnyugati részén már működik egy hasonló műszer, ami hónapok óta keresi a robbanások jeleit. A két távcső elsősorban egymás igazolására szolgál.

"Számos dolog idézhet elő rádió hullámokat, az egyik ilyen a kezdeti fekete lyukak robbanása" - mondta Simonetti. "Alapvetően egy különleges, nagy energiájú robbanást keresünk, ami rádió hullámokat hoz létre. Ha egy impulzust mindkét műszer egy időben észlel, az már jó jel arra nézve, hogy valami valósról beszélünk, nem pedig egy ember által létrehozott interferenciáról."

Sokan feltehetik a kérdést, mire jó egy plusz dimenzió kutatása, pláne egy olyané, ami ilyen parányi? Az egyik ok a húrelmélethez kapcsolódik, a fizika azon területéhez, ami szerint a világegyetem alapvető építőelemei kis anyaghúrok, melyek úgy rezegnek mint egy gitár húrjai, különböző harmóniákat hozva létre. "A húrelméletnek szüksége van a plusz dimenziókra ahhoz, hogy következetes elméletté váljon" - magyarázta Kavic. "A húrelmélet legalább 10 dimenziót feltételez, mi azonban csak egy extra dimenziós modellekben gondolkozunk."

A teoristák szerint a plusz dimenziók észlelésére a Svájcban épülő Large Hadron Collider részecskegyorsító lesz igazán alkalmas, amihez már olyan sok felfedezést társítottak, legutóbb például az időutazás lehetőségének bizonyítását olvashattuk. A Virginia Tech csapata bízik benne, hogy a rádiócsillagászat segítségével is megtalálják a plusz dimenziójukat, ami jóval egyszerűbb és olcsóbb vállalkozás, mint az LHC. A keresés legalább 5 éven át fog folyni. Kavic szerint ha sikerül bizonyítékot találniuk egy extra dimenzióra, az forradalmasíthatja a térről és időről alkotott nézeteinket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #353
    Kívánom, hogy Húsvét ünnepe világosítsa meg elmétek, és melegítse fel szívetek!
  • dez #352
    /off
    Pénzért vásárolható VIP tagság esetén lehet szerkeszteni.
    Ez mondjuk, tehát hogy pénzért jár a szerkesztés, roppant furcsa, tekintve, hogy az SG 10x látogatottabb site, mint mondjuk a HWSW vagy a Prohardver (így a reklámbevétel is hasonló arányban nagyobb lehet), amiknél alapból jár...
  • physis #351
    OFF (= Re: "hozzászólások utólagos szerkeszthetősége")

    Ezt két más megoldással lehetne helyettesíteni, kiváltani:
    * Szerkesztési előnézet (a Wikipédia "Show preview" funkciójához hasonló)
    * Egy teszt-topic, külön arra célra fenntartva, hogy a kényesebb (hosszabb, linkeket, makrókat, formázásokat, képeket tartalmazó hozzászólásokat először ide lehessen beküldeni). Olyasmi, mint a Wikipédia Sandbox-ja (Homokozó).

    Úgy tudom, szerkesztői előnézet nincs az SG-n, de viszont van teszt-topic, én is azt használom, mert egyetlen törött link vagy rösszul lezárt makró is teljesen tönkreteheti a hozzászólást.
  • dez #350
    És kit érdekel, hogy te mit tagadsz? Félre ne érts, nem személyeskedni akarok, csak arról van szó, hogy az tényleg nem számít, hogy te szíved szerint mit tagadsz. Esetleg ha nagyon alaposan alátámasztanád (de nem simán klasszikus fizikával). De az, hogy "áh, gyerekek, ezt csak sci-fi, nem más", hát ez nem sok.
  • dez #349
    Kösz, de tudom, mi a kvantummechanika válasza. Én olyasvalaki válaszára voltam kíváncsi, aki szerint a kvantummechanika hülyeség.

    És akkor ez még mondjuk magyarázható valamilyen egyszerűbb hullámmal, de ahol pl. már fénysebességnél gyorsabb információ-átadódásról van szó, nos ott már érdekesebb a helyzet.
  • dez #348
    "4D használjuk akkor az azt sugalja, mintha lehetne akár 5D is a térben..."

    Csak a számodra, mivel félreértelmezed. A dimenzió irányt jelent, nem feltétlenül a hétköznapi fogalmaink szeinti térben.

    Mellesleg lehet akár 22 dimenziós is a világ, nem tudhatjuk, legalábbis egyelőre.

    "Pedig nekem is szimpatikusnak tünt, mindaddig amig nem származott belölle a sok sületlenség..."

    Miféle sületlenségekre gondolsz? Mi alapján mondod valamire, hogy sületlenség?
  • dez #347
    Tőlem akár csöndben is maradhatsz, nem esek kétségbe tőle. :)
  • dez #346
    A klasszikus fizikának is megvannak az ellentmondásai, illetve ellentmondás van közte és az objektíven észlelhető valóság között...

    A valóség egészét meg nem ismerjük, így nem tudjuk eldönteni, hogy egy az elménk (főleg ha klasszikus fizikában gondolkodik csak valaki) számára ellentmondásnak vagy lehetetlennek tűnő dolog valóban az-e, csak miután kísérletileg ellenőríztük, vagy néha még akkor sem.
  • toto66 #345
    műfajt
  • toto66 #344
    Igen de ha megfigyelted pont a "sci-fi" rajongók gondolnak bele hamis dolgokat, és az "ösznépi butítás" rájátszik erre...
    Egyébként a "sci-fit" szeretem mint irodalmi műfajt, csak nem keverem a valósággal, épp úgy mint szépirodalmi, vagy esetleg kommersz művet sem...