Alex

Cyber-shot H10, minőségi kompakt a Sonytól

A Sony bejelentette az alig néhány hónapja bemutatott DSC-H3 utódját, mely mindent tartalmaz, amire egy kompakt gépnek szüksége lehet.

A 8,1 megapixeles CCD lapka elé egy 10-szeres optikai zoomos (38 - 380mm, F3.5/F4.4) Carl Zeiss Vario-Tessar objektívet helyeztek, így a cég sportesemények, családi ünnepségek és minden olyan esemény megörökítésére ajánlja, ahol a közelképek fontos szerepet játszanak. Mivel nincs rajta még átnézeti kereső sem, különösen fontossá vált a hátsó LCD: a 3 collos képátlójú kijelzőn 230 ezer képpont van. A nagy fókusztávolságú lencsék miatt kiemelt hangsúlyt kap a kézremegés kiküszöbölése, ami a Super SteadyShot optikai képstabilizátor bekapcsolásával és a maximálisan ISO 3200-ra állítható érzékenység segítségével érhető el. A Sony sajtóanyagában külön kiemelik a nagyteljesítményű vakut, de ennek megitélése majd a tesztek feladata lesz.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Cyber-shot H10-nél nem spóroltak az automatikák beépítésével, melyek révén a géppel kezdőknek is nehéz gyenge képminőségű felvételt készíteniük. Például az arcfelismerő technológia nyolc emberi arc észlelésére képes egyetlen jeleneten belül, s az ennek vezérlésével szabályozott fókusz és expozíció automatikusan szebb portrékat eredményez. Akciódús pillanatok megörökítéséhez a Sportfotó üzemmód kínál rendkívül nagy zársebességet folyamatos prediktív autofókusszal kiegészítve, amely minimális zárkéséssel teszi lehetővé a gyorsan mozgó jelenet megörökítését.

Ellenfényben álló vagy nagy kontrasztú témáknál a dinamikatartomány-optimalizáló (DRO) segít a nagy fényerejű és az árnyékos felületek részleteinek feldolgozásában. Ezenkívül rendelkezésre áll még számos, készüléken belüli retusálási lehetőség, például a vörösszem-csökkentés vagy a képfinomítás, melyekhez nincs szükség számítógép vagy külön szoftver használatára. Videófelvételi képességei teljesen átlagosak, 640 x 480-as felbontásban 30 FPS sebességgel rögzíthetünk mozgóképeket.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A fotók közös nézegetését érdekes lejátszási funkciók teszik élvezetesebbé: diavetítés üzemmódban például többféle zenei aláfestés közül lehet választani, de hozzárendelhetők a képekhez egyéni zenei fájlok is, melyek a készülékhez csatlakoztatott számítógépről tölthetők át. Nagyfelbontású tévékészülékhez csatlakoztatva Full HD látvány érhető el. Belső memóriája 31 MB, amit Memory Stick Duo vagy PRO Duo kártyával egészíthetünk ki. A gép egy zsebben vagy kézitáskában is kényelmesen elhelyezhető, mérete 106 x 68.5 x 48.9 mm, tömege akkumulátorral 381 gramm. Európában március végétől kerül a boltokba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Timber #16
    Es ennek is annyira ratyi kepminosege lesz mint a H9-nek? :D
  • smv #15
    EVF
  • babajaga #14
    Milyen kereső van az ilyen 10-12x-es zoomú gépeken, többek között épp a Sony korábbi gépein?
  • AljasGetto #13
    Aham...és milyen keresőt teszel egy 10x zoomátfogású kompakt gépre?
    a. "sima" kereső, ami csak zoom nélkül egyezik a azzal, amit fotózól, szóval felejtős
    b. olyan, ami vele zoomol az optikával: na azt megnéném, ha csinálnának egy olyat, ami bírná követni 10x zoomig...
    c. a digitálissal az a baj, hogy leginkább pont azért kellene a kereső, mert a kijelzett képnek van késése, és egy gyorsabban mozgó témánál (pl. egy repülőgép, ha már van ekkora zoomod) már ez gondot okozhat - és a mai gép hátulján lévő nagy kijelzőkkel amúgy sem szokott gond lenni még erős fényben sem
    d. tükörreflexes, na ez okés lenne, csak akkor már más kategóriában járunk...

    Amúgy meg nem értem a fintorgást: ez egy KOMPAKT gép, ami arról szól, hogy akár ott van mindig nálad, meglátsz valamit, lefotózod, elteszed a géped, mindezt pillanatok alatt, és készítettél vele egy elfogadható képet. Elég lenne egy exponáló gomb rájuk, de mivel szoftveresen nem áll semmiből beletenni a parasztvakító zenei aláfestést sem, ezért ezzel (is) próbálnak jobbnak mutatkozni a konkurenciánál.

    Én most egy Canon SX-100-at használok, természetesen meg vannak a korlátai, ilyen picike optikáktól nem kell csodát várni, de gyorsan, kényelmesen lehet használni, és az optika szélső állásainál is tűrhető a képe.

  • G_ArchAngel #12
  • babajaga #11
    Semmiféle közvéleménykutatást a fényképezőgépgyártók soha nem végeztek.
  • babajaga #10
    Nem kell ahhoz profi fotósnak lenni hogy valaki felfogja a kereső előnyeit. Autót is lehet visszapillantótükör nélkül vezetni.
  • magyarvok #9
    Már miért lenne szomorú?
    Az emberek nagy része nem akar profi fotós lenni, nem érdekli őket ez a téma, csupán meg akarják örökíteni életük fontos eseményeit.
  • babajaga #8
    Ezek szerint a fényképezőgépet használók 80%-ának fogalma sincs alapvető fotós ismeretekhez. Szomorúúúú!
  • MolniGee #7
    Csináltak biztos közvéleménykutatást, hogy használják e az emberek a kukucskát, és mivel kb 80% nem használja, ezért nem rakják bele.

    Lassan kivesznek minden jót a gépekből, és rakna bele helyette vigyor felismerőt, meg zenei aláfestést, meg 10megapixelt, meg iso 3200at....