Alex

Nyolc új Panasonic fényképezőgép

Több termékvonalát is frissítette a Panasonic a PMA alkalmából, bárki által használható apró, divatos kompaktok özönét zúdítva a piacra.

Panasonic DMC-TZ5 és DMC-TZ4

A 9,1 megapixeles DMC-TZ5 és a 8,1 megapixeles DMC-TZ4 modellek 28 mm-es nagylátószögű Leica DC objektívet tartalmaznak 10x-es optikai zoommal (35 mm-es filmes megfelelője: 28-280 mm). A gyártó ezeket kis méretűk alapján utazáshoz és persze mindennapi felhasználásra ajánlja.


A hátsó LCD képernyő 460 000 képpont és 7,7 cm a TZ5, illetve 230 000 képpont, 6,4 cm a TZ4 esetében. A kijelző 11 lépcsőben állítja be a fényerejőt, hogy a megjelenítés minden szituációban optimális legyen. A Venus Engine IV képfeldolgozó rendszer a felvételeken erős zajszűrést végez, a gyártó közleménye szerint magas ISO-érzékenységnél még tisztábbak lesznek tőle a képek. Sorozatfotózás módban a TZ5-nél másodpercenként 2,5, a TZ4-nél pedig 3 felvételt tud készíteni teljes felbontás mellett. Gyors sorozatfotó üzemmódban másodpercenkénti 6 (TZ5) ill. 7 (TZ4) felvétel készülhet.

Természetesen mindegyikben automata, a fotózást segítő funkciók garmadája van: képstabilizátor és intelligens ISO-vezérlés a bemozdulás okozta életlenség kiküszöbölésére, digitális vörösszem-csökkentés, arcfelismerés, folyamatos autófókusz, automata témaválasztás. A kép különböző területein egymástól eltérő mértékben automatikusan módosíja az ISO-beállítást, így az ellenfény vagy a nem megfelelő vakus megvilágítás miatt keletkező sötét képrészleteket világosítja (az expozíciós értéket növeli), míg a kép kiugróan fényes területeken alacsonyabbra állítja az expozíciót, így egyenlítve ki a kép sötét és világos részletei közötti különbségeket.


Automata üzemmódban az itt felsorolt funkciók mind automatikusan mőködnek, tehát anélkül fotózhatunk, hogy a körülmények megváltozásakor minden alkalommal a beállításokon kellene gondolkodnunk. A mérnökök célja szerint a körülményektől függetlenül élvezhetjük az egyszerő, problémamentes fotózás örömét, és megelégedettséggel nézhetjük vissza az elkészült felvételeket. Az elkészült felvételekből összeállított diavetítéshez zenei kíséret is adható, így a fényképek hangulati aláfestéssel is megtekinthetők.

A TZ5 vadonatúj funkciója a 720p HD filmfelvételek készítése, amely a közvetlen kimenet lehetıségével együtt lehetővé teszi, hogy a videókat nagy felbontásban nézhessük meg egy HDTV-n. A rozsdamentes acélborítású DMC-TZ5 ezüst, fekete, kék és barna színekben lesz kapható, míg a DMC-TZ4 ezüstben és feketében lesz a boltok polcain.

Panasonic DMC-LZ10 és DMC-LZ8

A 10,1 megapixeles képérzékelővel szerelt DMC-LZ10-es 30 mm-es nagylátószögű 5-szörös optikai zoomos objektívet (35 mm-es ekv.: 30-150 mm) kapott, míg a DMC-LZ8-as 32 mm-es nagylátószögű, szintén 5-szörös optikai zoomos (35mm-es ekv.: 32-160 mm) lencséket. A CCD-t 10,1 mexapixeles (LZ10), illetve 8,1 megapixeles (LZ8) felbontásra növelték. A rekesznyílást és a zársebességet manuálisan is vezérelhetjük, így a kreatív fotózás szerelmesei is megtalálhatják bennük a számításukat.


Az új fényképezőgépek elődjüknél, a DMC-LZ7-es modellnél vékonyabbak és kisebbek. Mindkettő rendelkezik a korábban ismertetett automata csodákkal: képstabilizátor, intelligens ISO-vezérlés, intelligens motívumprogram választó, arcfelismerés és gyors AF. Hátsó LCD kijelzőjük felbontása 230 000 képpont, és ez is automatikusan érzékeli a fényviszonyokat. A készülékek előlapja metálhatású borítást kapott. Az LZ10 ezüst és fekete színben, míg az LZ8 ezüst színben kerül forgalomba.

Panasonic DMC-FS20 és DMC-FS5

Az új FS sorozat a Panasonic szuperkompakt divatos fényképezőgép termékskáláját gazdagítja, kiegészítve a korábbi FX sorozatot. A kompakt váz és vékony felépítés ellenére a gépek 30 mm-es nagylátószögű Leica objektívvel dicsekedhetnek. A 4x-es optikai zoomra képes lencsék (35 mm-es filmes megfelelője: 30-120 mm) képét 230 000 képpontos LCD kijelzőn láthatjuk. Ebből a DMC-FS20 3 collost (7,7 cm), a DMC-FS5 két és felest (6,4 cm) kapott.


Ezekben is benne van a már ismert öt fotózást segítő automata funkció, melyet "Easy Zoom" egészít ki: a gomb egyszeri megnyomásával villámgyorsan a maximális (4x) zoomértékre állíthatjuk be az objektívet. A gépek 50 MB beépített memóriával rendelkeznek. A metálfényő burkolattal ellátott, szuperkompakt készülékek ezüst és fekete (FS20), illetve ezüst, fekete és vörös színben (VS%) lesznek kaphatók Magyarországon.


Panasonic DMC-FS3

Mint már az előző párosnál említettük, az új FS sorozat az FX sorozat párja, ennél a cég a fotózás minden fázisában egyszerű és kényelmes használatra helyezte a hangsúlyt. A 8,1 megapixeles DMC-FS3 f2.8 Leica DC VARIO-ELMARIT objektívet kapott 3x-os optikai zoommal (35 mm-es filmes megfelelıje 33-100 mm). Öt fotózást segítő funkció és szintén 230 000 pixeles hátsó LCD, Easy Zoom és 50 MB beépített memória. A metálfényő burkolattal ellátott gép ezüst, fekete, mélykék és pink színekben lesz kapható.


Panasonic DMC-FX35

A kompaktvariációk után végre egy igazi csemege: a 25 mm-es ultra nagylátószögű LEICA DC objektívvel bíró gép csaknem kétszer akkora területet képes ugyanarról a távolságról egy fényképen megörökíteni, mint egy normál 35 mm-es nagylátószögő objektívvel rendelkező készülék. Ezt négyszeres optikai zoom (35 mm-es ekv. érték: 25-100 mm, f/2,8-5,6) egészíti ki, hogy a távolibb dolgokról se maradjunk le.




Másik nagy pirospontot a videófelvételért érdemel: az új modell már 720p HD (nagyfelbontású, 1280x720 pixeles) filmfelvételt is lehetővé tesz. A "már megszokott" öt automata funkció kibővül az intelligens expozíció és a digitális vörösszemcsökkentéssel. 230 000 képpontos kijelzője 2,5 collos, fényereje 11 lépcsőben állítható. A szupervékony FX35 ezüst, fekete, kék, fehér és arany színekeben lesz kapható, valamennyi színben a hozzáillő felülettel és textúrával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • G_ArchAngel #27
    Zajban?
    Az igaz, azt nehezen lehetett volna, pezsgőt bontottam mikor végre eladtam...

    (megjegyem tényleg jó gép volt, csak ISO 100 felett túl lisztes volt az akkori konkurenciához is képest)
  • KLT #26
    "Szerintem a Pana csak gyártson TV-ét DVD-ét..."
    És videokamerát, és fényképezőgépet :))
    Az hogy kinek hol kezdődik a fényképezőgép, az az illető elvárásaitól, igényeitől függ.
  • GHOST7 #25
    Szerinetm itt utána kellene olvasgatnod.
  • babajaga #24
    Hallottál a Panasonic FZ 20-ról? Egyetlen gyártó kezdve a Canonnal meg se tudta közelíteni.
  • I.C.ram #23
    Én nem rég vettem egy Pana Lumix DMC-FX12-t. Nagyon jó képeket csinál. Egy hátránya van, hogy az lcd ótvar szar felbontású :( Először azt gondoltam, hogy kell a francnak jó lcd, úgysem azon fogom nézni a képeket, aztán rájöttem, hogy csomó képen nem lehet kiszúrni a hibákat, mert gyenge a felbontása az lcdnek, és íyg nem tudja az ember, hogy mely képeket lenne érdemes újralőni, csak ha már otthon, a céltárgytól kmekre van :(
  • chm #22
    GHOST7 olvasd el még 1x a cikket :) Kis Kompakt fénykéápezőgépekről van szó :)
    Sztem jó gépek a lumixok, nekem is van 1 TZ-2 és meg vagyok elégedve vele.
  • GHOST7 #21
    Szerintem a Pana csak gyártson TV-ét DVD-ét
    fényképezőgépek a canonál kezdödnek Ég és föld a 2tö .
    suszter maradjon a kaptafájánál.el lehet gondolkodni
  • rigidus #20
    Koszi
  • babajaga #19
    Az a jó ha legalább a lencse közepe fölött van mert akkor csak egyirányú az eltérés (parallaxis).Ha belenézek a keresőbe így csak magasabbról látom a képet oldalírányú eltérés nincs. Ez természetesen csak az átnézeti keresőre vonatkozik. Az EVF-re nem ott az a jobb ha a gép bal szélén van.
  • rigidus #18
    A multkor mar kerdeztem, de a valaszadom felreertette a kerdest, en pedig tul keson mentem mar vissza a topikba es az addig szep lassan elneptelenedett, igy ujra megkerdeznem, hatha valaki ki tud segiteni vele.

    Az ominozus cikkben (mar nem emlekszem melyik volt) a cikkiro eppen szemugyre vett egy gepet es dicserte a keresojet, hogy "vegre" rendesen kozepen van, nem pedig a szelen/sarkan a gepnek, en pedig meg kerdeztem, hogy ez miert jo. Aztan valaki eppen az ellenkezojet valaszolta meg a kerdesemnek, hogy miert jo az ha a szelen van (nem maszatolom ossze a kijelzot, ami azert elotte is vilagos volt).

    Szoval, az vilagos, hogy miert jo ha szelen van, de megkerdeznem megegyszer, hogy miert jo az ha kozepen van?