Alex

Egyszerűbb lesz a Photoshop kezelése

Az Adobe át kívánja alakítani legkeresettebb szoftvere, a Photoshop kezelőfelületét, hogy tudását ne menüpontok százai rejtsék el.

Ezt John Nack, a Photoshop termékmenedzsere hozta nyilvánosságra blogjában. Bejegyzése szerint a szoftvert sokkal testreszabhatóbbá akarják tenni. "Abszurd, hogy ugyanazt a felhasználói élményt nyújtjuk egy webdizájnernek, mint egy lapszerkesztőnek. A testreszabhatóság növelésével feladatorientált munkakörnyezetet akarunk nyújtani."

Véleménye szerint a Photoshop ma egyáltalán nem segítőkész, nem partnere a vele dolgozónak. "Ha egy felhasználó a Photoshop elé ül, és megkérdezi: 'Mit csináljak?', az vállat von, és rágyújt egy cigire: 'Én nem tudom, mondd meg nekem te.' Ez nem jó hozzáállás, ennél sokkal jobban kell csinálnunk" - mutatta be Nack egy szemléletes példán, mit szeretne elérni. Írása szerint az új szoftverrel a kezdők hamarabb elkezdhetnek majd dolgozni, és kidobják az elöregedett funkciókat.


De a hasonló változtatások kockázatosak: a felhasználók megzavarodhatnak, a begyakorolt mozdulatsorok megtörhetnek, az erősségek gyengülhetnek. A szkeptikusok egyike Mark Rolston, a Frog Design dizájncég tanácsadója, Photoshop felhasználó az 1.0-ás verzió óta. Véleménye szerint mivel a Photoshop egy mindenes eszköz, feladatspecifikussá alakítása alááshatja hasznosságát. "Általános megközelítése tette a szoftvert népszerűvé. Egy ilyen professzionális alkalmazást nem lehet feladatorientálttá tenni."

Nack szerint viszont az Adobe tisztában van a Photoshop értékeivel, és nem fogja a fürdővízzel együtt a gyereket is kiönteni a kádból. "Lehet a Photoshop egyszerre általános és speciális szoftver? Úgy vélem, lehet, modularitással és bővíthetőséggel." A moduláris felépítés azonban újabb veszélyt rejt: több Photoshop megjelenését, eltérő funkciókkal. A vállalat a CS3 verziók kiadásával pont ez előtt nyitott utat, visszatartva számos high-end funkciót, illetve speciális lehetőségeket a drágább Extended változatok számára.

John Nack elveti az újabb verziók lehetőségét: "Hatalmas érték rejlik a Photoshop iparági szabvány voltában. Nem akarunk olyan állapotot létrehozni, hogy az emberek ne tudjanak egymás közt fájlokat cserélni, mivel az egyiküknél Photoshop for Web, a másiknál pedig Photoshop for Medical van." Nack leszögezte azt is, hogy az letisztultabb felépítés nem jár majd együtt nagyobb teljesítménnyel. "Az előnyök sokkal inkább felhasználói szinten lesznek, mint megtakarított órajelciklusokban." A termékmenedzser véleménye szerint a felhasználók megnyerése nehéz része lesz a változásoknak, éppen ezért hónapokat szánnak majd ezek végrehajtására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sztyui2 #38
    Számomra a megoldás az, hogy a Photoshop CS2(amit megszoktam), és a CS3 is rajta van a gépen
  • Zoli007 #37
    Na már látom, h. ezzel is az lesz mint a office 2007-tel. Egy hét szerencsétlenkedés -> uninstall -> Office 2003
  • magyarvok #36
    De lehet, hogy azokat a dolgokat amiket most csinálsz vele, a CS3-ban könnyebben, gyorsabban tudnád megcsinálni :)
  • InfectedMann #35
    Hát nemtom. Úgy biztos nem fog ez a húzásuk bejönni ha csak az új kezelőfelülettel adják ki majd a köv. verziót.
    Kéne a PS Light és PS Extreme verzió. Vagy lehet egy verzió is csak lehessen választani kezelőfelületet.
    Nem kéne elbutulnia a PS -nek azért mert egyre keresettebb és lassan ez lesz az alap képszerkesztő progi mindenkinél.
  • opeca #34
    Figyelj, 3-as verziójú maxot kétlem, hogy a profik közül sokan használnának. Azért rendre mindig több plusz funkció jelent meg a maxokban, a pluginokról és maxszkriptekről nem is beszélve, amik viszont erősen verziófüggők.

    Mondjuk úgy, hogy inkább a 7-es verziót használják:)

    Perzse én is csak a magam nevében tudok nyilatkozni, de nagyot néznék, ha valaki a hármas verzióval bibelődne:)

    Az meg természetes, hogy egy professzionális felhasználó nem ugrik az első béta verzióra, és kivárja szépen amíg letellik a kifutási idő:)
  • cenobite #33
    Én sem rajongok a túlzott átalakításokért PS esetében. 3-as verzió óta használom a progit, azóta tényleg nagyon sokat javult, jelenleg a CS2-vel dolgozom és nagyon jó. Bár előtte a 6-os verziót használtam évekig és kicsit át kellett állnom rá, de mostmár megszerettem.
    Személy szerint nem valószínű hogy váltani fogok. A jelenlegi verzióval MINDENT meg lehet csinálni ami a képfeldolgozás kategóriába beleesik. Legalábbis nekem még nem okozott gondot. (nem nagyképűségből mondom, csupán a napi tapasztalat).
    PS rulz! :)
  • Griphons #32
    én sokáig nem szerettem a photoshopot, az új cégemnél azonban rákényszerültem a használatára. De egyáltalán nem bántam meg! Remélem nem cseszik el az újításokkal...
  • magyarvok #31
    Nem ezt mondtam előtted...
  • Dömper Ármánd #30
    Bullshit! Ez a cikk arról szólt, hogy szarnak a valóban(!) professzionális felhasználók fejére és a régen várt 64 bites támogatást és többprocesszoros támogatást a következő verzióba se fognak rakni.
  • DjDano #29
    Itt is szalagos menürendszer kell mint az Office 2007-ben...