Berta Sándor

Mexikói megfigyelések amerikai segítséggel

Az Egyesült Államok egy átfogó lehallgató rendszert vásárolt és üzemelt be a mexikói hatóságok számára. Az USA cserébe azt kérte, hogy maga is belehallgathasson az eltárolt információkba.

Az együttműködésről korábban állapodott meg a mexikói és az amerikai kormány. A cél az volt, hogy egy olyan hálózatot hozzanak létre, amely egyaránt képes lehallgatni a mexikói vezetékes és a mobil beszélgetéseket, valamint betekinteni a teljes helyi internetes forgalomba (Email, VoIP, FTP, Telnet, IRC) - akár bírói engedély nélkül is.

A megállapodás különlegessége abban rejlett, hogy a rendszert ezentúl egyaránt használhatják a mexikói főügyészség (PGR) alárendeltségébe tartó hivatalok, az Agencia Federal de Investigaciones (AFI) és az amerikai DEA. A mexikói kormány ezért módosítaná az ország alkotmányát, hogy a súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolt emberek valós idejű megfigyelései és lehallgatásai immár bírói engedély nélkül is megvalósulhassanak. A cél elsősorban az egyre brutálisabbá váló drogbandák elleni harc kiterjesztése.

Az ügy még 2005 decemberére nyúlik vissza, az amerikai külügyminisztérium akkor hozta nyilvánosságra a Mexikó számára szállítandó lehallgatórendszerre a pályázatot, amit végül a Verint Technology nyert meg. A cég a két év alatt évente 2,96 millió dollárt kap. Szakértők szerint a leszállítandó berendezések az úgynevezett Csillagkapu rendszer egyik változatának felelnek meg és képesek akár a hangazonosításra is. A hálózat elemzi és akár automatikusan össze is köti a felvett beszélgetéseket. A mobilon telefonálók helyzetét akár valós időben meghatározhatja, sőt a pontos pozíciót térképen megmutatja és a mozgásukat is követi.

A teljes rendszert ebben a hónapban üzemelik be és az amerikai szervek elvileg minden eltárolt megfigyeléshez vagy lehallgatáshoz hozzáférhetnek, sőt akár maguk is kérhetik az ilyen akciók végrehajtását.

A program bírálói szerint az Egyesült Államok ezzel a lépésével gyakorlatilag lehetőséget kapott egy másik állam területén és annak állampolgáraival szembeni legális kémkedésre, ami ráadásul veszélyeztetheti Mexikó biztonságát és a gazdaságát. Ráadásul nemcsak az emberi jogok, de az állam szuverenitása is sérül és senki sem ellenőrizheti majd, hogy a PGR, az AFI vagy éppen a DEA kiket ellenőriznek és nem politikai célokból hajtanak-e végre egyes akciókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HöfEE #6
    Sorry a harmadik postra reagáltam nem a tiedre.
  • HöfEE #5
    Takarodjál.....
  • ZoliJ #4
    Csillagkapu rendszer, ahah
  • Golodin #3
    http://s3.bitefight.hu/c.php?uid=33840
  • Tothenkopf #2
    Örüljenek a mexikóiak hogy ők is használhatják....
  • JL666 #1
    "Az Egyesült Államok egy átfogó lehallgató rendszert vásárolt és üzemelt be a mexikói hatóságok számára. Az USA cserébe azt kérte, hogy maga is belehallgathasson az eltárolt információkba"

    Mega lol