Hunter

A csimpánzok vezetnek az evolúciós versenyben

A csimpánzok és az emberek közös génjeinek összehasonlítása szerint a csimpánzok nagyobb fejlődésen estek át közös ősünktől való elválásunk óta.

Az amerikai Michigan Egyetem tanulmánya szerint az elmúlt 6 millió évben a csimpánzoknak 233 génjük fejlődött, változott pozitívan, míg az ember esetében ez a szám csupán 154, azaz majom rokonainknál több evolúciós változás következett be ugyanazon idő alatt, mint az embereknél. A felfedezés ellentmond annak a nézetnek, mely szerint minél kifejlettebb egy faj, annál okosabb vagy magasabb rendű a többiekkel szemben, illetve azt a nézetet is kétségbe vonja, mely szerint az ember fejlődött a legtöbbet az őstörténet óta. Más kérdés, hogy a szemmel látható jelek egészen másra utalnak.

Evolúciós szempontból a nagyobb számú pozitív változás a csimpánz esetében egyszerűen adódhat abból, hogy pár ezer évvel ezelőtt még jóval nagyobb számban éltek a Földön mint az emberek, ami nagyobb génkészletet, ezáltal több lehetőséget biztosított a változásokhoz, fejtette ki a tanulmány szerzője Jianzhi Zhang professzor, evolúciós biológus.

Az eredmény - amit még nem lehet teljesnek nevezni - azt is jelezheti, hogy a csimpánzoknak több tényezőhöz kellett alkalmazkodniuk, mint az embereknek. Hogy mikhez is, azt jelenleg nehéz megmondani, az azonban egyértelmű, hogy azok nem vezettek nagyobb agyhoz vagy bármely más olyan tulajdonsághoz, ami kiemelte az embert az állatvilágból.

A tanulmányhoz 14 000 gént vetettek össze, ez azonban még nem mutatja meg számunkra a teljes valóságot, a csimpánzok teljes géntérképe ugyanis még nem áll a kutatók rendelkezésére, ellentétben az emberével. Nehéz párhuzamot találni a pozitív kiválasztódáson átesett gének között is: érdekességként a csimpánzoknál a fehérje anyagcsere és a stressz reakciók génjei, míg az embernél a zsírsav anyagcserében szerepet játszó gének fejlődtek jobban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AranyKéz #507
    "Nos, aki kicsit jobban ismeri az evolúciót, esetleg játszadozott szimulációkkal is, az nem lepődik meg az élőlények komplexitásán. Sőt, épp az lenne a meglepő, ha nem lennének ilyen bonyolultak."

    Én főleg azt bírom amikor a kreacionisták egyszerre jönnek az élet bonyolultságával meg a csökkenthetetlen bonyolultsággal (irreducible complexity)

    Aki cseppet is tud gondolkozni az rájön hogy miért mondom ezt :)
  • BiroAndras #506
    "Darwin materialista magyarázatot akart találni mindenképpen."

    Hát nagyon nem. Annyira nem, hogy maga is megijedt a következtetéseitől, és eredetileg nem is akarta publikálni.

    "Megjósolta, h nagyon sok átmeneti formát fognak találni az eljövendő ásatások során.
    Ez a jóslás is megdőlt."

    Nos, nem egészen. Épp elég átmeneti fomrát találtunk, a teremtés elmélet szerint viszont pontosan zérónak kellene lennie, tehát Darwin kiütéssel győzőtt.

    "A radiokarbon kormeghatározási módszer sem a legpontosab..."

    De van épp elég más módszer is.

    "Ha most egy leletre az mondjuk, h 100-150 millió éves, akkor nem tudjuk megmondani, h a hasonló korúnak datált másik lelettel együtt élt, vagy 1 millió évvel később, vagy éppen előtte?"

    Meg tudjuk mondani, mivel a föld rétegei elég pontos időskálát adnak. És különösen alkalmasak a korkülönbségek meghatározására.

    "Darwin elmélete alapján ma is megfigyelhetőnek kellene lennie az evolúció működésének."

    Meg is figyelhető számtalan esetben.

    "Erre jó példák lehetnének a gyűrűfajok. Ám közel 2 millió fajból eleddig csak 3 azaz három fajnál tapasztaltak ilyet"

    Természetesen, hiszen elég speciális körülmények kelelnek hozzá. De a teremtés elmélet itt is pontosan zéró ilyen fajt jósol.

    "Amíg a tudomány nem tudja meghatározni, h mitől él egy sejt ( és hogyan jött létre magától az a biológusok számára is igen bonyolult gépezet ami a sejten belül működik)addig lehet hipotéziseket gyártani az élőlények változásairól, kialakulásairól."

    Az evolúció nem az élet keletkezéséről szól, hanem a fejlődéséről. A kettő nagyon nem ugyanaz.

    "Aki evolucionista tudósok voltak, de szembesülvén az élet leírhatatlan bonyolultságával inkább a másik feltevést részesítik előnyben:
    dr Michael Behe, dr John West"

    Nos, aki kicsit jobban ismeri az evolúciót, esetleg játszadozott szimulációkkal is, az nem lepődik meg az élőlények komplexitásán. Sőt, épp az lenne a meglepő, ha nem lennének ilyen bonyolultak.
  • GyuriX2572 #505
    Rossz nézőpontból indul ki a cím megállapítója. Az ember hamarabb ért egy magasabb és tökéletesebb szintre, mint a majom, így nem volt szüksége annyi génváltozásra...
  • Epikurosz #504
  • Epikurosz #503
    Ezt egy indexes cikkben láttam: óriásgombák 400 millió évvel ezelőtt. Gyönyörűek!
  • who am I 7 #502
    502...
  • bandypappa #501
    na nyomjunk rá még egy 500-at!!!
  • bandypappa #500
    ÉÉÉÉÉÉÉSSSSSSSSSSSSSSSSSS 500.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • sz4bolcs #499
    Lehet, csak a lepkék is füstösek lettek. :DDD
  • who am I 7 #498
    és ha bezárják a gyárakat és újra világosabbak lesznek a nyírfák......