Kruza Richárd

Canon PowerShot A710IS ismertető

Klikk ide! Felbontás: 7,1 megapixel (3672*2760)
Optikai zoom: 6x (35-210 mm)
Videorögzítés: 640x480, 30 képkocka/másodperc, hanggal
LCD kijelző: 2,5", 115 000 pixel
Memóriakártya: SD, SDHC, MMC
Energiaellátás: 2db AA
Aktuális bruttó kisker. ára: kb. 73 000 Ft
A Canon PowerShot A710is nem csupán a korábbi PowerShot A700-as ráncfelvarrott verziója, mivel több igazi és hasznos újdonságot tartalmaz. Ezek között is a legfontosabb a valódi optikai képstabilizálás, melyet a Canon első ízben alkalmazott "A" sorozatú fényképezőgépein. Ilyen esetben izgalmas dolog egy korábbi sikeres fényképezőgép újabb verzióját vizsgálgatni.

Kívülről

Külső méreteit tekintve az A710IS elődjénél egy kicsit kisebb, nehezebb és nagyon hasonlít rá, bár mégsem lehet összekeverni a két gépet. A markolat belső oldala fekete színű lett, pont olyan mintha gumiból lenne - bár sajnos nem az. Maga a markolat - melyben megbújik a két AA elem - nagyon stabil fogást biztosít. Kialakítása és mérete nagyon el lett találva, a gépet egy kézzel is nagyon stabilan lehet fogni. A gép külső kialakításakor a tervezők megpróbálták kombinálni a lekerekített és egyenes formákat.

Megjelenése nem követi a szuperdivatos ultrakompaktok mai világát, tehát mentes minden túlságosan öncélű díszítő elemtől. Kinézete inkább funkcionális jellegű, miközben modern és kellemes, emiatt biztos hogy sokak izlésének meg fog felelni - összességében véve jobban néz ki mint elődje. Kikapcsolt állapotban, behúzott lencsével a gép elég lapos és egy kabátzsebben könnyen elfér, de 268 grammos súlyával egy kézitáskában is észrevétlen tud maradni. Az A710IS külső háza teljes egészében festett műanyag, kidolgozása viszont érezhetően jó minőségű. Minden mechanikus rész tökéletesen illeszkedik és szépen működik. Egyetlen furcsa dolog, hogy az állványcsavar menete műanyagból van, használat közben ezzel emiatt érdemes csínján bánni.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Kezelőszervek

Az A710IS kezelőszervei majdnem megegyeznek az elődével és szintén nagyon jól vannak elhelyezve, minden kéznél van. A gép tetején lévő módtárcsát a hüvelykujjunkkal lehet forgatni. A ki-be kapcsoló a módtárcsa mellett helyezkedik el és kicsit be van süllyesztve. Ez egyrészt azért jó mert sötétben is azonnal ki lehet tapogatni, másrészt nagyon nehéz véletlenül kikapcsolni a gépet. A gép hátulját szemlélve kicsit feltűnő, milyen kevés gombot találunk. Ezt a részt főleg a 2.5 collos kijelző uralja, de nagyon örömteli, hogy átnézeti keresőt is találunk a gépen - bár ha belenézünk rögtön alábbhagy az örömünk, de erről majd később. Amúgy minden gomb fizikai mozgatása szinte tökéletes, nem túl kemény és nem is túl finom. Fotózás közben nincs semmi zavaró tényező amire külön figyelni kellene - tehát koncentrálhatunk a lényegre: a képkészítésre.

Kijelző, kereső

A 2,5 collos képátlójú kijelző nagyon világos és jól olvasható, 115 ezer pixeles felbontása viszont némi jóindulattal is csak átlagosnak mondható a mai kompaktok világában. A PowerShot A710IS sokmindennel fel van szerelve, és több dolgot is jobban csinál mint konkurens társai, miközben vételára nem túlságosan magas. A cég az ár alacsonyan tartása érdekében drága LCD helyett kompromisszumként inkább más, hasznos funkciókat rakott bele, mint az optikai képstabilizálás.

Sokat jelentene ha dönthető lenne a kijelző, mint például a rokon PowerShot A640-on (igaz, ebben viszont nincs optikai képstabilizálás - mondhatnánk semmi sem tökéletes). Sok fotós éppen egy ilyen kijelző miatt használ időnként kompakt gépet, komponáláskor ugyanis köztudottan nagy szabadságot jelent egy hajtogatható kijelző.

Ebben a kategóriában ritka madárnak számít az átnézeti kereső. A PowerShot A710IS esetében van ilyen, minősége viszont gyatrának nevezhető. Belenézéskor csak egy kicsi, szürkés, homályos látvány fogadja a felhasználót, élességállítási lehetőség pedig nincsen. Emiatt csak végszükség esetén, mondjuk nagyon erős napfényben, vagy alacsony akkumulátor töltöttség miatt fanyalodik rá az ember.

Áramellátás

Ahhoz képest hogy a gép 2 db AA elemmel működik nagyon jó a gyári adat, miszerint az A710IS-sel képernyővel 360, az átnézeti kereső használatával pedig 900 képet készíthetünk a teljes lemerülésig. A pár napos teszt alapján reálisnak tűnik a gyári adat.

Menürendszer, üzemmódok

Maga a menürendszer jól átgondolt és könnyen lehet vele boldogulni, a lépegetés benne megfelelően gyors és pergő. A gépben lényegében az összes automata és manuális funkció megtalálható és könnyen kezelhető, mivel minden szokásos funkció vagy beállítás tipikusnak mondható, intuitív módon elérhető. A fényképezőgép menürendszere egyébként szinte megegyezik az előd A700-éval, tehát nem ismeretlen. A módtárcsán minden fontos funkció rajta van, tehát ezeket nem kell a menüben keresgélni. Külön gomb szabályozza az expozíció kompenzálást ami nagyon jó, és külön gombbal lehet a nyomtatási funkciót is elérni - sokak szerint ennek viszont semmi értelme nincs és elég lenne ezt a funkciót egy menüpontban elhelyezni. Valóban, ilyen jellegű gépnél biztos hasznosabb lenne ha ezzel a gombbal inkább az ISO érzékenységet lehetne állítani. A sok használat miatt mindenhol láthatóan megkopott hasonló gépeken ez a gomb - mivel senki nem használja - matt felületével kakukktojásként szokott feltűnően kilógni a többi közül.

Az expozíció kompenzálás funkció mellett közvetlen gombnyomással a manuális fókusz/makro, és vaku beállítást végezhetjük még el. A felvétel-lejátszás funkciókat egy különálló kapcsolóval lehet kiválasztani, és az aktuális beállításról a kereső melletti zöld vagy piros LED informál bennünet. Ez a megoldás jobb, mintha a lejátszás funkció például a módtárcsán lenne elhelyezve, mert így ez a gyakran használt funkció nem olvad bele a többi közé és mindig kéznél van.

Optikai képstabilizálás

Örömteli dolog, hogy a Canon egy “A" sorozatú gépbe is valódi optikai képstabilizáló rendszert épített be. Ebben a kategóriában ugyanis gyakran találkozunk félmegoldásokkal, esetenként félreérthető elnevezésű szoftveres eljárásokkal, melyek szintén a kézremegés okozta elmosódást hivatottak csökkenteni több, de inkább kevesebb sikerrel, vagy nagy kompromisszum árán. Szükség is van valamilyen megoldásra, hiszen a mai kompaktok már nagyon könnyűek, ráadásul elég erőteljes zoom lencsékkel vannak szerelve, miközben kezünk nem remeg kevésbé. A Canon PowerShot A710IS-ben valódi optikai képstabilizálás van, melynek alaptechnológiája a professzionális Canon gépekből származik - és jól is működik. A gépbe épített érzékelők folyamatosan figyelik kezünk apró mozdulatait, és ennek megfelelően egy mechanizmus kompenzálásképpen mozgatja a megfelelő lencsetagot. Használatával tele állásban, tehát 210 mm-en 1/25-ös exonálási idővel gond nélkül lehet tiszta fotókat csinálni.

Háromféle, "Continious" (folyamatos), "Shoot Only" (csak exponáláskor), és "Panning" (panoráma) módban lehet használni. Alapvetően az ember hajlamos mindig a “Continious" módra kapcsolni, mert ilyenkor komponálni is egyszerűbb mivel folyamatosan tiszta képet látunk a keresőben. “Shoot Only" módban akkor érdemes fotózni, ha mondjuk nincs tartalék elemünk és hosszú még a nap, így spórolni akarunk az energiával.

Optika, képminőség

A fényképezőgép ugyanazt az optikát kapta meg mint elődje, az A700. Az erőteljes 6-szoros (35 - 210 mm ekv.) átfogású zoomlencse - ahogy a Canon kompaktoktól megszoktuk - átlag felett teljesített. Kromatikus aberráció alig észlelhető, és a képek széle csupán tág rekesznél mosódik el egy kicsit. A felvételek élesek, színviláguk természetes. Ebben szerepe van a pontosan működő automata fehéregyensúly állításnak is, ami a neon fényforrás kivételével minden körülmények között jól szerepelt. Az automata fehéregyensúly beállításon kívül hat, plusz a manuális beállítás lehetséges. A gépben egyébként Digic II képfeldolgozó áramkör dolgozik

A gép autofókusz rendszerére sem lehet panasz, ahogy ezt a gyártó gépeitől szintén megszokhattuk. A PowerShot A710IS-al ebből a szempontból élvezetes a fotózás, mivel szinte mindig pontos, gyors és megbízható az autofókusz, kevés fénynél is kevesebbet téved, mint sok hasonló kategóriájú társa. Makrózásból is dícséretet érdemel: már 1 cm távolságról éles fotókat lehet készíteni. A makrófotóknak is szép, természetes színviláguk van, az optikai képstabilizálás pedig nagy hasznunkra válik makrózás közben is.

Erős napsütésben esetenként hajlamos volt a gép kissé túlexponált képeket gyártani, de a helyzet nem vészes, illetve ha az ember megszokja, kis gyakorlattal fotózás közben ez korrigálható.

Klikk ide! Klikk ide!
Zoomteszt


Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Egyéb felvételek


Érzékelő

A 7.1 megapixeles CCD érzékelő felbontásának megfelelően átlagos részletességű képeket hoz létre. Ilyen kis méretű és nagy felbontású érzékelőknél a képzaj mindig probléma, melyet alapvetően a beépített szoftveres zajcsökkentő módszerek képesek csökkenteni. A PowerShot A710IS esetében a képzaj átlagosnak mondható, ami azt jelent hogy jó magas: ha lehet, maximum ISO 200-ig menjünk eI, mivel ISO400-nál már problematikussá válik a helyzet. Érdekes viszont, hogy a képzaj növekedésével együtt nem romlik annyira drasztikusan a képek részletgazgagsága. Például ISO 400-nál a jól látható képzajtól függetlenül viszonylag részletgazdagok és kontrasztosak maradnak a fotók. Ebben természetesen alapvető szerepe van a Digic II képfeldolgozó áramkörnek.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Zajteszt ISO 80, 100, 200, 400, 800


Vaku

A beépített vaku a gyári adat szerint 0.55 m - 3.5 m között üzemel. Fényereje megfelel annak amit egy ilyen géptől elvárhatunk: beltéri, szobai fotózáskor szép, tiszta, világos képeket produkál a gép annál is inkább, mert vakuzáskor nagyon pontosan állítja be az expozíciót. A vörösszem kompenzálás néha működik, az egyetlen probléma, hogy exponálás után kicsit lassú a vaku feltöltés ideje, főleg ha már kezdenek lemerülni az elemek. Ez valószínűleg annak tudható be hogy csak két AA elemről üzemel a gép.

Klikk ide! Klikk ide!
Vaku nélkül és vakuval készült felvételek


Sorozatfelvétel, videórögzítés

Alapállásban a video felvételeknek 640 x 480 pixeles felbontása van 30 képkocka/másodperc képfrissítéssel, tehát egy televíziókészüléken jól néznek ki a videók. Lehetőség van továbbá 60 képkocka/másodperc képfrissítés beállítására is, de csak 320 x 240 képpontos felbontás mellett. A felvételek minősége átlag feletti, szép, folyamatos és hibamentes. Sokat jelent az optikai képstabilizálás, mely mozgóképes üzemmódban is nagyon pontosan működik.

A készülékkel másodpercenkét 1.7 képet lehet sorozatban készíteni felbontástól függetlenül - elődjénél (2 kép/másodperc) tehát kicsit lassabb. Sorozatfelvétel módban nem lehet folyamatos képet látni a kijelzőn, csupán minden exponáláskor az elkészített képet egy pillanatra, viszont a gombot addig nyomhatjuk, míg be nem telik a memóriakártyánk.

Összegzés

Sokféle felhasználásra ajánlható igazán jó szívvel a PowerShot A710IS. Méretét tekintve eléggé kicsi ahhoz, hogy egy női retikülben is elférjen, értelmes és hatékony automata funkciókkal van felvértezve, tehát a hobbi - családi fotós kellemes útitársa lehet. Ha viszont valaki komolyabban veszi a fotózást, netán fotózni tanul, szintén nem fog csalódni benne, mivel - akár egy profi gép - fel van szerelve az összes létező manuális funkcióval, ráadásul jó nagy hab a tortán az optikai képstabilizálás.

Képminőségét tekintve a kategóriában élen jár, amolyan funkcionális gép, melynél a klasszikusnak mondható, legfontosabb fotózási szempontokra összpontosítottak a tervezők. Úgy tűnik, itt maga a fotó a lényeg és a mellékes szempontok háttérben maradtak. Tehát nem egy divatgépről van szó - ahogy külseje is mentes minden öncélú dizájnelemtől. Csupán egyetlen dolog hiányzik róla igazán: egy nagyobb felbontású dönthető kijelző.

Előnyök, hátrányok
+ képminőség
+ ár
+ optikai képstabilizálás
+ jó videó felvétel
+ erős zoom
+ erős fényű kijelző
+ pontos és gyors autofókusz
+ jóminőségű videofelvétel
- kijelző kis felbontása
- kijelző nem dönthető
- átnézeti kereső rossz minősége
- vaku kicsit lassan töltődik fel
- műanyag állványcsavar menet

A fényképezőgépet az FotoMarket bocsátotta rendelkezésünkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • A fenébe #12
    Akárki! Kezdő lévén most jutottam egy Canon A710IS masinához magyar menüvel - de nem találok magyar nyelvű kezelési leírást, és sajnos nincs meg az alap driver sem, hogy a képeket a szg-re át tudjam tölteni. Azért írok "alap" drivert, mert a canon honlapján ehhez már csak update programok vannak pl. Win XP-hez, és millió géptipushoz. Kölcsönbe is bármilyen formában köszönettel!
  • Admiral #11
    Nekem is ilyen van, és nagyon elégedett vagyok vele
  • Punker #10
    nem a 700-ast
  • CyrSyS #9
    Szerintem jó kis gép! Ha nem lenne már 1 éve kiszemelt az Canon S3 IS akkor ezt venném!
  • mikloss #8
    Én is A610-et használok és nagyon fasza kis gép csak ajánlani tudom a canon kompaktokat. Ez is tetszik jó ötlet az az optikai képstabilizátor az árát nagyon megéri!
  • BiG G #7
    A610? A mi házunk táján is akad egy olyan, összerakott ki masina az :)
  • Punker #6
    az elődöt használom lassan 1 éve, az tökéletesen bevált, de ez se tűnik rossznak :)
  • galocza #5
    nem veszek 570et, a 710 szimpibb, de még szimpibb lenne egy, amely ötvözné a kettő erényeit 8).
    az arcra fókusz/flashállítgatós és red-eye funkcionalitása a digicIIInak viszont vonzó...
  • BiG G #4
    nem jelentettek be ebben a szegmensben semmi újat a canon-tól, de szvsz nem ér annyit a digic III, hogy azért vegyél A570-et
  • galocza #3
    én ezzel kacérkodom, de vetettem egy gyors pillantást az a570-re is, amely már digicIIImal szerelt (pl arcfelismerés).
    kérdésem lenne:
    tudtok esetleg bejelentett, hamarosan megjelenő canont a 6xx-es vagy 7xx-es sorozatból amire esetleg érdemes lenne várni ehelyett?