Gyurkity Péter

Nem hiányzik mindenkinek az internet

A tengerentúlon a háztartások csaknem egyharmadában nincs internetelérés, és a közeljövőben nem is tervezik a csatlakozást. Az indok egyszerű: sokan nem látják, miért lenne szükségük a világhálóra.

A Park Associates által készített National Technology Scan második kiadása szerint az amerikai háztartások 29 százalékánál egyelőre hiányzik az internetelérés és ez a közeljövőben sem fog változni, mivel az érintetteknek egyáltalán nem hiányzik az információs sztráda. Az összesen mintegy 31 millió igazolt hiányzó tulajdonosai nem látják szükségét a csatlakozásnak, az indokok megoszlása azonban igencsak érdekes.

A konok kívülmaradók 44 százaléka nemes egyszerűséggel úgy indokolja tartózkodását, hogy az égvilágon semmi nem érdekli az interneten, ezért nem tart igényt egy otthoni elérésre. A második legnagyobb tábor tagjainak - egészen pontosan 17 százalék - elképzelése sincs arról hogy a világhálót hogyan kell kezelni, azon miként tudna eligazodni. 14-14 százalék rendszeresen internetezik a munkahelyén, illetve jelenleg nem tudná állni egy otthoni számítógép beszerzésével járó költségeket. 8 százalék véli úgy, hogy az elérés költségeit nem tudná állni, míg 3 százalék kénytelen tudomásul venni, hogy számára - otthona számára - egyelőre nem elérhető az internet.



2006-ban ugyanakkor az összes háztartások több mint felében, 52 százalékában már szélessávú elérés volt megtalálható, további 17 százalék még a hagyományos dial-up vonalon kecmergett a világhálón, 2 százalék tervezte a beszerzést és csatlakozást, míg a maradék 29 százalék tart ki továbbra is a távolmaradás mellett. Szakértők szerint ez utóbbi tábort leginkább a szórakoztatói - elsősorban televíziós - ajánlatokkal tudják elcsábítani, ezen két terület ötvözésével (IPTV stb.) még többen gondolkodnának el a váltáson.

Itthon az NHH legutóbbi gyorsjelentése szerint a tavalyi 50 százalékos növekedés után januárban is folytatódott a szélessávú internet-hozzáférések számának gyors növekedése. Ez január végén 939 ezer hozzáférést jelentett a december végi 906 ezer és a 2006 január végi 615 ezer után.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #43
    "igen sokat használják a fizikai munkát végzők a netet munka közben(létfontosságú a word ismerete 1 kamionsofőrnek,a pékeket már nem is említem)és bizony kevés orvos operál online gép nélkül.....fel kellene már fogni,hogy nem csak informatikusokból és programozókból áll a világ.... "

    Lemaradtál úgy 20 évvel a dolgokról. Ma már bizony a kamionsoffőrök, pékek, orvosok is használhatják a netet a mukájukhoz. És a világ nem csak munkából áll. VAn hobbi, szórakozás, ügyintézés, stb., amihez nagyon jól lehet használni a netet.

    Röviden összefoglalva:
    Lehet élni net élkül? Igen.
    Lehet élni fél karral? Igen.
  • eax #42
    "Szóval elég ha megnézed a neten? nyilván ugrásszerüen megnőne az önjelölt atomtudosók száma,kérdés persze,hogy ezekből hányan értenének tényleg a dologhoz..."
    A hulyek az interneten is hulyek, mint ahogy a mellekelt abra is mutatja. Aki hulye hozza, az soha nem lesz hacker, de meg atomfizikus sem, internet ide, vagy oda. Viszont ha megkerdeznel egy atomfizikust a szamitogep-halozatok hasznossagarol, jo esellyel a hippoteziseddel tokeletesen ellentetes valaszt kapnal. (Nezz utana pl. a CERN-nek az internet fejlodeseben betoltott szereperol. Feltehetoen nem azert tortent ez igy, mert az internet egy atomfizikus szamara tokeletesen hasznalhatatlan volt.)

    "ehh nem is folytatom,inkább hívjatok fikázós hülyegyereknek,bóknak veszem az ilyen "emberektől""
    Ezt nagy orommel halljuk.
  • eax #41
    "Nem olvastam végig a hozzászólásokat... "
    Akkor gratulalok a minden szempontbol rendkivul megalapozott velemenyedhez.

    "szánalmas ahogy a sok netfüggő védi a saját igazát. Szerintem jobb net nélkül, "
    Szerintem a netnek is jobb lenne hulyek nelkul. Helyesen valasztottal, mostmar csak eszerint kellene cselekedned.

    "én is csak néha ülök ide. "
    Ez is tul sok, igazabol az lenne mindenkinek a legjobb, ha visszaadnad az IP-cimedet a RIPE-NCC-nek.

    "Leparasztozzátok akiknek nincs netük, "
    Idezd be.

    "de míg ti nyálcsorgató csontvázakká váltok, ők képesek is valamire az életben.."
    Feltetelezem, ha megkernelek, hogy ezt a ket orbitalis baromsagot bizonyitsd is valamivel, akkor korulbelul az eddigi hozzaszolasaid mar-mar termeszetellenesen alacsony ertelmi szintjet tudnad hozni tovabbra is, ezert csak hangosan rohogok rajta. Ugye nem baj?
  • chuky123 #40
    Az nem Derült ki a cikből hogy egyáltalán USA-ba készült ez a felmérés.
    Lehet pl valamelyik latin-amerikai ország is. Najó mondjuk USA-Ba készült
    Ott is rengeteg a mexikoi bevándorló akinek nem a Netelerés az első Bár tudom
    jobb ott az életszinvonal mint hazánkba de ha jól tudom még a mobilhálózatuk
    sincs lefedve teljesen bár tudom hatalmas ország de akkor is. (vki linkelje be a lefedettségi térképüket)
  • Gerygrey #39
    Én nélkülözhetetlennek tartom például komolyabb vásárlás előtt. Nem is tudom elképzelni, hogyan mernék bármilyen szórakoztatóelektronikai terméket, mobiltelefont, PDA-t, PC-alkatrészt vagy bármi hasonlót megvenni anélkül hogy körülnézek a neten, hogy milyen vélemények és tesztek vannak a kiszemelt dologgal kapcsolatosan.

    Ügyintézés terén én támogatnám hogy minden menjen a neten, utálok postára meg ilyen ideodaküldözgetős hivatalokba járni.
  • sgbo #38
    Nem is neked céloztam amit írtam. Amúgy tényleg paradox a dolog.

    Ja és eszembe jut egy kedvenc rémrendes részemből egy idézet :
    "Én a 80-as évek státusszimbóluma vagyok. Egy normális családnak nincs szüksége számítógépre" - mondja a számítógép
    Mára ez azért megváltozott.

    Net meg ha így haladunk tényleg nélkülözhetetlen lesz, hisz minden ügyet ott lehet majd intézni, kell hozzá a netkapcsolat.
    Szerencsére( ? ) itt még nem tartunk
  • Mice #37
    "ám újságok is,azok eléggé naprakészek...." aham, hát amilyen a te véleményed a netről szakosodásról, köbö ugyanilyen szinten vagy akkor látom te is az újságokkal. a legdrágább vackokban is morzsákat ha elhintenek az újdonságokról, még akkor is ha épp számítástechnikai vagy mobilkommunikációs szaklapnak hívják. töredék az amit ott meglelsz mert minden ami átmegy egy présgépen és nyomdán már határidős kapásból-->ergó csak akkor nem veszít értékéből ha jóval előtte meg van írva (már avul) vagy a határidős kapkodás miatt elvesznek dolgok belőle. azt meg megnézem, hogyan csinálsz index alapú keresést az újságban bármire...

    ebből a pár mondatodból nagyon úgy tűnik egyiket sem erre arra használod hogy csillapítsd információéhséged hanem max tudsz róluk hogy vannak és max rájuk nézel.

    "a neten meg megvan mentalitásról" - sajna néhány begyepesedett felnőtt is így gondolkozik, hogy mindenért a technika a felelős. így küldik el gyerekeiket is az iskolába és ott is ilyen környezetet építenek köréjük. fel sem merül bennük, hogy nem a technika felelős a dolgokért hanem a személyek akik megismertetik az új generációt velük.. ja, csak hát igen ehhez egy kis törődés is kéne a nebulóval az meg manapság már ugye smafu. csak megyünk és felvesszük a zsét a többit meg oldja meg a szülő vagy aki tudja...pff. hányhatnékom van..
  • Gerygrey #36
    Az egy dolog hogy valakit nem érdekel, én nem erről beszélek. Furcsának tartom, de elfogadom, mint ahogy van pár dolog ami engem nem érdekel, és mások néznek rám furcsán. Az viszont paradoxnak tartom hogy valaki internetes fórumon osztja az észt hogy jobb lenne net nélkül...
  • sgbo #35
    Azért ne feledkezzetek el hogy vannak olyanok akiket nem érdekel. És nem azért mert nem ismerik. Valaki egész életében eldolgozgat munkásként, híreket max kávé mellé olvas, aztán TV elött elalszik este. ( Ilyenek én szüleim : van net de sohasem használták. Mert nincs szükségük a net által nyújtott dolgokra )

    Ráadásul ugye ez a sokadlagos fontosságú "közmű".
  • Gerygrey #34
    Nem vagyok netfüggő, és nem mondtam hogy nem lehet nélküle élni, viszont hasznos dolognak tartom. Hasznosabb és élvezetesebb szórakozás, mint mondjuk a TV. Én már például nem is nézek TV-t, ami engem érdekel az minden megvan a neten, a Balázs só és a Győzike pedig abszolút nem hiányzik.

    Szerintem jobb net nélkül
    Akkor minek jössz ide, miért regisztráltad magad az SG-n, miért olvastad el ezt a hírt, és főleg: miért reagálsz rá? Ezzel saját magadnak mondasz ellent, ha nem tetszik, élj net nélkül, mi akadályoz meg benne?

    Én például azt mondom hogy autó nélkül jobb a városban közlekedni. Most álljak be a dugóba egy mercivel és ragasszak "autó nélkül jobb" transzparenst a szélvédőre? Mert te most kábé ezt csinálod. Felszállok szép nyugodtan a villamosban, magamban megmosolygom szerencsétlen autófüggő marhákat miközben a körúton vesztegelnek, de nem kezdem el kioktatni őket.