Berta Sándor

Könyv készül az internetes támadásokról

Az amerikai kormány vezető terrorizmus ellenes szakértője volt évtizedeken át, ma azonban már könyveket ír. Richard A. Clarke a témától a legújabb Breakpoint című művében sem tud szabadulni.

A szakember 30 éven át állt az amerikai kormány szolgálatában. A szakterülete: a terrorizmus ellenes harc és a nemzetbiztonság. A kormányt 2003-ban hagyta ott, mivel már akkor elhibázott lépésnek vélte az Irak elleni újabb háborút. A Breakpoint 2012-ben játszódik, amikor bombamerényletek és hackertámadások megbénítják az amerikai áramellátást és az internetet szerte a világon. Az Egyesült Államok, valamint Tajvan és Kína közötti konfliktus csak egy hajszálon múlik.

"A mű főhősei, akik megoldják ezt a helyzetet nem a CIA, az FBI vagy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) tagjai, hanem egy titkosügynök és egy rendőr. Ennek oka, hogy a nagy titkosszolgálatok, mint amilyen például a CIA vagy az FBI, egyszerűen nem eléggé hatékonyak. Általában a kisebb szervezetek tagjai sokkal sikeresebbek. Az Egyesült Államokban általános az a szemlélet, hogy elsősorban pénz kell egy probléma megoldásához. Így a 2001. szeptember 11-i merényletek után megdupláztuk a CIA létszámát, mondván kétszer annyi ember biztosan megoldja a problémát. Csak azt felejtették el, hogy kétszer annyi ember növelheti is a gondokat" - jelentette ki Clarke a Breakpoint megjelenésével kapcsolatban adott interjúban.

A szakember úgy vélte, semmi sem változott, javult az elemzői képességeket illetően. Egyszerűen nem alkalmazhatja senki az egyetemeken éppen végzett 24 éves hallgatók ezreit egy probléma megoldására és nem várhatja tőlük senki, hogy meg is oldják azt. Ehhez a feladathoz több éves gyakorlatra és tapasztalatokra van szükség. A könyvében leírt módszerek ugyan túl egyszerűnek tűnnek, hogy valakik megbénítsák akár az Egyesült Államok áramhálózatát, akár az internetet, azonban mindez Clarke szerint akár Európában is megtörténhet.

"A világhálót mindennap felhasználják támadások kivitelezéséhez. Emberek pénzt, személyiségeket, üzleti és államtitkokat lopnak és gyakran észre sem vesszük ezen akciókat. A védelem kialakítása azonban nemcsak pénz, sokkal inkább a megfelelő gondolkodás kérdése. Persze néhány technikai dolognak is meg kellene változnia, nem jó, hogy szinte minden elérhető az internetről" - hangsúlyozta a volt tanácsadó. Elmondta: a legtöbb ember, aki az internetet kihasználva támad, szereti a világhálót, így ők nem fognak ilyen támadásokat indítani, hiszen saját bevételi forrásukat veszélyeztetnék. Viszont terroristáknak vagy egyes államoknak érdeke lenne egy ilyen akció.

"Jelenleg az al-Kaida nem indít ilyen támadásokat, inkább az új tagok toborzására, pénzszerzésre, propagandacélokra és kommunikációra használja az internetet. Ugyanakkor tudjuk azt is, hogy már keresték annak a módját, hogy miként béníthatnák meg például az amerikai pénzügyi rendszert. Persze az ember nem védheti meg minden ellen magát, de mérsékelheti a kockázatok számát" - ismerte el az író, aki még szeretne új alkotással jelentkezni. Ennek témája lehetne az orosz állami-gazdasági átalakulás vagy hogy mit tehetne az amerikai kormány a munkája javítására.

"Nem hiányzik a korábbi munkám. Gondoljanak bele, tíz-tizenegy éven át mindennap bent voltam a Fehér Házban. Reggel fél nyolcra megérkeztem, este fél nyolcig-nyolcig maradtam. Szombaton pluszban még 6-8 órát, vasárnap pedig néhány órát dolgoztam ott. S ráadásul végig azt éreztem, hogy - a saját szakterületemen - az én vállaimat nyomja adott esetben az egész világ sorsa. Ezt nem akarom újra átélni" - nyilatkozta végül Richard A. Clarke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #3
    Ok, de van az 1ik oldal.. amiről a csákó beszél: a rossz; és van a másik oldal, amiért elvállalta és folytatta x időn át. Csak az előbbiről beszélt a jó dolgokról nem.
    X idő után azért nem lényeges a fizetés a jól fizető munkáknál (1 normális embernek) mert már meg van az anyagi függetlensége, amit az addigi munkáért kapott. Ja és márványoszlopok meg bőrfotelek között azért más dolgozni (mégha pl 1 szar rendszer akadályozza is), mint véres húsdarabokat meg vasat fűrészelni a hidegben, egész nap.
  • Mice #2
    szerintem egy x idő után egyes munkáknál k$rvára mindegy mennyit fizetnek. van amiért nem lehet eleget, hogy folytassa az ember. csak egy egyszerű példa: vannak olyan melósok akiknek "semmi más" dolguk nincs, minthogy kimenjenek a balesetek helyszínére és mindenféle úton módon szabadítsák/szedjék ki a balesetek áldozatainak maradványait, félig élő testeit.. na ahhoz nagyon kemény gyomor kell, és a legkeményebb csákók is megtörnek egyszer, hiába fizet nagyon sokat ez a meló. egyszerűen nap mint nap átélni azt a terhet..
  • Tetsuo #1
    A fizetéséről nem beszélt..