Gyurkity Péter

Kínában debütál a Dell olcsó PC-je

A Dell Kínában dobta piacra saját olcsó PC-jét, amely ugyan árban nem veheti fel a versenyt a speciális fejlesztésekkel, ám a cég reményei szerint meghódíthatja a tömegeket. Michael Dell eközben Indiát bírálta a magas adók miatt.

A Reuters jelentése szerint a Dell EC280 jelzésű készülék ára 2599 és 3999 jüan között alakul, ami nagyjából 335 és 515 dollárnak felel meg, tehát jóval a megszokott szint alatt marad. A gyártónál abban reménykednek, hogy egy ilyen ajánlattal meghódíthatják a tömegeket és az elkövetkező években is fenn tudják majd tartani a kétszámjegyű növekedési ütemet, jókora extra bevételre téve szert.

A vállalatnak szüksége is lenne egy ilyen jó húzásra, hiszen a PC-gyártók versenyében nemrég ismét a második helyre szorult a HP mögött, a laptopakkumulátorok körüli mizéria pedig alaposan megtépázta a cég jóhírét. Kínában sem lesz azonban könnyű dolguk, jelenleg a harmadik helyen tanyáznak, némileg lemaradva a hazai nagy játékosok mögött. Itt ugyanis a Lenovo és a Founder vezeti az élmezőnyt és a Dell-nek igencsak kapaszkodnia kell majd, ha meg akarja szorítani a kínai kettőst. A konfiguráció technikai paramétereit nem közölték, mindössze azon reményüket fejezték ki, hogy jelentős részt haraphatnak ki az éves szinten 30 százalékkal növekedő belföldi piacból.

A terjeszkedés érdekében mindent elkövetnek: a nyilván belépő szintű összeállítás mellett útjára indították az első vállalati blogot is, amelyben a kínai vásárlókat érintő újdonságokról, hírekről számolnak majd be. Állításuk szerint az oldal a visszajelzések megfelelő fogadására és feldolgozására is szolgál, amelynek eredményeként minden eddiginél jobban alkalmazkodhatnak a helyi igényekhez.

Michael Dell, a cég vezérigazgatója távol-keleti körútjának következő állomásán, Indiában is beszélgetést folytatott a helyi vezetőkkel, ahol viszont kifogásolta a magas helyi adókat. A gyártó szemszögéből logikus lenne a stratégia kiterjesztése Indiára, hiszen Kína mellett a szubkontinens kínálja a legtöbb potenciális vásárlót, a terjeszkedés azonban itt egyelőre akadályokba ütközik. Az országban a negyedik helyen található a Dell, mégpedig a HP, a Lenovo és a helyi Hindustan Computers mögött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csorfab #4
    Huh hát ez aztán k*rva olcsó tényleg! 500 dollárért már márkás notebookot lehet kapni (HP 500), basszus. Egy használható PC konfig megvan 40e-ből...
  • sathinel #3
    Ha azt nézed hogy az átlag ember nem tud összerakni egy PC-t akkor nem rossz. Sok ember ezért választ MAC-et, mivel design, OS, és már működik is. Azért nem semmi hogy már ott jelenik meg elsőnek. Szerintem egyre több termék fog kínában debütálni. Főleg hogy egyre több gyár is ott van. + ha ott kevesen veszik az is nagyon sok:D
  • mikloss #2
    65-70 e Ft-ból már össze lehet rakni egy alap-átlagos gépet crt monitorral... nem olyan nagy szám, bár nemtom kínába mik az árak...
  • echo #1
    kíváncsi vagyok be e sziváárog belőle hozzánk és hogy lesz e ez hatással úgy általában az árakra.